ضرورت نهادینه کردن پیشگیری رشد مدار در کاهش جرائم
عدالتخواه گفت: در جوامع موفق شیوههای موثری در برخورد با جرم وجود دارد و آن پیشگیری است که به دو شیوه وضعی و رشد مدار صورت میگیرد.
این مراسم به همت معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری و با حضور رئیس کل دادگستری و مدیرکل آموزش و پرورش این استان و دیگر مقامات این دو نهاد در محل هنرستان صنایع شیمایی کرمانشاه برگزار شد.
محمدرضا عدالت خواه رئیس کل دادگستری استان کرمانشاه در آغاز برنامه با اشاره به چالش بزرگ جهان امروز به نام جرم و جنایت و اشاره به این موضوع که اگر با این جرائم برخورد درست صورت نگیرد آسیب های زیادی به دنبال خواهد داشت و با تاکید بر نقش انکار ناپذیر و اساسی مربیان و خانواده ها، به شیوه های برخورد با جرائم اشاره کرد و یادآور شد: دو شیوه در برخورد با جرائم وجود دارد : شیوه سرکوب که با مجازات همراه است از جمله زندان و در جرائم خشن اعدام ، که این شیوه به عنوان یک مسکن عمل می کند و درمان قطعی نیست. که البته در آیین اسلام نیز هدف از مجازات اصلاح مجرم است.
وی ادامه داد: در جوامع موفق شیوه های بهتری در برخورد با جرم وجود دارد و آن پیشگیری است که به دو شیوه وضعی و رشد مدار صورت میگیرد.
رئیس کل دادگستری کرمانشاه با تاکید بر بکار گیری شیوه رشد مدارانه در جامعه تصریح کرد: نمی شود با ایجاد حصار به طور فیزیکی مانع انجام و رشد جرم شد.بلکه باید با آگاه سازی و تقویت ارزشهای والای انسانی از اتفاق جرم جلوگیری کرد. با بررسی مکاتب مختلف می شود به درستی به این نتیجه رسید که جامعه اسلامی دارای محتوای بیشتری برای رشد فضلیت های اخلاقی است البته به شرطی که از آن به گونه ای درست بهره برداری شود.
وی قانون مداری را از اصول اساسی در مدارس برشمرد و یادآور شد: اگر در کنار توصیه به قانون مداری عواقب ناشی از قانون گریزی و قانون شکنی را برای دانش آموزان تصریح کنند یقینا در پیشگیری از بسیاری جرائم مفید خواهد بود و بچه ها را به سمت قانون مداری سوق خواهد داد.
رئیس شورای قضائی استان کرمانشاه با اشاره به همکاری نهادهای مختلف اجتماعی از جمله مربیان و خانواده ها که تاثیر مستقیم در تربیت فرزندان دارند این همکاری و هماهنگی را سبب هدایت و ارشاد دانست و گفت: اگر نهادهای مختلف و خصوصا خانواده ها و مربیان روی بنیان های فکری دانش آموزان و بچه ها کار اساسی انجام دهند دچار آسیب نخواهند شد و در عالم بیرونی مصون از خطا خواهند ماند.
عدالتخواه کانون شکل گیری بسیاری از جرائمی را که یک فرد بزرگسال مرتکب می شود در دوران بچگی جستجو کرد و خاطر نشان ساخت: جرم های کوچک و کارهای خلافی که یک فرد خردسال انجام می دهد و در نگاه والدین کم اهمیت جلوه می نماید سر منشا بسیاری از جرم هایی است که در آینده و در بزرگسالی اتفاق می افتد؛ کودکی که در مدرسه مداد را بی اجازه از کیف همکلاسی خود بر می دارد در آینده زمینه سرقت مسلحانه را پیدا می کند.
وی با تاکید بر تشکیل پرونده شخصیت برای بچه ها گفت: ما در بسیاری از امور که با رشد فیزیکی همراه است پرونده تشکیل می دهیم که البته این کار لازم است و در بسیاری از امور با مشکلات جسمی مقابله می کند اما همچنان که رشد جسمی مهم است باید با تشکیل پرونده شخصیت به رشد روحی نیز توجه ویژه داشته باشیم و این امر را یکی از مهمات کودکان قرار دهیم همچنان که اکنون طبق قانون مجازات اسلامی در برخی اتهام ها تشکیل پرونده شخصیت لازم و ضروری است.
این مقام قضائی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به رشد فزاینده استفاده از فضای مجازی در میان خانواده ها و مشکلات ناشی از آن یادآور شد: یکی از بزرگترین خیانت هایی که اولیا در حق فرزندان مرتکب می شوند فراهم نمودن موبایل برای فرزندان در سنین پایین است. استفاده بی رویه از فضای مجازی توسط خانواده ها ، سبب سردی روابط در میان خانواده ها شده به گونه ای که کانون خانواده به خوابگاه بیشتر شبیه است.
وی افزود: غفلت پدران و مادران سبب بروز مشکلات جبران ناپذیری است. طبق فرمایش امام صادق (ع) قبل از اینکه گروههای انحرافی بر ما غلبه کنند و سبقت گیرند بچه ها را با مفاهیم دینی آشنا کنیم . برای این منظور آنها را در محیط های سالم و دینی از جمله کانون بسیج وارد و آنها را در مقابل انحرافات مصون کنیم چرا که ورود بچه ها در مکان هایی همچون بسیج سبب می شود آنها با احادیث و مفاهیم دینی آشنا شوند و در مواجهه با مشکلات مصون بمانند.
محمدرضا عدالت خواه در ادامه سخنان خود با توصیه به اولیا و مربیان ، نهادینه کردن برخی خصوصیات مثبت را در اوان کودکی سفارش کرد و توضیح داد: با استفاده از چهره ها تاثیر گذار و کاریزما در میان معلمین اخلاق حسنه را به بچه ها آموزش دهید . مثلا اگر بوسیله همین شخصیت ها دروغ را از جامعه دانش آموزی اصلاح کنید به پیشگیری رشد مدارانه کمک کرده اید .
وی نصیحت تاثیر گذار، بیان حدیث در ابتدای هر کلاس ، جدی گرفتن جرم های کوچک ، وجدان کاری و انضباط اجتماعی و مسائلی از این دست را از جمله اموری برشمرد که می توانند سبب آموزش و نهادینه شدن پیشگیری رشد مدارانه شوند و دانش آموزان را با تربیت درست بار بیاورند.
این مقام قضایی در پایان سخنان خود به سامانه ابلاغ الکترونیک در دادگستری اشاره کردو با تاکید بر این مهم که همه مردم در این سامانه ثبت نام کنند گفت: با استفاده از شیوه های سنتی اطاله دادرسی صورت گرفت که بر اساس مطالعات زیاد سامانه ابلاغ الکترونیک راه اندازی شد که در آن هر شخص با ورود به این سامانه و ثبت نام در آن صاحب یک حساب کاربری می شود و هر دادخواستی چه از طرف خود شخص و یا دیگران علیه آن شخص صورت گیرد به همان حساب کاربری و شماره همراه او ارسال خواهد شد و راه بسیاری از سوء استفاده ها را می بندد.
رئیس کل دادگستری کرمانشاه گفت: ثبت نام در این سامانه توسط خود شخص و در ادامه واحد انفورماتیک در دادگستری های سطح استان و به صورت رایگان انجام می شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *