نمیتوانیم بگوییم كه مشكل بانكهای بزرگ حل شده است/ در سفر موگرینی به تهران در خصوص مساله سوریه صحبت شد
به گزارش گروه فضای مجازی ، مجیدتختروانچی، معاون اروپا و امریكای وزارت امور خارجه در گفت و گو با اعتماد از نشست گفتوگوهای بلندپایه سیاسی از بروكسل، برجام و انتخابات امریکا گفته است که در ادامه گزیده آن را می خوانید.
*در سفر سال گذشته فدریكا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران تصمیم گرفته شد تا گفتوگوهای بلندپایه سیاسی با اتحادیه اروپا با قالب تعریف شده آغاز شود.
*پروندههای عراق، یمن، سوریه، لبنان، افغانستان، مبارزه با تروریسم و مقابله با افراطیگری از مجموعه موضوعاتی هستند كه در چارچوب گفتوگوهای ایران و اروپا گنجانده میشوند..
*در دور دوم مذاکرات موضوعات همكاری بانكی و حقوق بشر هم اضافه شد. در خصوص این دو مساله از این دور رایزنی و بحثهای جدید را آغاز كردیم.
*بر اساس توافقهای صورت گرفته از این پس در سمینارهایی كه بانك مركزی اروپا برگزار میكند، نمایندگان بانك مركزی ما هم شركت خواهند كرد. این نوع تعاملات باعث میشود كه ما به سمت حل مشكل برویم. الان نمیتوانیم بگوییم كه مشكل بانكهای بزرگ حل شده است اما گفتوگوهای دوجانبهای در زمینه بانكی با بانكهای مركزی كشورهای اروپایی داریم و باید به حركت در این مسیر ادامه دهیم.
*روسای بانكهای متفاوت تصمیمهای شخصی خود را میگیرند و این یك واقعیتی است غیرقابل كتمان. اما همزمان اعتقاد ما این است كه در چارچوب برجام باید این كار صورت بگیرد و اكنون كه صورت نمیگیرد در حقیقت شاهد نوعی بدعهدی هستیم. بحثهایی در خصوص بدعهدی امریكاییها نیز كه اخیرا مرتبا از سوی مقامهای كشور تكرار شده به همین دلیل است. ما متوجه هستیم كه این بانكها خصوصی هستند اما شرایطی باید به وجود بیاید كه بانكهای دیگر در نتیجه آن شرایط یا در سایه آن فضا بتوانند راحت برای حضور در ایران تصمیمگیری كنند اما امریكاییها نگذاشتهاند چنین فضای مثبتی شكل بگیرد. البته ما در جذب بانكهای متوسط و كوچك عملا مشكلی نداریم. این مشكل برای بانكهای بزرگ و پروژههای بزرگ است كه امیدوار هستیم به زودی حل و فصل شود.
*از موضوع حقوق بشر كه یك موضوع انسانی است، سوءاستفاده سیاسی میشود و در شورای حقوق بشر یا در مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامهای داده میشود كه یك برخورد سیاسی است؛ این نوع برخوردها در تشدید حساسیتهای موجود بسیار مهم است. گفتوگوی واقعی باید در فضای درست صورت بگیرد. در این فضا كه از دید من فضای مسمومی است، نمیتوانید یك گفتوگوی واقعی داشته باشید. برای اینكه در این مسیر حركت كنیم و به آن نقطه مناسب برسیم، باید مقدمات آن فراهم بشود.
*به نظر میرسد در برخی از موارد مانند همین جملهای كه در بیانیه اخیر اتحادیه اروپا هم به چشم میخورد و به صراحت میگوید كه ما با هرگونه مجازات اعدام مخالف هستیم، رسیدن به تفاهم حتی در فضای معقول هم بسیار سخت و شاید غیرممكن باشد.
*ما یك سری خطوط قرمزی داریم كه آن خطوط قرمز قابل رد شدن نیست. یكی از آنها بحث اعدام و موضوع قصاص است. اینها مواردی است كه در دستورات قرآنی ما است و این مسائل به هیچوجه قابل صحبت كردن یا قابل اینكه در دستور كار مذاكراتی صورت بگیرد هم نیست.
*در بیانیه اخیر اتحادیه اروپا گفته شده است كه فعالیتهای دفاعی موشكی ایران و آزمایش موشكهای بالستیك با قطعنامه ٢٢٣١ همخوانی ندارد. ما این قرائتها را قبول نداریم. ما قرائت خودمان را از ٢٢٣١ داریم چرا كه منطق و دلیل خود را برای موضوع حقوقی پیرامون این مساله داریم.
*در بحث دفاعی به طرف مقابل هم در مذاكرات علنی و هم در مذاكرات خصوصی چندین بار گفتهایم، كه موضوع سیاست دفاعی ما به هیچوجه و در هیچ شرایطی نمیتواند مورد گفتوگو و مذاكره قرار بگیرد.
*در سفر خانم موگرینی به تهران موضوع میانجیگری مطرح نشد و درارتباط با موضوعات دو جانبه میان ایران و اتحادیه اروپا و در خصوص مساله سوریه صحبت شد. موضوع میانجیگری اتحادیه اروپا بین ما و عربستان نیز به این شكل مطرح نشد و ایشان گفتند كه میخواهند برای تبادل نظر در خصوص مسائل سوریه به عربستان بروند.
*در مورد آینده سیاسی سوریه، نظرات مختلفی مطرح میشود. ما و اتحادیه اروپا در این موضوع اختلاف نظر داریم و این یك واقعیت است. اگر چه در گذشته اختلاف نظر بسیار بیشتر بوده ولی الان به نظر میآید كه واقعیتهای صحنه سوریه باعث شده است كه تغییراتی در موضع بعضی از كشورها صورت بگیرد و ای كاش این تغییرات زودتر صورت میگرفت.
*از دید اروپاییها و از دید ما برجام یك سند بینالمللی است یعنی سندی است كه فقط بین دو كشور توافق نشده است بلكه هفت كشور به علاوه نماینده اتحادیه اروپا در خصوص آن به توافق و اجماع نظر رسیدهاند. برجام در شورای امنیت تصویب شده و در حقیقت یك وزن بینالمللی پیدا كرده است. با توجه به چنین فضایی یكنفر نمیتواند به نمایندگی از یك كشور بگوید كه برجام را دوست ندارد یا بگوید كه میخواهد این پرونده را دوباره باز كند و مورد مذاكره مجدد قرار دهد. هیچ كدام از این مواضع به هیچوجه قابل قبول نیست.
*بر اساس برجام و قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت، دولت بعدی امریكا موظف به ادامه رفع این تحریمهاست و چنانچه به این تعهد خود عمل نكند نقض فاحش برجام محسوب میشود كه این موضوع باید در كمیته نظارت بررسی و تصمیمگیری شود.