رئیس جمهور افغانستان: "افغانستان" متعهد به اجرای معاهده آب رودخانه هیرمند با ایران است
محمد اشرف غنی گفت: امضای معاهده آب رودخانه هیرمند با جمهوری اسلامی ایران به سود این کشور است و دولت مسئولیت دارد تا این معاهده را اجرا کند.
کاخ ریاست جمهوری افغانستان با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد: «محمد اشرف غنی» رئیس جمهور افغانستان در این مراسم مهمترین پیام موسی شفیق به افغانستان را تکمیل فصل ناتمام تجدد دانست که از دولت امان الله خان شروع شده بود و موسی شفیق ادامه داد و اکنون به ما رسیده و تلاش میکنیم که این فصل به اتمام برسد.
اشرف غنی در مورد عملکردهای موسی شفیق گفت: یکی از کارهای مهم او معاهده بین افغانستان و ایران در مورد دریای هلمند بود که در زمان صدارت او منعقد گردید و در همان زمان، به تصویب شورای ملی رسید و از طرف پادشاه توشیح شد.
رئیس جمهور افغانستان افزود: در مورد این معاهده بر آقای شفیق انتقاداتی وارد شد و فشارهای زیادی صورت گرفت که این معاهده منعقد نشود؛ اما وی بر این باور بود که افغانستان و همسایهها باید منافع مشترکشان را درک کنند و در برابر همدیگر نه بعنوان رقیب، بلکه به حیث دوست و همکار رفتار کنند.
اشرف غنی با اشاره به اینکه مشی سیاسی دولت آقای شفیق براساس دفاع از منافع ملی و داشتن روابط دوستانه با کشورهای همسایه استوار بود، افزود: در ماده پنجم معاهده افغانستان و ایران در مورد دریای هلمند آمده است که ایران هیچگونه ادعایی بر آب هلمند، بیشتر از مقداری که طبق این معاهده تثبیت شده است، ندارد، حتی اگر مقادیر آب بیشتر در دلتای سفلای هلمند میسر هم باشد و مورد استفاده ایران هم بتواند قرار گیرد.
پس از زمامداری ظاهر شاه در افغانستان، محمد موسی شفیق نخست وزیر کشور در 1351 میلادی قرارداد آب دریای هلمند را با همتایی ایرانی اش «امیر عباس هویدا» در زمان دولت شاهی ایران امضا کرد؛ اما سپس با کودتای سردار «محمد داوودخان » در سال 1352 تایید قرارداد آب دریای هلمند با ایران به تعویق افتاد.
داوود خان در دوران حکومتش این سند را توشیح کرد.
غنی تاکید کرد: مسئولیت دولت اجرای معاهدهای است که در زمان محمد موسی شفیق، میان کابل و تهران در مورد دریای هلمند به امضا رسیده بود.
موضوع تقسیم آب هلمند همواره از نکات اختلافی میان دولتهای افغانستان و ایران بوده است.
اخیراً اشرف غنی اعلام کرد که تمام آبهای کشور مهار خواهد شد و با ساختن بندهای آبگردان زمینه رشد زراعت و کنترل آبهای سطحی را فراهم خواهد کرد.
/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *