مشکلات پیش روی "پناهجویان افغانستانی" در اروپا
احمد ذکی خلیل مسئول حقوق پناهجویان مقیم سوئد با انتشار یادداشتی به بررسی مشکلات پناهجویان افغانستانی در اروپا پرداخته است.
1. مشکل اصلی پناهجویان افغانستانی تایید نشدن هویتشان است. در پروسه پناهندگی نخست از همه یک پناهجو باید هویت خود را مشخص نماید تا بتواند حق اجازه کار را به دست آورد و وارد جامعه شود.
اسناد هویتی دستنوشته پناهجویان افغانستانی بیشتر مورد قبول اداره مهاجرت این کشور قرار نمیگیرد و همین مسئله باعث میشود که حتی در جریان مصاحبه پناهندگی به صحبتهای پناهجو اعتباری قائل نشود که این کار کارمندان اداره مهاجرت میتواند به جوابهای روتین و پی در پی منفی به پروندههای پناهندگی افغانها انجام پیدا کند.
2. تمام تفاهمنامههای دوجانبه و سهجانبه میان افغانستان و UNHCR و کشورهای اروپایی ازجمله استرالیا مدتهاست که خلاص شدهاند و از تاریخهای آنها نیز گذشته است ولی بعضی کشورهای مانند نروژ، انگلیس، سوئد، دانمارک به اخراج پناهجویان به گونه اجباری اقدام کردهاند و این اخراجها تاکنون نیز ادامه دارد.
3-در حالی که مذاکرات روی امحای تفاهمنامههای جدید با این کشور میان وزارت امور مهاجرین و این کشورها هنوز جریان دارد نروژ پناهجویان را که حتی شامل خانوادهها و کودکان میشود به گونه اجبار به افغانستان اخراج کردهاند.
4-کشورهای اروپایی بیشتر روی سپری شدن سهمرحله حقوقی این پناهجویان در این کشورها پس از اخذ جواب منفی به پرونده تاکید میکنند در حالی که این روند بدلیل نداشتن اسناد هویتی به نفع پناهجویان افغانستانی نبوده و نخواهد بود.
بسیاری از پناهجویان حتی نمیتوانند که حضوری به این دادگاهها راه یابند.
5. این کشورها به خاطر ادامه کمکهایشان به افغانستان عقد قرارداد بازگشت و یا اخراج پناهجویان را شرط میگذارند. این کمکها سالهاست به نامهای مختلف انجام مییابد و اکنون هم به خاطر حفظ نظام مافیایی در افغانستان صورت میگیرد.
6-قراردادها و تفاهمنامهای به اصطلاح سهجانبه که زمینه اخراج پناهجویان افغانستانی را مساعد میسازد نه تنها حقوق پناهجویان را پایمال میکند بلکه در تناقض منافع ملی افغانستان نیز میباشد.
7-شرط بررسی بورسیههای پناهندگی در ادارات قضایی سوئد و یا اروپایی از طرف وزارت امور مهاجرین افغانستان مضحک به نظر میرسد زیرا در کل اتحادیه اروپا ظاهرا هیچ قضیه بدون بررسی در محاکمات نهایی شمرده نمیشود در صورتی که خود شهر میل شکایت را نداشته باشد و فیصله اولی را قبول کند.
8 -پروندههای پناهجویان افغانستانی به تاخیر مورد بررسی قرار میگیرد در حالی که از پناهجویان سوریهای و بقیه ملتها به زودی انجام میشود.
9-مقامات مهاجران این کشورهای کوشش میکنند تا از هر طریق ممکن پناهجویان افغانستانی را دلسرد کنند تا این پناهجویان خودشان به افغانستان بازگردند در حالی که گزارشها حاکی از این است که تعداد بیشتر بازگشتکنندگان کشور را به قصد پاکستان و ایران ترک میکنند.
10- پناهجویان افغانستانی از رفتن به صفوف آموزشی زبان در آلمان محرومند در حالی که بقیه پناهجویان از ملیتهای دیگر میتوانند به این صفوف دسترسی داشته باشند.
صدور تصمیمهای غیرعادلانه توسط اداره مهاجرت و محکمههای سوئد صورت گیرد. همزمان اینکه وضعیت در افغانستان نامساعد است اما در سوئد زمینه برای تحصیل برای جوانان مهیا میباشد و با ختم تحصیل به عنوان یک متخصص میتوانند برای وطن خدمات بیشتر و موثرتر نماید ولی برای خانوادهها زمینه کار مهیا شود و در نتیجه آن میشود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *