رونق ارزش معاملات در کنار نوسانات شاخص/ پیش بینی روزهای طلایی در نیمه دوم سال
با وجود نوسانات فراوان در روند شاخص بورس در 6 ماه ابتدایی سال جاری، شاهد رشد در ارزش معاملات بوده ایم که این روند موجب امیدواری سهامداران به روال آینده بازار سرمایه و رشد شاخص در نیمه دوم سال میشود.
کنترل نرخ ارز، برخی موانع برای دستیابی کامل به گشایشهای انتظاری پسابرجام، کند شدن روند کاهشی نرخ بهره و عدم رشد پرشتاب قیمتها در بازارهای جهانی از جمله مسائلی است که باعث تغییر نسبی نگاه کارشناسان به آینده بورس تهران در سال جاری شده است. در این میان، گزارشهای عملکرد میاندورهای شرکتها در کنار پیشبینی سودآوری آنها در سال آینده بر روند آتی بازار سهام اثرگذار خواهند بود. همچنین برخی رویدادهای سیاسی نظیر انتخابات ریاستجمهوری آمریکا که بر اقتصاد جهانی اثرگذار است یکی از دیگر از مسائلی است که به تبع خود بازار سرمایه کشورمان را نیز تحتتاثیر قرار خواهد داد.
در اولین روزهای سال 95 با شتاب قابل توجهی روند صعودی را آغاز کرده بود در ادامه و تحت تاثیر عوامل متعددی به نقطه زیان رسید و در نهایت افت حدود 7/ 4درصدی را در کارنامه ششماهه اول سال به ثبت رساند.
بررسیها نشان میدهد با توجه به رفتار رکودی یک ماه اخیر بازار سهام، عمده پیشبینیها حکایت از روند کمنوسان بورس و نهایتا جبران افت صورت گرفته از ابتدای سال دارد.
بورس تهران معاملات خود در سال 95 را در حالی آغاز کرد که سه ماه پایانی سال 94، رشد حدود 30 درصدی در کارنامه شاخص کل به ثبت رسیده بود. پس از توافق هستهای موج جدیدی از خوشبینیها به شرایط اقتصادی کشور رقم خورد و انعکاس آن در بورس باعث شد بازار با رونق قابل توجهی مواجه شود.
در ادامه همین روند نماگر بازار سهام چند روز معاملاتی ابتدای فروردین ماه را با رشد سپری و حتی سطح 81هزار واحدی را نیز تجربه کرد. با این حال روند رشد قیمتها نتوانست پایدار باشد و افزایش فشار فروش، به افت عمومی قیمت سهام دامن زد؛ بهطوری که در آخرین روز فروردین شاخص با چهار کانالشکنی به سمت پایین در سطح 77هزار واحدی به کار خود پایان داد. با ادامه این روند تا پایان بهار در نهایت زیان 9.5 درصدی در کارنامه بهاری بورس تهران به ثبت رسید.
با شروع فصل تابستان دو عامل کاهش نرخ سود بانکی و همچنین نوسانات مثبت دربازارهای جهانی به ویژه نفت به کمک رشد قیمتها در بازار سهام آمدند و در نهایت تیر ماه با ثبت رشد 6/ 2 درصدی به پایان رساند. در مرداد ماه نیز بورس تهران همزمان با تغییر سکاندار بورس تهران نقدینگی قابل توجهی از سوی حقوقیها وارد بازار شد و تحت تاثیر حمایت این معاملهگران شاخص با 4 کانال شکنی و رشد 8. 4 درصدی بهترین عملکرد در بازه ماهانه را در شش ماه نخست سال به نام خود ثبت کرد و این در حالی بود که کارشناسان به کرات به رشد بدون پشتوانه قیمتها در آن بازه زمانی هشدار داده بودند.
به علاوه از روزهای پایانی مرداد تحت تاثیر فشار فروش معاملهگران و کاهش شدت ورود نقدینگی حقوقیها معاملات رو به ضعف حرکت کرد و بازار با افت 1/ 2 درصدی معاملات شهریور ماه خود را به پایان رساند تا افت حدود 7/ 4 درصدی در کارنامه نیمه اول سال 95 برای بورس تهران ثبت شود.
اینکه بورس تهران در نیمه دوم سال به چه سمتی پیش خواهد رفت، سوالی است که در میان بسیاری از اهالی تالار شیشهای مطرح است. گمانهزنیها در این باره بهگونهای است که بسیاری از کارشناسان با بیان اینکه بخشهای مختلف اقتصادی با عدم شفافیت قابل توجهی مواجه است، پیشبینی روند بورس در نیمه دوم سال را دشوار میدانند.
با این وجود بررسی مولفههایی چون نوسانات بازارهای جهانی، تغییر در سیاستهای بانکی و ارزی و همچنین گزارش عملکرد شرکتها از مواردی است که تاحدی میتواند به سهامداران در ادامه فعالیت خود در این بازار کمک کند. در این زمینه «دنیای اقتصاد» در گفتوگو با تعدادی از کارشناسان بازار سهام چشمانداز نیمه دوم سال بورس تهران را با توجه به پارمتراهای مختلف بررسی میکند.
در این رابطه کیوان شیخی رئیس مرکز آمار و اطلاعات شرکت بورس در گفتوگو با میزان گفت: نیمه اول سال با اتفاقات خوبی برای اقتصاد همراه بود، این رخدادها میتواند خوشبینی به آینده بازارهای مالی را به همراه داشته باشد. موضوع اول درخصوص قیمت محصولات پایه در بازارهای جهانی است. به نظر میرسد این قیمتها بعد از نوسانهای مکرر در ماههای ابتدای سال جاری تا حدی به شرایط با ثبات برسند.
وی در این باره ادامه داد: با توجه به اینکه بخش اعظمی از شرکتهای بورسی وابسته به بازار کالاهای پایه هستند این موضوع میتواند برای آنها خوشایند باشد. همچنین بحث درخصوص سیاستهای دولت درخصوص رونق اقتصادی و خروج از رکود نیز مطرح است.
رئیس مرکز آمار و اطلاعات شرکت بورس تصریح کرد: به نظر میرسد تیم اقتصادی دولت در نیمه دوم سال، تلاش مستمری درخصوص خروج از رکود صنایع داشته باشد. که اگر این اتفاق حاصل شود میتواند چرخ صنایع بورسی را به حرکت درآورد همچنین این احتمال وجود دارد که گزارشهای 6 ماهه دوم به نسبت مدت مشابه در سال قبل بهتر باشد.
شیخی در خصوص روند بازار سرمایه در ماههای آتی گفت: این موضوع در کنار کمبود نقدینگی، کنترل نرخ فروش محصولات و از طرفی سیاستهای انقباضی به منظور مهار نرخ تورم باعث ایجاد رکود در اقتصاد ایران و درنتیجه رکود در بازار سرمایه شده است. در مجموع و با توجه به شرایط فعلی به نظر میرسد بورس در نیمه دوم سال عملکرد بهتری را نسبت به 6 ماهه اول سال پشت سر گذارد و بتواند زیان 6 ماهه اول را جبران کند.
وی خاطر نشان کرد: از سوی دیگر با توجه به کاهش نرخ سود بانکی اگر ارز تک نرخی شود و گشایشهای اقتصادی بینالملل افزایش یابد این موضوع میتواند به سودآوری شرکتها کمک زیادی کند.بهطور کلی رشد بازار سهام در نیمه دوم سال به شرط ثبات شرایط ذکر شده با شیب ملایمی اتفاق خواهد افتاد.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *