صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

عصر شعر عاشورایی در دادگستری استان فارس برگزار شد

۲۲ مهر ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۵:۰۱
کد خبر: ۲۳۱۷۹۱
دسته بندی‌: حقوق و قضا ، قضایی
عصر شعر عاشورایی با حضور پرشور شاعران آئینی برتر کشور و مسئولان قضایی استان فارس و با حضور دانشجویان مرکز علمی کاربردی دادگستری در دادگستری استان فارس برگزار شد.
به گزارش گروه حقوقی و قضایی به نقل از روابط عمومی دادگستری استان فارس، عصر شعر عاشورایی با حضور پرشور شاعران آئینی برتر کشور و مسئولان قضایی استان فارس و با حضور دانشجویان مرکز علمی کاربردی دادگستری در دادگستری استان فارس برگزار شد.

 معاون منابع انسانی و سرپرست مرکز علمی کاربردی دادگستری استان در آغاز عصر شعر عاشورایی با بیان اینکه ادبیات آینه تمام نمای واقعیات اجتماعی یک جامعه است گفت: واضح است که در این بین، شعر جایگاه ویژه و رفیعی دارد.

ارسلان اشرافی که در جمع شاعران آئینی و دانشجوران علاقمند به شعر و ادب سخن می گفت با اشاره به اینکه تبلور واقعیات جامعه و ارائه آن برای توده مردم در آثار شاعران منصف در همه اعصار هویدا است گفت: هر چند شاید مردم شناسان ،جامعه شناسان، سیاستمدران و یا حتی حقوقدانان نخواهند و یا نتوانند واقعیات جامعه را آن طور که هست برای توده مردم بازگو نمایند یا بازگویی واقعیات جامعه و ارائه آن به زبانی باشد که تنها برای قشری خاص قابل فهم باشد؛اما واقعیات جامعه در آثار شاعران برای توده مردم در همه اعصار هویدا است.

وی در ادامه با بیان اینکه تاریخ آغاز سرایش شعرها و مرثیه های عاشورایی روشن است گفت: تاریخ شروع مرثیه عاشورایی را می توان روز شهادت حضرت امام حسین (ع) و یارانش دانست و اولین مرثیه سرایان نیز خود عاشورائیان و اهل بیت (ع) بودند.

اشرافی با اشاره به اینکه گفته شده است اولین مرثیه سرای کاروان کربلا، شخص امام حسین(ع) بودند؛ گفت: یکی از مرثیه های متأثرکننده ایشان مربوط به زمانی است که در آخرین وداع با خانواده اش خطاب به حضرت سکینه (ع) بوده که این مرثیه از ماندگار ترین مرثیه های روز عاشورا است.

سرپرست مرکز علمی کاربردی دادگستری استان فارس با این مقدمه که در تاریخ از حضرت زینب (س) ، امام سجاد (ع)، ام لقمان دختر عقیل،ام کلثوم خواهر امام حسین (ع)،سکینه دختر امام حسین(ع) ، ام البنین مادر حضرت ابوالفضل العباس (ع) و رباب همسر امام حسین (ع) نیز مرثیه هایی در سوگ سالار شهیدان امام حسین (ع) و یارانش باقی مانده که همگی در نوع خود مانا و جانگداز هستند به مرور شعر عاشورایی در اشعار شعرای پارسی گوی پرداخت.

اشرافی با بیان اینکه نقش فرماندهان و جنگجویان ایرانی در خون خواهی از قاتلین و مسببین شهدای کربلا نقش بی بدیل و اساسی است گفت: نقش شعرای ایرانی نیز در انعکاس حوادث رفته بر امام حسین (ع) و یاران با وفایش در واقعه کربلا و هویدا کردن واقعات آن کم نظیر است.
وی تأکید کرد: شعرفارسی یکی از علل مانایی واقعه عاشورا در بین ایرانیان و همچنین واقعه عاشورا یکی از علل شکوفایی اشعار شاعران مرثیه سرای ایرانی است.

وی با بیان این مطلب که شعر عاشورا در بین شاعران پارسی گوی به چهار دوره در قرن اول تا قرن نهم هجری،دوره حکومت صفویه ، دوران افشاریه، زندیه و قاجاریه و دوره معاصر تقسیم می شود گفت: آنچه مشخص است اینکه حکومت ظلم و جور بنی امیه که شعاع آن سراسر ایران نیز فراگرفته بود، نه تنها اجازه مرثیه سرایی و بزرگداشت اهل بیت (ع) را به کسی نمی دادند که از اجزای سنت پیامبر اکرم(ص)نیز استنکاف می نمود و همین موضوع باعث گردید که قیام های شیعی مانند قیام زید بن علی بن حسین در کوفه، قیام یحیی بن زید در خراسان ، قیام عبدالله بن معاویه بی جعفر از اشراف آل ابی طالب و ... که همگی رنگ تشیع داشت و زمینه تضعیف حکومت امویان را ایجاد کرد علیه آن حکومت جور آغاز شود.

اشرافی در جمع شعرای آئینی و عاشورایی در دادگستری فارس افزود: هرچند گرایش به مدح و رثای خاندان پیامبر در شعر فارسی از قرن چهارم هجری آغاز شد اما شمار اشعار سروده شده در این باب در سراسر حکومت سامانیان، غزنویان، سلجوقیان و خوارزمشاهیان بسیار اندک است که یکی از دلایل اصلی این امر تحت فشار بودن مردم ایران توسط حاکمانی همچون عبید الله زیاد، حجاج بن یوسف، ابن اشعث و دیگران بود که با وجود کمال ارادت مردم به ساحت حضرت امام حسین (ع) به لحاظ وجود حکومت های ظالم که عموماً دشمن اهل بیت (ع) بودند در حالت تقیه بودند.

وی افزود: با قدرت گرفتن آل بویه که شیعی مذهب بودند شعرا تشویق به مرثیه سرایی در خصوص فاجعه کربلا شدند و شخص معز الدوله در روز عاشورای حسینی در بغداد آشکارا به عزاداری می پرداخت و دستور داد تا در سراسر ممالک تحت سیطره او و برادرانش مراسم عزاداری حسینی پرشکوه برگزار  و در مصیبت شهادت امام حسین (ع) و یارانش سیاه بپوشند و شیون کنند.

وی گفت: این سیاست نیکوی امرای آل بویه باعث شد که حکیم ابوالحسن مجد الدین کسایی مروزی از شاعران بزرگ پارسی گوی نیمه دوم قرن چهرام هجری به مرثیه سرایی در خصوص واقعه عاشورا بپردازد و نام وی به عنوان نخستین شاعر پارسی گوی شیعی که در وصف سید الشهداء (ع) و اصحابش شعر سروده است در تاریخ ادبیات ایران ثبت شود.

سرپرست مرکز علمی کاربردی دادگستری استان فرس در ادامه بیان کرد: پس از کسایی ، اشعاری از ناصر خسرو ، سنائی ، و در قرن های بعد سیف فرغانی ، خواجوی کرمانی و دیگران در این باره در دست است. وی افزود در عصر صفویه و به ویژه در عصر قاجار این روند رو به ترقی نهاد و سپس از آن به حد وفور بالنده شد و در دوران معاصر و در جمهوری اسلامی ایران درخششی نوین و فروغی بی پایان یافت.

اشرافی در ادامه با قرائت اشعاری از ظهیر الدین فاریابی، فرید الدین عطار نیشابوری ، محتشم کاشانی و اقبال لاهوری به بیان جلوه های حماسی ، کلامی و مذهبی عاشورا در شعر شاعران پارسی گوی پرداخت و افزود: از جمله جلوه های حماسی عاشورا که در در ادبیات انقلاب اسلامی ایران نمود بسیاری یافته است می توان به سازش ناپذیری در برابر ظلمان ، ترجیح مرگ باعزت بر زندگی ذلت بار و استقبال از مرگ سرخ اشاره کرد و از جلوه های عرفانی این حادثه بزرگ نیز می توان به مفاهیمی مانند عشق به خدا، یاد خدا، ایثار و نثار ، شکوه نماز ، صبر ، رضا، و تسلیم و نهایتاً نگاه عارفانه به مرگ اشاره کرد.

وی همچنین از الگو برداری انقلاب های آزادی خواه از جمله انقلاب اسلامی ایران از واقعه عاشورا یاد کرد خاطر نشان کرد: این امر باعث شد که در جنگ تحمیلی که جمهوری اسلامی ایران از نظر حقوق بین الملل به دفاع مشروع از خود پرداخت، هرگاه پیکیر شهیدی تشییع می شد شاعران آزادی خواه یاد سالار شهیدان کربلا بیفتند و یا هرگاه رزمنده ای جانباز می شد به یاد حضرت ابو الفضل العباس مرثیه سرایی نمایند و یا با یاد حضرت زینب (س) به استقبال آزادگان خود بروند.

گفتنی است عصر شعر عاشورایی مرکز علمی کابردی دادگستری استان فارس با شعر خوانی شاعران آئینی و عاشورایی برتر کشور دکتر محمد حسین انصاري نژاد، ایوب پرند آور ، دکتر نادر فخر آور ، زهرا سادات جعفری، دکتر محمد مرادی، محمد رضا برامکه محمد مهدی عبدالهی ، مریم احمد خان بیگی و خانم حسینی توابع و مشاعره شاعران و شعر دوستان جوان همراه بود.
در پایان این مراسم همچنین با اهداء لوح تقدیر از شاعران عاشورایی حاضر در این عصر شعر تقدیر شد.





ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *