صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

عضویت در سازمان تجارت جهانی، فرصتی برای احیای "اقتصاد افغانستان"

۲۶ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۷:۱۰:۰۱
کد خبر: ۲۰۹۸۶۹
دسته بندی‌: بین‌الملل- جهان ، عمومی
شینهوا نوشت: کارشناسان اقتصادی افغانستان بر این باورند که عضویت افغانستان در سازمان تجارت جهانی، تاجران این کشور را قادر می‌سازد تا محصولات بیشتری به کشورهای عضو این سازمان صادر کنند.
به گزارش سرویس بین الملل پس از چندین سال گفت‌وگو و مذاکره، سرانجام افغانستان و سازمان تجارت جهانی به توافق دست یافتند و کابل عضویت این سازمان را در اواخر ماه ژوئیه به دست آورد.
 
شماری از کارشناسان افغانستانی عضویت افغانستان در سازمان تجارت جهانی را برای احیای اقتصاد این کشور یک گام مهم و ارزنده می‌خوانند و می‌گویند اکنون افغانستان می‌تواند روابط تجاری و اقتصادی‌اش را با تمام اعضای این سازمان گسترش دهد.
 
حسین محرمی کارشناس اقتصادی واستاد دانشگاه در افغانستان می‌گوید: پیوستن افغانستان به سازمان تجارت جهانی یک فرصت خوبی برای کابل برای گسترش رقابت‌های تجارتی می‌باشد.
 
شینهوا گزارش داد: به باور این استاد دانشگاه افغانستان، عضویت در این سازمان نیز یک فرصت خوبی برای افغانستان می‌باشد تا تمام توانایی خود را برای تبدیل شدن به یکی از اعضای صلاحیت‌دار این سازمان به کار گیرد.
 
به باور اکثر کارشناسان اقتصادی، عضویت افغانستان در سازمان تجارت جهانی نقطه عطفی برای این کشور به سمت گسترش روابط تجاری می‌باشد.
 
فرصت خوب برای جذب سرمایه‌گزاری خارجی
 
درحالی که افغانستان یک کشور محصور به خشکی است، عضویت این کشور در سازمان تجارت جهانی می‌تواند فرصت‌های خوبی جذب سرمایه گذاری خارجی برای افغانستان را مهیا سازد و سبب ایجاد فرصت‌های شغلی و در نهایت کاهش فقر در این کشور شود.
 
از سوی دیگر وضعیت بد اقتصادی، عمدتاً به دلیل تداوم بن‌بست سیاسی و بدتر شدن اوضاع امنیتی در این کشور است.
 
دولت وحدت ملی متهم به ناکارآمدی و ایجاد 2 قدرت موازی است و بسیاری‌ها می‌گویند شکاف داخلی در حکومت در زمانی که ناامنی روز به روز بیشتر می‌شود، اعتبار اقتصادی این کشور را زیر سوال برده است.
 
این گزارش می‌افزاید: کارشناسان معتقدند که نیاز است کابل به بهبود امنیت تمرکز بیشتر نماید تا بتواند به این ترتیب از مزایای عضویت در سازمان تجارت جهانی سود ببرد.
 
این گزارش می‌افزاید: از سوی دیگر این کارشناس اقتصادی افغانستان که مشغول تدریس در یکی از دانشگاه‌های خصوصی است، می‌گوید که جاده‌های شلوغ و خرابی راه‌های ارتباطی می‌تواند تاثیراتی منفی بر فعالیت‌های تجارتی افغانستان با شرکای تجاری‌اش بگذارد.
 
اما با این همه این استاد دانشگاه نسبت به عضویت افغانستان در این سازمان خوشبین است و می‌گوید که اکنون کابل عضو سازمان تجارت جهانی است و می‌تواند از این عضویت برای حل مشکلات بیکاری و اقتصادی‌اش بهره‌گیری کند.
 
این کارشناس اقتصادی می‌گوید که افغانستان پیش از این در طول روند پیوستن به سازمان تجارت جهانی موانع گمرگی را برداشته بود که این مسئله سبب رقابت در واردات در برخی بخش‌های صنعت شده بود و مردم توانسته بودند از بهای پایین کالا سود ببرند.
 
پس از رشد اقتصادی قابل توجه در 10 سال گذشته، اقتصاد افغانستان پس از خروج نیروهای ائتلاف بین المللی، سرمایه گذاران و سازمان‌های امدادی خارجی از این کشور یکباره سقوط کرد.
 
با این همه این استاد دانشگاه می‌گوید که دولت افغانستان برای غلبه بر مشکلات کنونی، باید یک راهبرد جامع را برای آموزش رانندگان و فرستادن آنها در خارج از کشور به منظور بهبود ظرفیت سازی و صدور گواهینامه بزرگراه بین المللی روی دست گیرد.
 
شینهوا نوشت: براساس آمار اداره مرکزی افغانستان، صادرات این کشور درسال 2015 میلادی 750.50 میلیون دلار بوده درحالیکه این رقم درسال 2014 میلادی 514.97 میلیون دلار تخمین زده شده بود.
 
صادرات افغانستان غالباً تولیدات زراعتی و برخی تولیدات صنایع کوچک مانند بافتنی‌ها و قالی هستند. این کشور می‌تواند به خاطر این نوع کالاها از مزایای گمرگی اندک یا کاملا عدم پرداخت تعرفه، به عنوان بخشی از سیستم سازمان تجارت جهانی سود ببرد.
 
از سوی دیگر گزارش‌ها حاکی از این است که درسال جاری میلادی، تاکنون افغانستان حدود 600 میلیون دلار صادرات داشته  اما اینکه افغانستان یک کشور مصرفی است وارداتش به بیش از 5 میلیارد دلار میرسد.
 
در ادامه این گزارش آمده است: کارشناسان اقتصادی افغانستان بر این باورند که عضویت افغانستان به سازمان تجارت جهانی ، تاجران افغانستانی را قادر به صادرات محصولات بیشتر به کشورهای عضو این سازمان می‌کند.
 
این کارشناسان می‌افزایند که در یک کلمه، این یک فرصت بی‌نظیر برای افغانستان بود که توانست عضو سازمان تجارت جهانی را به دست ارد، بااین فرصت افغانستان می‌تواند تبدیل به بخشی از اقتصاد جهانی شود و در تجارت جهانی سهم بگیرد.
 
به باور این کارشناسان اقتصادی، درغیر این صورت همانطور که در گذشته افغانستان درانزوای اقتصادی قرار داشت و به سوی انزوای بیشتر پیش میرفت، عدم عضویت افغانستان در سازمان تجارت جهانی به معنی انزوای بیشتر این کشور به سوی اقتصاد ضعیف، مردم ضعیف و منابع ضعیف خواهد بود.
 
/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *