رصد ابری اسرار آمیز در ستاره ای دور دست
ستاره شناسان به طور مداوم نوری که از ستارگان دور دست می آید را رصد می کنند به این امید که یک سیاره جدید در مدار آنها کشف کنند. این نوع شکار سیاره یک روش نحوه عبور است, زیرا کم نور شدن ستارگان می تواند به علت عبور سیاره ای از جلوی آن باشد که برای مدتی از رسیدن نور آن به زمین جلوگیری می کند.
اکثر اوقات محققین از طریق مشاهدات طولانی مدت متوجه خواهند شد چه چیزی باعث کم و زیاد شدن نور ستاره شده و معمولا منجر به یک دسته بندی سر راست می شود، اما گاهی اتفاقات کمی عجیب می شوند.
برای مثال، در سال ۲۰۱۵ ستاره شناسان متوجه شدند یک کم و زیاد شدن عجیب نور در KIC 8462852 یا همان ستاره نمام رخ می دهد که هنوز توضیحی برای آن وجود ندارد و چندین فرضیه برای آن مطرح شده، از جمله اینکه یک ابرساختار موجودات فضایی در مدار آن قرار دارد.
این کم و زیاد شدن جدید نور نیز به همان اندازه عجیب است. این رویداد ابتدا توسط منجمینی که روی ماموریت کپلر ناسا مشغول کار بودند کشف شد. این افراد از رصدخانه فضایی کپلر برای شکار اگزوپلنت ها از طریق نور ستارگان دور دست استفاده می کنند. سپس این ایده به دست تیم فعلی سپرده شد که توسط تره ور دیوید از موسسه فناوری کالیفرنیا رهبری می شود.
همان طور که این تیم گزارش داده است، نوسانات نوری RIK-210 تا ۱۵ درصد هر ۵٫۶۷ روز زمینی، یعنی مدت بسیار کوتاهی طول می کشد. همچنین زمان این رویداد با چرخش ستاره در یک مسیر قرار می گیرد به این معنی که در حینی که ستاره میچرخد، منبع عجیب این نوسانات نیز همراه با آن می چرخد.
این تیم سعی کرد برای این مساله علت قانع کننده ای پیدا کند. اولین فرضیه وجود یک کوتوله قهوه ای در معیت این ستاره بود که پس از مشاهدات طولانی و تصویر برداری وجود آن رد شد.
تحلیل های بعدی نیز نشان دادند که این نوسانات نوری نمی تواند به دلیل وجود یک جرم مدور نیست، از این رو فرضیه یک سیاره از میان گزینه ها حذف شد. آنها همچنین مدعی شدن که ممکن است یک ستاره باشد ـ تقریبا ۵ تا ۱۰ میلیون ساله ـ همچنین فاقد دیسک پیش سیاره ای بوده و از غبار تشکیل شده است.
این تیم می گوید "از نظر ما این رویداد نوسانات نوری بر اساس مشاهدات عمیق و طولانی مدت ما، ممکن است به دلیل وجود هر چیزی بر سطح این ستاره باشد. این تیرگی متغیر توسط یک دیسک پیش سیاره ای نیز غیر محتمل است زیرا ستاره به طور دائم فعال نیست.”