صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

260 میلیون انسان اسیر یک وابستگی کاذب

۱۲ مهر ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۲:۳۱
کد خبر: ۲۲۸۰۸۳
نقش زنان در پیشگیری از نفوذ اعتیاد به خانواده به مراتب بیشتر از مردان است چراکه مادر نه تنها شریک زندگی و حامی پدر خانواده است بلکه تنها پناهگاه فرزندان به خصوص فرزندانی است که دارای پدر معتاد هستند.
به نقل از طنین یاس، دویست و شصت میلیون نفر در دنیا درگیر این مشکل هستند؛ زنان، مردان و کودکان بسیاری به خاطر آن کشته شده‌ و خانواده های بسیاری به خاطر آن نابود شده‌اند. "اعتیاد" از آن دسته گرفتاری‌هایی است که نه تنها خود فرد معتاد را به ویرانی می‌کشد، بلکه چنگالش را در سرنوشت اطرافیان وی نیز فرو می‌کند.

 ایرانی ها نیز از این مصیبت در امان نیستند و هم مرز بودن ایران با بزرگترین تولید کننده مواد مخدر دنیا مشکلات کشور ما را دو چندان کرده است. طبق اظهارات سال گذشته علی‌ هاشمی، رئیس کمیته مستقل مبارزه با موادمخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام در مصاحبه با ایسنا، علیرغم عدم تمایل دولت‌ها برای افشای آمار واقعی اعتیاد در کشور، در سال 90 یک شیوع شناسی اعتیاد انجام شده است که حکایت از وجود "چهارمیلیون مصرف کننده" با احتساب تفننی ها در کشور دارد.

وی همچنین می‌گوید: طبق برآورد اجمالی در یک دهه اخیر روزانه هشت نفر بر اثر موادمخدر جان خود را از دست می‌دهند و از سوی دیگر حداقل روزانه 100 نفر جدید آلوده موادمخدر می‌شوند... در دهه 70، آمار اعتیاد در زنان 4.5 درصد از کل مصرف‌کننده‌ها بود که اکنون با توجه به آمار رسمی به 10 درصد رسیده است.

با وجود تمام بی‌مدیریتی‌های صورت گرفته، نمی‌توان گفت که مسئولین در این زمینه دست روی دست گذاشته و کاری نکرده‌اند. سیاست‌های بسیاری از جمله دستگیری معتادان، جرم انگاری مصرف مواد مخدر، بیمار پنداشتن آن‌ها، کاهش عرضه و تقاضا، پیشگیری، اعدام قاچاقچیان و... تبیین شده است اما هنوز به نتایج مطلوبی در این زمینه دست پیدا نکرده‌ایم.

به هر حال این پدیده در مقابل چشمان مردم است و چندین میلیون خانواده را درگیر خود کرده است. از آن‌جایی که میزان تمایل بانوان به مصرف مواد مخدر بسیار پایین‌تر از مردان است، به نظر می‌رسد در قدم اول برای حفظ سلامت جامعه و در قدم دوم برای حراست از کانون خانواده‌های ایرانی، زنان کشور می‌توانند به عنوان طلایه‌دار در میدان مبارزه با این معضل امنیتی ورود شوند.

زنان طلایه‌داران مبارزه با اعتیاد

زهرا محمدی، مشاور خانواده در این باره معتقد است: نقش زنان در پیشگیری از نفوذ اعتیاد به خانواده، به مراتب بیشتر از مردان است، زیرا مادر نه تنها شریک زندگی و حامی پدر خانواده است؛ بلکه تنها پناهگاه فرزندان به خصوص فرزندانی  است که دارای پدر معتاد هستند.

وی گفت: اغلب زنان معتاد ازطریق اعتیاد همسرشان گرفتار شده‌اند. بنابراین زنان ایرانی باید اقدامات جدی در این زمینه داشته باشند. اول اینکه از خانواده خود حراست کنند و دیگر اینکه به هم‌نوعان خود و دیگر زنان کمک کنند.

دکتر امان الله قرائی مقدم، جامعه شناس و نظریه پرداز تئوری‌ "میدان نیرو در جامعه" نیز در این باره به خبرنگار طنین یاس گفت: پیش از هر اقدامی برای مبارزه با اعتیاد، باید دلایل ایجاد آن را شناسایی کنیم و به عقیده بنده این موضوع را می‌توان با دلایل علمی و تئوری میدان نیرو اثبات کرد.

وی با بیان اینکه موضوع این تئوری را از الگوی فکری نیوتن، لنین و انیشتین الهام گرفته است گفت: کره زمین و جامعه جهانی در یک میدان نیرو قرار دارد. در این میدان قواه جاذبه و قوه دافعه داریم که در شرایط کنونی ایران، نیروهایی که باعث تمایل فرد به اعتیاد، فحشا و ارتکاب جرم می‌شود بر نیروهای بازدارنده غلبه کرده است.

"بیکاری" مهمترین زمینه گسترش اعتیاد در کشور

قرایی مقدم گفت: بیکاری، فقر، اعتیاد والدین و خانواده ناسالم، بدسرپرستی، محیط زندگی و بی سوادی از عوامل مهم گرایش مردم به مصرف مواد مخدر هستند. بعضی از دلایل آنقدر از اهمیت بالایی برخوردار هست که باعث تبلیغ اعتیاد نیز می‌شود؛ زندگی در محله‌هایی که معتادان زیادی دارد و به طور خاص سکونت در بعضی مناطق تهران، می‌تواند دلیل گرایش افراد به این عمل بشود.‌

وی "بیکاری" را مهمترین زمینه گسترش اعتیاد در کشور دانست و افزود: بیکاری "ام‌الفساد" است و موجب می‌شود فرد زمان خود را به بدترین نحو هدر دهد. دولت می‌تواند با رفع این مشکل، مبارزه جدی با اعتیاد را رقم بزند.

این استاد دانشگاه رسانه‌های بیگانه، ماهواره، فیلم‌های مستهجن را از دلایل دیگر ترویج بی بندوباری و اعتیاد در جامعه معرف کرد و در مقابل کاهش شعارزدگی، اکتفا نکردن به پند و نصیحت بدون عملکرد صحیح، . ایجاد نشاط در جامعه و از همه مهم‌تر ایجاد اشتغال برای مردم و بهبود اوضاع ازدواج را مهمترین داروی از بین بردن اعتیاد دانست.

رشد اعتیاد در زنان بسیار بیشتر از مردان؛ چاره چیست؟

این استاد جامعه شناس اظهار داشت: با وجود اینکه رشد اعتیاد در زنان بسیار بیشتر از مردان شده است؛ هنوز تعداد معتادان مرد بیشتر از معتادان زن است. بنابراین زنان می‌توانند اثرگذاری خوبی در این زمینه داشته باشند؛ این قشر به واسطه نقش مادری و همسری که دارند می‌توانند نفوذ بسیاری در خانواده خود داشته باشند و در کاهش این معضل اجتماعی اثرگذار شوند.

قرایی مقدم گفت: ایجاد محیط گرم و محبت آمیز همراه با احترام فراوان به جایگاه همسر و پدر در خانواده در کاهش گرایش مردان به اعتیاد داشته باشند. بررسی‌های ما نشان می‌دهد که در خانواده‌هایی که اقتدار و قدرت مشروع پدر فرو ریخته است،  فرزندان بیشتر به اعتیاد روی می‌آوردند . سیگار و قلیان دروازه ورود به اعتیاد است و سیگار اکنون به درون مدارس کشیده شده است.

وی در پایان گفت: طبق تحقیاتی که داشته ایم، پول تو جیبی بیش از اندازه‌ای که والدین به فرزندان می‌دهند از دلایل عمده سیگاری شدن نوجوانان است. آموزش «نه گفتن» به فرزندان، وظیفه‌مدار و مسئولیت‌پذیر کردن آن‌ها نیز از جمله رفتارهای مهمی است باید از سوی خنواده و به خصوص مادر آموزش داده شود.

/انتهای پیام/

: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *