صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

نشانه‌های بروز حوادثی در دولت ترامپ علیه برجام

۲۲ آذر ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۸:۱۳
کد خبر: ۲۵۴۸۱۱
دسته بندی‌: سیاست
همین برجامی که با انتقاد و مخالفت، موافقت و حمایت روبرو است، اگر از سوی طرف مقابل یعنی آمریکا درست اجرا شود، برای ایران حداقل سود را خواهد داشت اما...
به گزارش گروه سیاسی ، توافق هسته ای متأسفانه دارای ضمانتنامه اجرایی محکمی نیست، البته این ضمانتنامه برای ایران وجود دارد، آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل به طور دقیق عملکرد ایران را در اجرای برجام زیر نظر دارد.

اما چنین سازوکاری برای طرف یا طرف های مقابل ایران که در قبال برجام تعهداتی دارند، تعبیه نشده است. همین موضوع یک ضعف اساسی در توافق هسته ای ایران و 1+5 است.

در جریان مذاکرات هسته ای و در طول سال های منتهی به توافق، سران رژیم صهیونیستی خود را به آب و آتش می زدند تا از دستیابی به برجام جلوگیری کنند، علیرغم همه تلاشهای آنها توافق به دست آمد اما از سوی آمریکا اجرا نشد.

کشورهای مرتجع عربی منطقه هم با توجه به این که آمریکا به آنها وعده داده بود توافق هسته ای، ایران را از دستیابی به سلاح اتمی دور می کند، باز هم آنها همسو با اسرائیل، به مخالفت با توافق ایران و آمریکا بر سر موضوع هسته ای پرداختند و اکنون هم به خاطر تغییر در ریاست جمهوری و روی کار آمدن ترامپ، این امیدواری بیشتر شده است.

در واقع همه تلاش اسرائیل و اعراب هم راستا با هم از بین بردن برجام است.

نخست وزیر رژیم صهیونیستی در همین زمینه گفته است رئیس جمهور منتخب آمریکا می‌تواند به اسرائیل کمک کند تا توافق هسته‌ای با ایران لغو شود.

نتانیاهو گفته که منتظر است تا دونالد ترامپ به زودی وارد کاخ سفید شود تا از طریق لابی با وی، توافق هسته ای با ایران را متوقف کند.

بسیاری از اندیشکده های آمریکایی و غیر آمریکایی هم نسبت به لغو توافق هسته ای با ایران از سوی آمریکا هشدار داده اند.

تحلیلگران و کارشناسان مسائل سیاسی هم اعتقاد دارند که لغو برجام یک اشتباه بزرگ از سوی آمریکا و ترامپ خواهد بود.

حتی هنری کیسینجر سیاستمدار پیر و کهنه کار آمریکا هم در دیدار با ترامپ به او درباره لغو برجام هشدار داده است.

اتحادیه اروپا هم خود را نگران اقدام ترامپ علیه برجام نشان داده است.

روسیه و چین هم موضع مشترکی نسبت به احتمال نقض برجام از سوی آمریکا گرفته اند، هر چند هنوز هیچیک از آنها درباره اقدام سنای آمریکا در تصویب تمدید تحریم های ایران موضعی نگرفته اند و شاید منتظر واکنش اوباما به آن هستند، اما خوشایند آنها نخواهد بود که برجام از بین برود چرا که بیشترین سود اقتصادی برای آنها در اجرای برجام نهفته است.

بسیاری در دنیا و در آمریکا می دانند که برجام یک توافق سودآور برای ایالات متحده و اروپا است.

اما آیا اروپا به خاطر برجام رو در روی آمریکا خواهد ایستاد و به روابط دیرینه و راهبردی دو طرف پشت پا خواهد زد؟!

پذیرفتن چنین اتفاقی یعنی تضاد اروپا با آمریکا بر سر توافق هسته ای با ایران، تا اندازه ای ادامه می یابد اما زمانی که آمریکا در دوران ترامپ تصمیم بگیرد برجام را نابود کند، اروپا هم از او تبعیت خواهد کرد.

گرچه برخی اعتقاد دارند که اروپا اجازه پاره کردن برجام را به ترامپ نمی دهد، مانند هانس بلیکس. اما این مخالفت هم اندازه ای خواهد داشت.

اروپا تلاش خود را خواهد کرد تا از اقدام ضد برجامی آمریکا جلوگیری کند، اتحادیه اروپایی تا آنجا پیش می رود که تیغش ببرد، اگر نتوانست کاری انجام دهد پا پس می کشد. اینگونه نمی توان تصور کرد اروپا مقابل آمریکا به خاطر برجام خواهد ایستاد.

هانس بلیکس مدیرکل پیشین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی معتقد است برجام یک توافق چندجانبه است و اروپایی‌ها به ترامپ اجازه پاره کردن آن را نخواهند داد.

مدیر کل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی می گوید که اگر دولت تازه کار در آمریکا بخواهد توافق هسته ای با ایران را پاره کند فاجعه به بار می آید.

وی گفت: اگر ترامپ، بخواهد این توافق را پاره کند برای دنیا فاجعه به بار خواهد آمد و  نیز طرف آمریکایی باید درک کند اگر بخواهد یک جانبه تحریم هایی را ضد ایران وضع کند دیگران با او همراهی نخواهند کرد.

بلیکس به سخنان ترزا می ، نخست وزیر انگلیس که هفته گذشته تاکید کرد برجام خطر دستیابی ایران را به سلاح هسته ای به شدت کاهش می دهد،اشاره کرد و گفت: در حالی که بسیاری از انگلیسی ها دوست دارند نظر ترامپ را درباره توافق هسته ای با ایران تغییر بدهند اما کسی وجود ندارد که ترامپ حرف او را برای خود سند و حجت بداند و به آن گوش کند.

اما در این میان دولت اوباما هم که در حال نقض برجام است، خود را نگران آینده توافق هسته ای در زمان ترامپ نشان می دهد.

اوباما با ترامپ دیدارهایی داشته و در آن به او هشدار داده تا از توافق هسته ای با ایران صیانت کند و آن را زیر پا نگذارد.

پس از آن که ترامپ در زمان تبلیغات انتخاباتی خود تهدید کرد که اگر رئیس جمهور شود برجام را پاره می کند، اما پس از انتخاب شدن موضع تندی در قبال توافق هسته ای نگرفته اما خواهان اصلاحاتی در توافق هسته ای با ایران شده است.

البته چنین چیزی غیر قابل پذیرش برای جمهوری اسلامی ایران است، چرا که به اندازه کافی و حتی بیش از آن امتیاز داده است اما هنوز از اقدامات مثبت طرف مقابل خبری نیست.

جان کری وزیر خارجه دولت اوباما هم که اقدام سنای کشورش را نقض برجام نمی داند، نگران آینده برجام در دولت ترامپ است.

وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که دست‌کم نشانه‌هایی مبنی بر بروز حوادثی در دولت آتی این کشور درباره برجام وجود دارد که دولت اوباما آن را دوست ندارد.

وی افزود: سخنی کوتاه در این خصوص بیان کنم؛ توافق هسته‌ای ایران باعث شد دنیا امن‌تر شود. هیچ کس دیگر امروز صحبت از این نمی‌کند که ایران می‌تواند امروز یا چند سال دیگر بمب درست کند و اگر اوضاع روندی درست طی کنند، مدت زمانی طولانی می‌کشد که بسته به تصمیم‌هایی که گرفته می‌شود، چنین توانمندی احتمالاً وجود داشته باشد یا نداشته باشد ولی با محدودیت غنی‌سازی 3.6 یا 7 درصد و محدودیت 300 کیلو در حفظ اورانیوم غنی‌شده، از نظر فیزیکی چنین کاری غیرممکن است و ما از این میزان به‌خاطر بازرسی‌های همه ‌روزه که صورت می‌گیرد، اطلاع داریم، از این رو من دعوت می‌کنم به این حقایق نگاه کنند و اگر به‌یک‌باره همه اینها را کنار بگذاریم، به نگاه دوباره با کشوری روبه‌رو می‌شویم که به‌سرعت به‌سوی بمب اتمی حرکت می‌کند یا به این توافق پایبند نباشد، ناگاه با گزینه‌های پیچیده‌تر و خطرناک‌تر روبه‌رو می‌شوید.

جمهوری اسلامی ایران خود را آماده پاسخ به نقض و نابودی برجام کرده است. گزینه های زیادی روی میز جمهوری اسلامی ایران قرار دارد تا بتواند پاسخ در خور و قاطعی را به دولت آمریکا بدهد، ایران منتظر اقدام آمریکا علیه برجام است.

اکثریت در ایران اعتقاد دارند که اقدام سنا و امضای احتمالی اوباما پای مصوبه مجلس سنا، نقض آشکار برجام است. اما اقدامات تخریبی ترامپ علیه توافق هسته ای شدیدتر از اقدامی خواهد بود که اوباما انجام خواهد داد.

نباید نسبت به اقدامات آمریکا علیه توافق هسته ای بی تفاوت بود یا سعی کرد، در مقابل تخریب برجام از سوی واشنگتن، بیش از اندازه خویشتنداری نمود. کوتاه آمدن مقابل اقدامات آمریکا سرعت هجوم آنها را افزایش می دهد.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *