استفاده از موتور جت برای مقابله با آلودگی هوا
به تازگی محققان هندی با همکاری محققان دانشگاه MIT به دنبال عملی کردن ایده ای هستند که می تواند با مشکلات این پدیده هواشناسی مقابله کند.
اعضای این گروه تحقیقاتی قصد دارند که از موتور جت به صورتی متفاوت از عملکرد اصلی آن، برای مقابله با این پدیده استفاده کنند، آن ها قصد دارند. موتورهای توربوجت و موتورهایی را که دارای توربین هستند، در نزدیکی نیروگاه های برق و رو به بالا قرار دهند تا یک جریان هوای قوی با حرکتی رو به بالا به منظور جلوگیری از آلودگی ایجاد شده توسط پدیده وارونگی هوا تشکیل دهند. این محققان معتقدند که نیروی ایجاد شده توسط جریان هوای تولید شده توسط موتورهای جت، به اندازه کافی برای نفوذ به لایه هوایی که در نزدیکی سطح زمین قرار گرفته است، کافی است و می تواند انرژی متراکم و محبوس شده در این لایه از هوا را پراکنده سازد.
استفاده از موتورهای جت باعث می شود که گازهای سمی و مضری که توسط نیروگاه های تولید برق در هوا منتشر می شوند، به سمت لایه فوقانی هوای نزدیک به سطح زمین هدایت شوند و در آن جا متراکم شوند. ۴۵ سال پیش نیز پروژه ای مشابه در کشورهای اطراف بالتیک اجرا شد و دانشمندان از این پروژه به نوعی از پروژه مذکور تقلید کردند. دانشمندان با ارائه یک مقاله علمی و فنی ثابت کرده اند که تنها یک موتور جت برای هدایت گازهای تولید شده در یک نیروگاه برق ۱۰۰۰۰ مگاواتی که نیروی آن توسط زغال سنگ تأمین می شود، کافی است.
گازهای منتشر شده سمی توسط موتورهای جت، تنها ۰٫۱ درصد گازهای تولید شده توسط نیروگاه ها هستند. علاوه بر این، موتورها تنها در مواقعی فعال هستند که وارونگی هوا موجب آلودگی شود و این شرایط تنها در ۳۰ تا ۵۰ روز در سال رخ می دهد؛ بنابراین کاملا واضح است که میزان گاز تولید شده توسط موتورهای جت در مقایسه با گازی که توسط نیروگاه ها تولید می شود، بسیار ناچیز است.
محققان قصد دارند که برای آزمایش این پروژه و عملی کردن آن، با موسسات فناوری هندی همکاری کنند. همچنین محققان قصد دارند موتورهای جهت را در نیروگاهی نصب کنند که در نزدیکی پایتخت واقع شده است؛ زیرا دهلی هر ساله به شدت تحت تاثیر پدیده وارونگی هوا قرار می گیرد. محققان هنوز هزینه این پروژه را اعلام نکرده اند؛ اما میزان هزینه به میزان سوخت مصرفی بستگی دارد.
در حدود ۶۰ درصد از نیروگاه های هند از زغال سنگ برای تولید برق استفاده می کنند که در حدود ۱۸۶۲۴۲ مگاوات برق تولید می کنند و انتظار می رود تا سال ۲۰۲۰ چند نیروگاه دیگر نیز برای تولید ۱۲۴ گیگاوات ساعت برق در این کشور تاسیس شود که نیروی همه آن ها توسط زغال سنگ تأمین خواهد شد. گازهای سمی تولید شده توسط نیروگاه های این کشور عامل اصلی ابتلای میلیون ها شهروند هندی به آسم و سایر بیماری های تنفسی است. در سال ۲۰۱۲ نیز ده هزار کودک با سنی کمتر از پنج سال قربانی این نیروگاه ها شدند.
اعضای تیم تحقیقاتی در حال مذاکره با یکی از شرکت های هندی برای اجرای این طرح در یکی از نیروگاه های خود هستند.