صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

"افغانستان" در دوران پسا اوباما

۱۲ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۰:۰۱
کد خبر: ۲۷۳۵۸۴
دسته بندی‌: بین‌الملل- جهان ، عمومی
عبدالکریم بلخی نوشت: به نظر می‌رسد که افغانستان در دوره ترامپ بیش از دوره اوباما به میدان جنگ اطلاعاتی کشورهای مقتدر منطقه و آمریکا مبدل خواهد شد.
به گزارش سرویس بین الملل عبدالکریم بلخی طی یادداشتی در روزنامه اصلاحات به روابط افغانستان و ایالات متحده آمریکا در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما پرداخته است.
 
در این یادداشت آمده است: روابط کابل - واشنگتن در این دوره به ویژه در زمان ریاست جمهوری حامد کرزی به گونه‌ای بود که گویا هر دو طرف درک متقابلی از خواست‌های یکدیگر نداشتند.
 
دولت اوباما بر کابل برای مبارزه با فساد و امضای پیمان استراتژیک فشار می‌آورد در حالیکه فریادهای آقای کرزی را در مورد تغییر روند مبارزه با تروریسم از سوی آمریکا و اینکه مبارزه با تروریسم باید از لانه‌های آن آغاز شود نشنیده می‌گرفت.
 
در دوره ریاست جمهوری «اشرف غنی» نیز هرچند دولت افغانستان حاضر به امضای پیمان امنیتی با آمریکا شد اما چیزی بیش‌تر از قبل آن، عاید افغانستان نشد و دولت آ‌مریکا هیچ تغییری را در استراتژی خود در مبارزه با تروریسم به وجود نیاورد.
 
دقیقاً پس از امضای پیمان امنیتی کابل - واشنگتن، طالبان در افغانستان تقویت شد و گروه تروریستی داعش در نورستان، زابل و ننگرهار ظهور کرد.  
 
مناطق مرزی افغانستان با پاکستان ماه‌ها از سوی داعش در سکوت ایالات متحده آمریکا مورد اشغال و مردم آن مناطق بارها مورد خشونت قرار گرفت و آمریکا و فرماندهان نظامی آن در افغانستان با خاموشی از آن استقبال کرد.
 
با توجه به استراتژی یک بام و دو هوای دولت آمریکا، گروه‌های مسلح مخالف در دوره ریاست جمهوری اوباما جان تازه گرفت و افغانستان در سال‌های پسین از نظر امنیتی شاهد بدترین شرایط بوده و هست.
 
از جمله این گروه‌ها می‌توان به اعلان موجودیت داعش به عنوان یکی از گروه‌های تروریستی نیرومند در افغانستان اشاره کرد.
 
هر چند در آغاز چنین به نظر می‌رسد که با توجه به مدارای مذهبی موجود در جامعه افغانستان این گروه قادر به تأثیرگذاری در این کشور نخواهد بود اما به مرور و با ارتکاب اقدامات تروریستی وحشیانه، اکنون گروه داعش به عنوان یکی از گروه‌های تروریستی تأثیرگذار در صحنه افغانستان قد برافراشته است.
 
ظهور داعش و گسترش برق‌آسای آن در افغانستان این گمان را در کشورهای منطقه به ویژه روسیه، چین و ایران پدید آورد که گویا دولت آمریکا به عنوان دایه داعش نقش ایفا کرده و می‌خواهد شکست‌های خود در برابر روسیه و ایران در سوریه را به وسیله داعش و از دالان افغانستان به سوی روسیه جبران نماید.
 
اکنون و پس از هشت سال ریاست جمهوری اوباما بر آمریکا بر همگان روشن شده است که ایالات متحده آمریکا نه تنها در مبارزه با تروریسم صادق نبوده بلکه از آن به عنوان ابزار فشاری بر رقبای خود در منطقه و برای توجیه حضور خود در افغانستان بهره‌ برده است.
 
اکنون کسی بر مسند ریاست جمهوری ایالات متحده تکیه زده است که بر استراتژی دولت اوباما در برابر تروریسم به ویژه داعش انتقادهای جدی داشته و این گروه را پیامد سیاست‌های اوباما در خاورمیانه می‌داند اما تاکنون قرینه‌ای وجود ندارد که وی در مبارزه با تروریسم به ویژه در افغانستان چگونه عمل خواهد کرد.
 
همچنین آیا وی قادر خواهد بود که بر بدگمانی کشورهای موثر منطقه مانند روسیه، ایران و چین فائق آمده و آنها را در مبارزه با تروریسم با خود همراه سازد.
 
با توجه به حضور لابی صهیونیستی در دولت‌های آمریکا به ویژه دولت جدید آن کشور و تقابل احتمالی دولت ترامپ با ایران در حوزه سیاست و چین در حوزه اقتصاد گمان نمی‌رود که بتواند همکاری دولت‌های مقتدر منطقه را در مبارزه با تروریسم در افغانستان جلب نماید.
 
به نظر می‌رسد که افغانستان در دوره ترامپ بیش از دوره اوباما به میدان جنگ اطلاعاتی کشورهای مقتدر منطقه و آمریکا مبدل خواهد شد.
 
/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *