ایران باید با احتیاط از درخواست روسیه برای پذیرش الحاق کریمه، عبور کند/ روسها در موردی مشابه، استقلال کوزوو از صربستان را نپذیرفتند
یک کارشناس مسائل روسیه گفت: در قضیه کوزوو، مجلس این منطقه رای به استقلال داد و دیوان دادگستری بینالمللی هم در سال 2010 این جدایی را به رسمیت شناخت و قانونی اعلام کرد، این امر در حالی بود که روسیه و صربستان به شدت مخالف استقلال کوزوو هستند.
"یوگنی فیودروف" یکی از نمایندگان عضو کمیته بینالملل دوما روسیه مسئولیت مکاتبه با مجلس ایران را پذیرفته و طی مصاحبهای اعلام کرده که ایران در ابعاد سیاسی، اقتصادی و نظامی شریک روسیه محسوب میشود و به رسمیت شناختن الحاق کریمه به روسیه از سوی ایران یک حرکت سیاسی مثبت در جهت تحکیم و پیشبرد روابط دوجانبه تهران و مسکو میباشد؛ وی همچنین به صورت تلویحی، پذیرش الحاق کریمه به روسیه از سوی ایران را سرآمدی برای شراکت استراتژیک ایران و روسیه دانسته است.
ایران از مواضع روسیه در چارچوب موازین بینالملل پشتیبانی میکند
اما از سوی طرف ایرانی نیز اکبر رنجبرزاده عضو هیئت رئیسه مجلس طی مصاحبهای با اشاره به همسویی روسیه در مسائل مختلف با جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که از هرگونه مواضع منطقی و اصولی این کشور که در چارچوب موازین بینالمللی باشد، حمایت و پشتیبانی میکنیم.
وی البته این نکته را هم متذکر شده که این نامه درواقع باید به دولت جمهوری اسلامی ایران ارسال میشد؛ چراکه مجلس ایران در به رسمیت شناختن کشورها یا جنبشها مطابق نظر دولت عمل میکند.
آیا پذیرش الحاق کریمه به روسیه از سوی ایران، همگرایی دو کشور را افزایش میدهد
برخی کارشناسان و تحلیلگران با توجه به همسوئی ایران و روسیه در موضوعات مختلف منطقهای و جهانی و بویژه بحث مبارزه با تروریسم و بحران سوریه، معتقدند که به رسمیت شناختن الحاق کریمه به روسیه از سوی ایران، میتواند همگرایی تهران و مسکو را افزایش دهد؛ این امر در شرایطی است که چندی پیش سوریه نیز این الحاق را به رسمیت شناخت و با پذیرش این امر از سوی تهران به نظر میرسد مثلث ضد تروریستی منطقهای مرکب از ایران، روسیه و سوریه قوام بیشتری خواهد گرفت.
سیاست مبنایی ایران در قبال مسائل مرزی سایر کشورها و مناطق
البته در این رابطه نظرات دیگری نیز وجود دارد؛ برخی کارشناسان معتقدند که در رابطه با موضوعات مرزی سیاست مبنایی جمهوری اسلامی ایران سپردن حق تصمیمگیری و تعیین سرنوشت به مردم و ساکنان آن مناطق است و اینگونه امور را نمیتوان دستمایهای برای پیشبرد مناسبات سیاسی و استراتژیک قرار داد.
البته با توجه به بافت جمعیتی شبه جزیره کریمه که اغلب دربرگیرنده روس تبارهاست، به نظر میرسد که اکثر قریب به اتفاق ساکنان آن از پیوستن به روسیه رضایت دارند؛ کمااینکه در ۱۶ مارس ۲۰۱۴ پس از کشوقوسهای فراوان و در کشاکش بحران شرق اروپا و جنگ اوکراین، یک همهپرسی توسط دولت شبه جزیره کریمه از مردم کریمه برای پیوستن به روسیه برگزار شد و حدود 96 درصد مردم به پیوستن این شبه جزیره به روسیه رأی مثبت دادند و سرانجام ولادیمیرپوتین، رئیسجمهور روسیه در روز ۱۸ مارس رسماً سند پیوست کریمه به روسیه را امضا کرد.
مسکو میخواهد تهران را تست کند
در همین رابطه سید رضا میرطاهر کارشناس مسائل روسیه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ، گفت: درخواست مجلس دوما روسیه از مجلس ایران برای به رسمیت شناختن الحاق کریمه به خاک روسیه را میتوان یک نوع انجام تست از سوی مسکو برای آگاهی از عزم ایران در همراهی همه جانبه با روسها دانست.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه تاکنون کشوری الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه را به رسمیت نشناخته است؛ روسها با درخواست از ایران میخواهند از اعتبار تهران استفاده کنند و الحاق کریمه به روسیه را موجه جلوه کنند.
تصمیم سخت برای ایران
این کارشناس مسائل حوزه قفقاز با بیان اینکه در خواست اخیر روسیه، ایران را در موقعیت دشواری قرار میدهد، بیان داشت: اگر بدون رضایت کشور مادر، بخشی از آن کشور جدا شود و به کشور دیگری ملحق شود و یا استقلال پیدا کند امری خلاف موازین حقوق بینالملل به وقوع پیوسته است؛ فلذا این موضوع برای ایران یک تصمیم سخت خواهد بود.
مسئله کوزوو
میرطاهر با اشاره به مسئله کوزوو و جدایی این منطقه از صربستان، اظهار کرد: در سال 2008 که کوزوو به صورت یکجانبه از صربستان اعلام استقلال کرد، روسیه به عنوان متحد صربستان این جدایی و اعلام استقلال را به رسمیت نشناخت و دلیل این امر را هم عدم رضایت کشور مادر یعنی صربستان اعلام کرد.
وی مسئله شبه جزیره کریمه و سواستاپول را مشابه مسئله کوزوو دانست و گفت: شناسایی و پذیرش جدایی شبه جزیره کریمه و الحاق آن به روسیه از سوی ایران، تا حد زیادی موازین حقوق بینالمللی را زیر سوال خواهد برد؛ اما فیالنفسه این درخواست تستی از سوی روسیه محسوب میشود تا میزان همراهی تهران با مسکو را در قبال مسائل بینالمللی بسنجد.
توقع بیش از حد روسیه از ایران
این کارشناس مسائل روسیه، توقع کرملین از ایران را برای به رسمیت شناختن الحاق کریمه به روسیه یک توقع بیش از حد دانست و افزود: باید توجه داشت که هنوز هیچ کشوری بجز سوریه الحاق کریمه به روسیه را به رسمیت نشناخته است و پذیرش این امر از سوی تهران به معنای آغاز روند تجزیه و جدایی بخشیهای از یک کشور محسوب میشود و میتواند به حربهای علیه دیگر کشورها در آینده به کار رود.
وی ادامه داد: در قضیه کوزوو، مجلس این منطقه رای به استقلال داد و دیوان دادگستری بینالمللی هم در سال 2010 این جدایی را به رسمیت شناخت و قانونی اعلام کرد، این امر در حالی بود که روسیه و صربستان به شدت مخالف استقلال کوزوو هستند.
ایران باید با احتیاط از درخواست روسیه برای پذیرش الحاق کریمه، عبور کند
میرطاهر تصریح کرد: به نظر میرسد با توجه به جمیع جهات اگر ایران با احتیاط از کنار موضوع درخواست روسیه برای پذیرش انضمام کریمه عبور کند و پاسخ به آن را به آینده موکول کند، بهتر و مطلوبتر خواهد بود.
وی با اشاره به پذیرش الحاق کریمه به روسیه از سوی دمشق خاطرنشان کرد: اینکه مسکو با توجه به اتحاد استراتژیک با تهران و دمشق پیرامون موضوع تروریسم توقع داشته باشد ایران هم مانند سوریه، الحاق کریمه را به رسمیت بشناسد، قدری قابل تامل است چرا که در مقطع فعلی شرایط ایران با سوریه متفاوت است و پذیرش چنین خواستهای از سوی ایران در سطح بین المللی تبعاتی را متوجه تهران خواهد کرد.
نظرات بینندگان
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *