کشف گونه اندمیک «ماهی کور» در خوزستان+عکس
عضو هیأت مدیره انجمن ماهی شناسی کشور از توصیف و ثبت یک گونه جدید ماهیکور در استان خوزستان خبر داد و گفت: به سازمان حفاظت محیط زیست پیشنهاد میکنیم غار "تشان بهبهان" را به عنوان اثر ملی-طبیعی اعلام کند تا از ورود غیرمسئولانه به غار جلوگیری شود.
به گزارش گروه فضای مجازی ، صابر وطن دوست در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: اوایل تابستان امسال اهالی بومی منطقه تشان در اطراف بهبهان استان خوزستان به طور اتفاقی غاری را کشف کردند که به محض ورود به غار، حوضچههای آبی و این گونه ماهی کور را مشاهده کردند.
وی افزود: به محض شنیدن خبر کشف این ماهی، اعضای تیم تحقیقاتی ماهیشناسی برای انجام کارهای نمونهبرداری به منطقه اعزام شدند؛ مطالعات ژنتیکی و ریختشناسی را به سرعت اصورت گرفته و در نهایت مشخص شد این گونه، یک ماهی جدید در دنیا است.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد، با اشاره به "غارآبی لون" در استان لرستان که سه گونه ماهی کور در آن زیست میکنند، گفت: این غار به عنوان اثر ملی-طبیعی شناخته شده است. در ابتدای کشف ماهی کور در غار تشان بهبهان، نیز برخی محققان گمان میکردند که این ماهی، یکی از گونههای ماهی کور در غار لون لرستان است، اما بعد از بررسیها اثبات کردیم که این ماهی گونه جدیدی است و اختلافات ژنتیکی فاحشی با گونههای ماهی کور غار لون دارد.
نامی علمی ماهی کور غار تشان Garra tashanensis
وطن دوست با بیان اینکه ژن این ماهی را ثبت جهانی کردیم و آن را به عنوان یک گونه جدید به تایید رساندیم، گفت: همه موجودات زنده، علاوه بر اسم معمول، اسم علمی نیز دارند بنابراین اسم علمی این گونه ماهی کور را با توجه به خاستگاه آن(غار تشان)، "Garra tashanensis" قرار دادیم.
وی با اشاره به اینکه غار تشان، تنها منطقهای است که در کل دنیا این ماهی را در خود دارد، افزود: این ماهی منحصر به فرد است که اصطلاحا به این گونهها، گونههای اندمیک یا بومزاد گفته میشود که اختصاص به منطقه خاص در دنیا دارد و در هیچ مکان دیگری یافت نمیشود که از همین منظر حائز اهمیت است. این ماهی خوراکی نیست، اندازه آن حدود 5 یا 6 سانتیمتر است و ارزش ژنتیکی بسیاری برای ایران دارد.
این عضو هیأت مدیره انجمن علمی ماهیشناسی درمورد اقدامات لازم برای مدیریت این گونه جدید، با بیان اینکه اداره حفاظت محیط زیست استان خوزستان از همان زمان کشف غار، حساسیتهایی نسبت به نگهداشت و حفاظت آن اعمال کرد که از نظر من هم ایجاد این محدودیتها به منظور حفظ این گونه مهم ضروری است، گفت: از آنجا که ذخایر این ماهی محدود است، تردد و نمونهبرداری بیش از حد اهالی بومی و محققان ممکن است خسارت جبرانناپذیری را برای ذخایر این گونه ارزشمند به دنبال داشته باشد؛ بنابراین به سازمان حفاظت محیط زیست پیشنهاد میکنیم این غار را به عنوان اثر ملی-طبیعی ثبت کند تا از ورود غیر مسئولانه از سوی مردم محلی و محققین به غار جلوگیری شود.
به گزارش ایسنا، صابر وطن دوست عضو تیم تحقیقاتی ماهی شناسی با سرپرستی دکتر سید حامد موسوی ثابت عضو هیات علمی دانشگاه گیلان است که بیش از یک دهه روی گونههای ماهیان ایران به مطالعه و تحقیق میپردازند. این دو متخصص تاکنون موفق به کشف، توصیف و ثبت 13 گونه ماهی جدید و اندمیک ایران شدهاند. در خرداد ماه سال جاری نیز به عنوان متخصص برگزیده کشور در یازدهمین دوره جایزه ملی محیط زیست از ریاست سازمان حفاظت محیط زیست لوح تقدیر دریافت کردند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *