صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

آیا افغانستان آب را بر ایران می بندد؟!/ خطر مهاجرت "بیش از پیش" مردم زاهدان

۱۸ مهر ۱۳۹۵ - ۰۷:۲۰:۱۷
کد خبر: ۲۲۹۶۶۰
دسته بندی‌: سیاست ، مجلس و دولت
آنطور که برخی از رسانه ها گزارش داده اند افغانستان با شرکتی ترکیه‌ای برای اجرای فاز دوم سد کجکی قرارداد بسته است، این در حالیست که پیش تر وزیر آب و انر‍ژی افغانستان گفته بود با احداث سد کمال خان آب هیرمند را کنترل می‌کند، در صورت به قوع پیوستن این مسئله مهاجرت سیستانی‌ها افزایش چشمگیری خواهد داشت.
-گروه سیاسی:  آنطور که برخی از رسانه ها گزارش داده اند افغانستان با شرکتی ترکیه‌ای برای اجرای فاز دوم سد کجکی قرارداد بسته است، این در حالیست که پیش تر وزیر آب و انر‍ژی افغانستان گفته بود با احداث سد کمال خان آب هیرمند را کنترل می‌کند، در صورت به قوع پیوستن این مسئله مهاجرت سیستانی‌ها افزایش چشمگیری خواهد داشت.



در همین زمینه احمد علی کیخا نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار گروه سیاسی با اشاره به انعقاد قرارداد میان دولت افغانستان و یک شرکت ترکیه‌ای برای اجرای فاز دوم سد کجکی بر روی رودخانه هیرمند، اظهار کرد: آنطور که  وزیر آب و انر‍ژی افغانستان گفته است، افغان‌ها قصد دارند علاوه بر اجرای فاز دوم سد کجکی، فاز دوم سد کمال خان را هم احداث کنند که این امر به منزله کنترل کامل آب هیرمند توسط کابل خواهد بود.

افغان ها در ایام کم آبی اجازه نمی‌دادند آب به منطقه سیستان برسد

وی با بیان اینکه در صورت عملیاتی شدن طرح‌های افغانستان بر روی رودخانه هیرمند، عملا آبی به پایین دست نخواهد رسید، گفت: البته افغان‌ها پیش تر در ایام کم آبی رودخانه هیرمند، اقداماتی را در جهت کنترل آن انجام می‌دادند و اجازه نمی‌دادند آب به منطقه سیستان برسد.

تکلیف مردم منطقه سیستان چه خواهد شد؟

نماینده مردم زابل در مجلس با اشاره به طرح سوال خود از وزیر امور خارجه در زمینه  فوق‌الذکر، بیان داشت: دولت جمهوری اسلامی ایران باید تکلیف موضوع آب رودخانه هیرمند را با دولت افغانستان روشن بکند؛ اگر افغانستان برای کنترل همه آب رودخانه هیرمند برنامه ریزی کرده است باید مشخص شود که تکلیف مردم منطقه سیستان چه خواهد شد.   

افزایش مهاجرت مردم منطقه سیستان در صورت عدم تعیین تکلیف آب رودخانه هیرمند

کیخا با اشاره به افزایش مهاجرت مردم منطقه سیستان در صورت عدم تعیین تکلیف آب رودخانه هیرمند، اظهار کرد: مردم منطقه سیستان مرتبا در حال کوچ کردن هستند و بیش از یک میلیون مهاجر سیستانی طی سال‌های گذشته در استان های گلستان و خراسان رضوی و حتی یزد و کرمان سکنی گزیده‌اند.

حدود 50 درصد مردم منطقه سیستان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند

وی با بیان اینکه حدود 50 درصد مردم منطقه سیستان به سبب فقر تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند، تصریح کرد: طی سال‌های اخیر تعداد زیادی از روستاهای منطقه سیستان تخلیه شده است و ساکنان آن‌ها به مناطق دیگر مهاجرت کردند.

اقتصاد غالب اهالی منطقه سیستان مبتنی بر کشاورزی و دامداری است

نماینده مردم زابل در مجلس با بیان اینکه اقتصاد غالب اهالی منطقه سیستان مبتنی بر کشاورزی و دامداری است، گفت: استمرار فعالیت کشاورزی و دامداری در منطقه سیستان وابسته به آب هیرمند است و اگر افغانستان برنامه خود مبنی بر کنترل آب رودخانه هیرمند را عملیاتی کند، عملا کشاورزی و دامداری مردم سیستان تعطیل می‌شود و فقر در منطقه فزونی می‌یابد.

کیخا با اشاره به سرانجام سوال خود از وزیر امور خارجه پیرامون تعیین تکلیف آب رودخانه هیرمند، گفت: طی سوالی که از وزیر امور خارجه درباره تعیین تکلیف آب هیرمند داشتم مقرر شد جلسه ای میان کمیسیون امنیت ملی مجلس و مسئولان وزارت امور خارجه با حضور رئیس مجلس تشکیل شود که این جلسه به سبب مشغله کاری طرفین هنوز تشکیل نشده است.

وی ادامه داد: ظریف در پاسخ به سوال من در باب تعین تکلیف رودخانه هیرمند توضیحاتی را مطرح کرد و مسائلی را پیش کشید که حل آن‌ها فراوزارتخانه‌ای است و ضروری است همه دستگاه‌های دولتی اعم از وزارت خارجه، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، وزارت اقتصاد و سازمان حفاظت محیط زیست پیرامون آن یک استراتژی واحد اتخاذ کنند.

ریشه‌های مشترک قومی مردم دو طرف مرز ایران و افغانستان در منطقه سیستان

کیخا با اشاره به ریشه‌های مشترک قومی مردم دو طرف مرز ایران و افغانستان در منطقه سیستان، خاطرنشان کرد: در دهه‌های اخیر کم لطفی‌های زیادی به مردم دو سوی مرز ایران و افغانستان در منطقه سیستان شده است و ضروری است دولتین ایران و افغانستان و حتی مجامع بین المللی برای رفع مشکلات و معضلات مردم این منطقه و برقراری رفاه نسبی در آن تلاش کنند.




نظرات بینندگان
ناشناس
|
|
۱۶:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۸
اگر مشکل کم ابی سیستان حل شود ۹۰ درصد مشکل معاش مردم حل خواهد شد. زمانی سیستان انبار غله ایران بوده است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *