نقض حقوق و آزادیهای اجتماعی و مدنی در آمریکا
عدم دسترسی مجروحان جنگی آمریکایی به خدمات درمانی و روی آوردن به مواد مخدر جهت کاهش درد، به معضلی در آمریکا تبدیل شده است. دیده بان حقوق بشر اعلام کرد وزارت امور بازنشستگان نظامی باید موانع دسترسی به درمان مواد مخدر برای مجروحان جنگی در حال حذف از اجتماع را رفع کند.
موضوعی که صرفا بهانه ای است برای اعمال فشارهای سیاسی به ایران تا شاید به خیال خود از این طریق بتوانند قدری از محبوبیت ایران در منطقه بکاهند و از گسترش ارزشهای انقلاب اسلامی ایران در بین دولتها و ملتها جلوگیری کنند.
حقوق بشر، بنیادی ترین حقوقی است که هر انسانی به طور ذاتی، فطری و به صرف انسان بودن از آن بهره مند است و این حق از دیرباز مورد توجه ملت ها و اندیشمندان بوده است. امروزه نیز این مفهوم اهمیت و برجستگی فوق العاده و به مراتب گسترده تری در سطح بین المللی یافته است و تاکنون اسناد بین المللی متعددی برای تدوین و حمایت از حقوق بشر تدوین شده است.
متاسفانه ساختارهای بین المللی حمایت از حقوق بشر و برخی کشورهای غربی که همواره خود را جزء پاسداران و مدافعان انحصاری حقوق بشر در جهان معرفی میکنند، در عرصه حقوق بشر رویکردی تبعیض آمیز، دوگانه، غیر مستقل و غیرمنصفانه در پیش گرفته و با عملکردی متناقض، سابقه سیاه و تلخی از خود برجای گذاشته اند.
با توجه به وجود حقوق و قوانین مدون در حوزه حقوق بشر، این پرسش شکل میگیرد که چگونه شاهد وضعیت خلاف انتظار باشیم؟
با توجه به جنایتهای فراوان و اقدامات ضد حقوق بشری توسط رژیم صهیونستی، گروهک تروریستی داعش و حمایت کشورهای غربی و چند کشور دیگر از جمله عربستان درصدد هستیم تا با رویکردی واقعگرایانه و بیطرفانه نسبت به موضوع حقوق بشر در آمریکا، بخشی از واقعیات را از دریچه اخبار و گزارشات مستند رسمی سازمان ها و نهادهای مدنی فعال در حوزه حقوق بشر منعکس کنیم.
از این رو وضعیت حقوق بشر و میزان پایبندی به موازین و تعهدات حقوق بشری در آمریکا در حوزههای مشخصی در بخشی از سال 2014 و همچنین 2015 مورد بررسی قرار میگیرد.
گفتنی است این گزارش قسمت کوچکی از مهمترین موارد موضوعی نقض حقوق بشر در این کشور است. مطالبی که در این گزارش منعکس میشود برگرفته از کتاب وضعیت حقوق بشر در آمریکا است که توسط مرکز پایش معاونت امور بینالملل ستاد حقوق بشر تهیه و تدوین شده است.
نقض حقوق و آزادیهای اجتماعی و مدنی
اعتیاد نیم میلیون مجروح جنگی آمریکایی به انواع مواد مخدر به علت عدم دسترسی به خدمات درمانی:
عدم دسترسی مجروحان جنگی آمریکایی به خدمات درمانی و روی آوردن به مواد مخدر جهت کاهش درد، به معضلی در آمریکا تبدیل شده است. دیده بان حقوق بشر در گزارشی به این موضوع پرداخت و اعلام کرد: وزارت امور بازنشستگان نظامی باید موانع دسترسی به درمان مواد مخدر برای مجروحان جنگی در حال حذف از اجتماع را رفع کند.
برآورد میشود بیش از یک میلیون نفر از مجروحان آمریکا برای تسکین دردهای ناشی از جراحات جنگی، به مواد مخدر روی می آورند و تقریبا نیمی از آنان از داروهای مزمن و در عین حال مواد مخدر برای درمان دردهای خود استفاده میکنند. این راهی است که دهها هزار نفر از آسیب دیدگان جنگ درآمریکا به علت عدم رسیدگی پزشکی و یا عدم دسترسی به خدمات درمانی لازم انجام میدهند.
در این گزارش 39 صفحه ای با عنوان "درمان وابستگی به مواد مخدر در ایالات متحده" مشکلات وابستگی به مواد مخدر در میان مجروحان جنگی و راههای درمان و کمک به آنان جمع آوری، تجزیه و تحلیل شده است. این گزارش خاطر نشان میسازد که وابستگی به الکل و مواد مخدر به شدت با بی خانمانی و همچنین سلامت روانی افراد در ارتباط است و بر بیش از 40 درصد از مجروحان جنگی عراق و افغانستان تأثیر گذاشته است. مواد مخدر و یا الکل از عوامل اصلی خودکشی در ارتش آمریکا هستند. وزارت امور بازنشستگان نظامی تخمین میزند که 22 نفر از مجروحان در هر روز اقدام به خودکشی میکنند.
محقق ارشد بهداشت سازمان دیده بان حقوق بشر و نویسنده گزارش اظهار میدارد: " صدها هزار نفر از مجروحان در حال مبارزه با درد مزمن وابستگی به مواد مخدر، سلامت روان و بی خانمان هستند." یکی دیگر از یافتههای این گزارش نیاز به گسترش در دسترس بودن داروی مسکن نالوکسان، دارو و نسخه ارزان قیمت در اتاقهای اورژانس است که میتواند مصرف بیش از حد مواد مخدر (هروئین) را کاهش دهد.
این گزارش همچنین می افزاید:" تعداد سربازان در حال مرگ از مصرف بیش از حد مواد مخدر هر روز درحال افزایش است."سربازان نظامی اغلب برای اولین بار مواد مخدر تجویزی که به طور بالقوه اعتیاد آور هستند را از پزشکان نظامی دریافت میکنند.
یک جراح عمومی ارتش در سال 2010 گزارش داد که در بین هر هفت سرباز برای یک نفر اکسی کدون تجویز شده است و بین سالهای 2001 و 2009، نسخه تجویز شده برای درد از سوی پزشکان نظامی چهار برابر شده که این آمار به حدود 4 میلیون نفر می رسد. پزشکان عموما در برابر تجویز دارو و کمک به مجروحان جنگی با تجویز مواد مخدر به جای نوع دیگری از مخدرها مقاومت نشان میدهند.
آسیب دیدگان جنگی به سازمان دیده بان حقوق بشر گفتند که بدون وجود برنامه ها و طرح های درمانی قادر به زندگی با کرامت نخواهند بود. یکی از کهنه سربازان جنگ ویتنام گفت: " قبل از اینکه درمان غیر مواد مخدری را آغاز کنم بیشتر شبیه یک مرده متحرک بودم. متادون زندگی را به من بازگرداند."
الکل و وابستگی به مواد هر دو درمیان مجروحان و در جمعیت عمومی به شدت مورداستفاده قرار می گیرند. نزدیک به 60000 نفر از مجروحان کاملا بی خانمان هستند و بسیاری از 400 هزار نفر از مجروحان نیز ممکن است بی خانمانی و مسکن ناپایدار در برخی از زمانها در طی سال را تجربه کنند.
مجروحین زن سریعترین بخش در حال رشد از جمعیت بی خانمان در ایالات متحده را تشکیل میدهند. گزارش دیده بان حقوق بشر این گونه جمع بندی میکند: عنصر اصلی امکان دسترسی به پیشگیری از مصرف بیش از حد، درمان موثر وابستگی به مواد مخدر و ارائه خدمات بهداشت روان است.
دولت بایستی برای جلوگیری از بی خانمانی تلاش نماید و دراین راستا سیاست های تهیه مسکن برای جمعیت های آسیب پذیر را فراهم کند. هر کس، از جمله مجروحان جنگی، باید دسترسی به داروهای موثر برای پیشگیری از مصرف بیش از حد و درمان مواد مخدر را داشته باشد.
لازم به توضیح است آمارها و گزارشهای رسانههای خبری آمریکا حکایت از آن دارد که رفتارهای اجتماعی سربازان بازگشته از جنگ عراق و افغانستان، مشکلاتی را برای جامعه آمریکایی به دنبال داشته و این مسئله موجب نگرانی نهادهای اجتماعی شده است. بنا به گزارش روزنامه آمریکایی واشنگتن پست میزان مرگ این افراد از جنگ برگشته در حوادث رانندگی در مقایسه با شهروندان عادی، 75 درصد بیشتر است.
دلیل این امر نیز بسیار مشخص است. آنها با عادتهای رانندگی از مناطق جنگی بازگشته اند که داشتن این عادات در جاده ها و خیابانهای آمریکا بسیار خطرناک است. محققان میگویند پیش از آغاز جنگهای عراق و افغانستان مرگهای ناشی از تصادفات رانندگی بخش عمده ای از کشتههای سربازان را تشکیل میداد اما با شروع جنگ از اوضاع وخیم تر نیز شد.
البته این آمار فقط مختص به سربازان مرد نیست. بر اساس گزارشهای موجود زنان سرباز فعال در جنگهای عراق و افغانستان در مقایسه با زنان عادی آمریکا 38 درصد بیشتر در معرض این مشکل هستند. به نظر می رسد محققان و کارشناسان امور نظامی و تحقیقاتی آمریکا باید علاوه بر خودکشی و مشکلات ذهنی خطر بالای تصادفات را نیز بر مشکلات کهنه سربازان اضافه کنند.
وضعیت حقوق بشر در آمریکا (1): وضعیت بیماران ذهنی در زندانهای آمریکا چگونه است؟
وضعیت حقوق بشر در آمریکا (2): آمریکا، جهنم زندانیان سیاسی
وضعیت حقوق بشر در آمریکا (3): شرایط سخت زندانیان نوجوان در زندانهای آمریکا
وضعیت حقوق بشر در آمریکا (4): نقض گسترده حقوق زندانیان زن در زندانهای نیویورک
وضعیت حقوق بشر در آمریکا (5): تبعیض نژادی فراوان و درخواست اصلاح نظام عدالت کیفری
وضعیت حقوق بشر در آمریکا (6): حامیان تحریم، تحت مصونیت نظام قضایی دولت آمریکا
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *