ایران، نویدبخش افقی روشن برای کریدور اقتصادی "چین-پاکستان"
یک تحلیل گر مسائل اقتصادی و سیاسی پاکستان معتقد است ایفای نقش ایران در طرح راهروی اقتصادی مشترک چین-پاکستان(CPEC)، موجب خواهد شد این طرح آینده ای موفق تر و افقی روشن تر پیش رو داشته باشد.
این کارشناس و تحلیل گر پاکستانی افزود: باور دارم که پیوستن ایران به راهروی اقتصادی چین-پاکستان، می تواند موجب ثبات اقتصادی و سیاسی در منطقه شود.
جمهوری اسلامی ایران برای مشارک و ایفای نقش در این طرح بزرگ اقتصادی مشترک میان چین و پاکستان اعلام آمادگی و تمایل کرده است و چین و پاکستان نیز هردو از ورود ایران به این عرصه استقبال کرده اند.
رشید احمد خان معتقد است که علاقه مندی ایران به راهروی اقتصادی چین-پاکستان، نقش بسیار مهمی در توسعه آینده این طرح بزرگ و نیز تاثیر بسزایی در روابط ایران و پاکستان در حوزه های تجاری، اقتصادی و سیاسی خواهد داشت و با فراهم شدن زمینه گسترش همکاری های تجاری-اقتصادی میان ایران و پاکستان از طریق CPEC، پایه های روابط سیاسی و دوستی دو کشور نیز بیش از پیش تقویت خواهد شد.
این تحلیل گر پاکستانی با اشاره به اینکه ایران و تمام منطقه خلیج فارس از اصلی ترین و کهن ترین مسیرهای تجارت های اقتصادی جهان به شمار می رود، گفت: کسی نیست که نقش ایران را در مسیر 'جاده ابریشم ' نشناسد و حالا این کشور می تواند بار دیگر به مسیری ارزشمند برای راهروی اقتصادی چین-پاکستان به عنوان یک طرح بزرگ منطقه ای و جهانی و نقطه اتصال آن به خاورمیانه، منطقه خلیج فارس، آسیای میانه و حتی اروپا باشد.
تاریخ نشان می دهد که ایران همواره از مهم ترین گذرگاه های مسیرهای تجاری جهان بوده و امروز، ملحق شدن این کشور به طرح راهروی اقتصادی مشترک چین-پاکستان می تواند بار دیگر تاریخ گذشته را احیا و تکرار کند.
رشید احمد خان با اشاره به اینکه ایران در طول چهار دهه اخیر همواره علاقه مند به توسعه روابط منطقه ای به ویژه با کشورهای جنوب و شرق آسیا بوده است، گفت: ایران به دلیل برخورداری از ویژگی ها، توانمندی ها و پتانسیل های خاص از جمله برخورداری از منابع بسیار غنی انرژی، ثبات امنیتی، سیاسی و اقتصادی، واقع شدن در موقعیت ژئواستراتژیک و داشتن مرزهای مشترک آبی و خاکی با تعداد زیادی از کشورها می تواند یک پشتوانه قوی برای راهروی اقتصادی چین-پاکستان باشد.
وی همچنین روابط دوستانه ایران با بسیاری از کشورهای منطقه از جمله پاکستان، افغانستان، هند و همسایگان غربی، جنوبی و شمالی این کشور را دلیل دیگر برای ارزشمند بودن پیوستن ایران به راهروی اقتصادی چین-پاکستان دانست.
این کارشناس و تحلیل پاکستانی تاکید کرد که دولت پاکستان باید به تلاش برای بهره مند شدن از ظرفیت های ایران ادامه دهند و علاوه بر طرح راهروی اقتصادی مشترک چین-پاکستان، از ظرفیت های ایران برای کمک به روند صلح در افغانستان استفاده کنند.
ایران کشوری است که هیچ گاه به هیچ کشور و سرزمینی تعرض و تجاوز نکرده و همواره کشوری صلح جو و صلح دوست بوده است. این ویژگی ایران، نکته بسیار حائز اهمیتی برای حصول اطمینان از پیوستن و مشارکت این کشور در طرح های بزرگ منطقه ای است.
رشید احمد خان تاکید کرد که ایران نه تنها می تواند عامل رونق همکاری های اقتصادی و تجاری منطقه ای باشد، بلکه می تواند به عنوان نماد صلح، ثبات و امنیت و آرامش در منطقه، الهام بخش صلح و ثبات و امنیت به تمام کشورهای اطراف باشد.
درصورت احداث و تکمیل نهایی این راهروی اقتصادی که متشکل از خطوط حمل و نقل جاده ای، ریلی و خطوط لوله انتقال انرژی خواهد بود و حداثل تا سال 2025 طول خواهد کشید، کشتی های غول پیکر نفتکش و باری چین برای دسترسی به کشورهای نفت خیز حوزه خیلج فارس و حتی برای دسترسی به بازارهای مصرف کالاهای متنوع چینی در حاشیه خلیج فارس و خاورمیانه، اروپا و آفریقا، دیگر مجبور نخواهند بود مسیر 13 هزار کیلومتری آب های اقیانوس هند را تا بندر شانگهای طی کنند و با اجرای طرح یاد شده، این مسیر با کاهش 10 هزار کیلومتری، تنها به حدود 3 هزار کیلومتر کاهش خواهد یافت.
این طرح، بزرگ ترین طرح همکاری پاکستان و چین محسوب می شود و چینی ها قراردادهای مختلف به ارزش 46 میلیارد دلار برای اجرای مراحل مختلف این طرح، با پاکستان امضا کرده اند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *