آزاد شدن منابع با اجرای طرح ادغام بانکها/ ادغام در شرایط فعلی امکان پذیر نیست
طرح ادغام بانکها یکی از موضوعاتی است که بانک مرکزی هر از چندگاهی گریزی به آن میزند که در واقع امر این طرح میتواند به نفع سیستم بانکی بوده و موجب کاهش هزینهها شود.
بر این اساس تعداد بانکهای کشور رو به افزایش است، اما حال مسئولان بانک مرکزی نگران این روند رو به افزایش هستند و این بار قصد دارند که برخی از بانکها را با هم ادغام کنند. گرچه مکانیزم اجرای این برنامه هنوز مشخص نیست، اما به هر حال قصد بانک مرکزی از اجرایی کردن چنین طرح و برنامهای کم کردن تعداد بانکهای فعال در کشور است، شاید به همین دلیل هم باشد که در سالهای اخیر مجوز جدیدی برای تاسیس بانک جدید التاسیس ارائه نکرده است.
در این خصوص کمیجانی، قائم مقام بانک مرکزی گفت: ادغام و انحلال بانکها و موسسات مالی اعتباری در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد، البته این کار در حال انجام است؛ گرچه هنوز برنامه خاصی برای ادغام بانکها وجود ندارد، یعنی درباره اینکه کدام یک از بانکها با یکدیگر ادغام شوند، هنوز برنامهای وجود ندارد، به ویژه موسسات اعتباری غیردولتی برای برنامه ریزی در این زمینه باید در مجامع و سهامدارانشان تصمیم گیریهای لازم صورت گیرد ولی به هر حال بانک مرکزی مطالعات کارشناسی خود را برای چگونگی ادغام و اصلاح ساختار بانکها در دستور کار قرار داده است.
همچنین در اینباره سید بهاءالدین حسینیهاشمی، رئیس اسبق بانک صادرات گفت: در حال حاضر بیش از ۲۰ هزار شعبه بانکی وجود دارد که حدود ۱۷ تا ۱۸ هزار شعبه آن متعلق به چند بانک بزرگ است؛ لزومی به فعالیت مشابه چند بانک نیست و در همین راستا ادغام بانکها یکی از راهکارها است که در صورت ادغام، منابع زیادی آزاد شده و هزینهها به شدت کاهش مییابد.
این در حالی است که در چد روز اخیر رئیس پژوهشکده پولی و بانکی نیز در این رابطه گفت: ادغام بانکها در همه جای دنیا به عنوان یک راهکار اساسی، مطرح است به نحوی که ادغام بانکها در تمام کشورهای جهان رونق داشته و کاری طبیعی به شمار میرود ولی در ایران قانون به گونهای است که این ادغامها در شرایط فعلی امکانپذیر نیست چرا که در قوانین و مقررات، ادغام بانکها ضوابط خاص خود را دارد.
در این رابطه تیمور رحمانی کارشناس اقتصادی در گفتو گو با گفت: طرح ادغام بانکها در سیستم بانکداری کشور چند سالی است که مطرح شد ولی هنوز یک برنامه جامع و کاملی برای اجرایی کردن آن وجود ندارد و تمامی این بحثها در حد اجرای یک ایده است؛ اما در واقعیت اجرایی شدن این طرح میتواند به نفع سیستم بانکی کشور باشد.
وی در ادامه افزود: بسیاری از بانکهای کشور بر اساس اصول حسابداری ورشکسته محسوب میشوند و این طرح میتواند موجب نظم و انظباط در سیستم بانکی و بهبود نابسامانیها شود زیرا ادغام بانکها موجب خواهد شد تا هزینهها در سیتم بانکی نیز به شدت کاهش یاید و این طرح میتواند در نظام بانکی بسیار موثر باشد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: ورشکستگی بسیاری از بانکها عامل اصلی کنترل نشدن نرخ سود بانکی است زیرا برخی از بانکهای ورشکسته با بالا بودن نرخ سود بر شرایط خود سرپوش میگذارند ولی با این طرح میتوان هم از سپردههای امانت مردم در نزد بانکها حمایت کرد و هم هزینههای زیاد سیستم بانکداری را در اقتصاد کشور کاهش داد.
رحمانی با اشاره به نیاز این طرح به حمایت بانک مرکزی گفت: این طرح برای اجرایی شدن نیاز به حمایت همه جانبه از سوی دولت و بانک مرکزی دارد که بدون همکاری این دو ارگان اساسی این طرح قابل اجرا نخواهد بود.
براساس گزارش میزان، ادغام بانکها یکی از طرح خوب و موثر در سیستم بانکی کشور به شمار میآید که امید میرود با توجه به تاثیر این طرح بهبود نظام بانکی کشور آن هم همانند سایر طرحها در زمان به دست فراموشی سپرده نشود و بانک مرکزی و دولت اقدام موثری در جهت اجرایی شدن آن بردارند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *