صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

روزنامه چینی: چشم‌انداز "افغانستان" نامشخص است

۱۳ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۴:۰۱
کد خبر: ۲۰۴۸۹۰
دسته بندی‌: بین‌الملل- جهان ، عمومی
یک روزنامه چینی نوشت: به تعویق انداختن اصلاحات انتخاباتی، وضعیت شکننده اقتصادی، افزایش بیکاری، مهاجرت‌های گسترده و افزایش خشونت‌ها در افغانستان ازجمله مشکلاتی است که دامن‌گیر دولت وحدت ملی شده است.
به گزارش سرویس بین الملل  در تاریخ 23 جولای سال جاری میلادی کابل پایتخت افغانستان شاهد یک حمله خونین انتحاری بود که دراین بیش از 80 نفر کشته و بیش از300 دیگر زخمی شدند.
 
این حمله بدترین حمله انتحاری در جریان 15 سال گذشته خشونت ها دراین کشور بود، حمله که مسولیت آن را گروه ترویستی داعش به عهده گرفت.
 
روزنامه چین نوشت: این حمله درست چند ماه بعد از کشته شدن ملااختر منصور رهبر پیشین گروه طالبان که توسط هواپیماهای بدون سرنشین امریکایی در ایالت بلوچستان پاکستان به تاریخ 21 ماه مه کشته شد صورت گرفت.
 
ملا اخترمنصور رهبرپیشین طالبان کسی بود که از مرگ «ملا عمر» بنیان‌گذار گروه طالبان رهبری این گروه را در ماه جولای سال گذشته میلادی به عهده گرفت.
 
به دنبال کشته ملا منصور طالبان بار دیگر طالبان رهبری جدیدشان را برگزیدند اما این بار «مولوی هبت‌الله آخندزاده» تندرو به این سمت گماشتند.
 
مولوی آخندزاه یک فرد مذهبی و رییس دادگاه عالی طالبان با به عهده گرفتن رهبری جدید طالبان اقدامات خصمانه‌تری را در پیش گرفت و این گروه را به سوی تندروی بیشتری هدایت کرد.
 
ایالات متحده آمریکا که 15 سال پیش به افغانستان لشکر کشی کرده بود اکنون به نظر می‌رسد که صبر و حوصله‌اش به خاطر عدم حضور طالبان به میز مذاکره با دولت افغانستان سر رفته است.
 
آمریکا و طالبان نقش مهمی را در گفت‌وگوهای صلح افغانستان ایفا می‌کنند. اکنون طالبان در تلاش گرفتن مناطق استراتژیک افغانستان هستند اما آمریکا با همکاری دولت افغانستان به حفظ این مناطق است تا 2 طرف بتوانند در گفت‌وگوهای سیاسی دست بالایی داشته باشند.
 
ادامه چنین وضعیتی افغانستان به سوی یک آینده نامعلوم سوق داده است.
 
به  دنبال خبر مرگ ملا عمر رهبر و بنیان‌گذار گروه طالبان یک نوع خلاء رهبری و دو دستگی در میان طالبان به وجود آمد و این گروه به مشکلاتی درونی مواجه بود.
 
در اوایل «ملایعقوب» و «ملامنان» پسر و برادر «ملا عمر» از رهبری «ملا اخترمنصور» به عنوان رهبرطالبان اطاعت نمی‌کردند و بارها وی به کودتا متهم کرده بودند.
 
اما پس از مرگ ملا منصور ، ملا اخندزاده رهبر فعلی طالبان با توافق تمام اعضای رهبری طالبان ازسوی شورای کویته به این سمت معرفی شد.
 
ملا هبت الله رهبر جدید طالبان افغانستان که وی به «شیخ الحدیث» نیز شهرت دارد در دوران حکومتداری طالبان قاضی‌القضات بوده است.
 
ملاهبت الله آخندزاده در زمان حکومت 5 ساله طالبان به عنوان قاضی القضات کار کرده و  ملاعمر رهبر سابق این گروه به وی اعتماد بیشتر داشته است.
 
گفته می‌شود که ملاعمر براساس فتواهای وی دستورهای مذهبی و سیاسی خویش  را صادر می‌کرده است.
 
این گزارش می‌افزاید: طالبان با تعیین آخندزاده به عنوان رهبر جدید، خواسته‌اند که صفوف داخلی خود را مستحکم کنند و آخندزاده به هدف جلوگیری از اختلاف‌های بیشتر انتخاب شد.
 
در انتصاب‌های جدید نیز «سراج الدین حقانی» و «ملا محمد یعقوب» پسر «ملا عمر» به عنوان معاون‌های آخندزاده تعیین شده‌اند و هدف از این انتصابات، از یک طرف جلب طالبان سمت مشرقی بود و از سوی دیگر تلاش می‌شود احترامی که طالبان به خانواده ملا عمر دارند، حفظ شود.
 
برای چندین سال گفت‌گوهای دولت آمریکا و طالبان برای رسیدن به توافق صلح در افغانستان با ناکامی مواجه شد.
 
دولت باراک اوباما در ابتدا بر این باور بودند که گفت‌وگوهای سازنده با طالبان بهترین گزینه برای پایان بخشیدن به خشونت‌های جاری در افغانستان است و در سال 2013 آمریکا، آلمان و طالبان در نشست سری در قطر دورهم جمع شدند.
 
در آن زمان باراک اوباما اعلام کرد که آمریکا آماده است که با طالبان روی یک میز مذاکره حضور یابد و برای حل اختلاف‌ها در افغانستان به توافق دست یابند اما تاکید کرد که دست یابی به صلح در افغانستان کار آسانی نخواهد بود.
 
اما درنشست مستقیم طالبان با دولت افغانستان در ماه جولای سال 2015 میلادی در «مری» پاکستان که در آن نمایندگانی از آمریکا، پاکستان و چین نیز حضور داشت همه امیدوار بودند که پیشرفت‌های واقعی برای دست‌یابی به صلح در افغانستان به دست خواهد آمد و خشونت‌ها دراین کشور کاهش و یا ازبین برده خواهد شد.
 
در این نشست طرف‌های به توافق رسیدند که دور بعدی گفتگوهای مستقیم بین کابل و طالبان درماه فوریه همان سال برگزار گردد اما این گفتگوها پس از منتشر شدن خبر مرگ ملا عمر متوقف شد.
 
در ادامه این گزارش آمده است: با منتشر شدن خبرملا عمر طالبان از میز مذاکره عقب کشیدند و توجه‌شان را به جایگزینی ملاعمر جلب کردند.
 
با انتخاب ملا منصور آمریکا بار دیگر منتظر چراغ سبزی از سوی طالبان برای گفتگوهای صلح در افغانستان بود اما چنین چراغی ازسوی طالبان داده نشد وبالاخره صبر آمریکا هم به پایان رسید.
 
افزایش حملات هوایی آمریکا علیه طالبان
 
در گام نخست باراک اوباما صلاحیت نیروهای آمریکایی در جنگ افغانستان را بیشتر ساخت و محدودیت‌های حمله هوایی سربازان آمریکایی علیه طالبان را برداشت و تاکید بر حمایت‌های هوایی بیشتر آمریکا از سربازان افغانستانی در میدان جنگ علیه گروه طالبان نمود.
 
پیش از این مطابق برنامه قبلی که اوباما در افغانستان اعلام کرده بود نیروهای آمریکایی محدودیت‌های زیادی در حمایت از نیروهای امنیتی افغانستان در میدان‌های جنگ افغانستان داشتند.
 
مطابق با برنامه قبلی زمانی که نیروهای امنیتی افغانستان با مشکلات جدی در میدان نبرد و آن هم در برابر شبکه القاعده مواجه می‌شدند نیروهای آمریکایی اجازه حمایت از نیروهای امنیتی افغان را داشتند اما اکنون این محدودیت‌ها برای سربازان امریکایی در افغانستان برطرف شده است.
 
اکنون «باراک اوباما» تعهد داده که سربازان بیشتری در امر مبارزه با گروه‌های تندرو به افغانستان می‌فرستد. وی در ماه جولای همین سال اعلام کرد که 8400 سرباز امریکایی تا آخر سال 2017 میلادی در افغانستان باقی خواهد ماند.
 
ازسوی هم در حال حاضر آمریکا در کنار هدف قرار دادن شبکه القاعده، گروه ترویستی داعش طالبان و شبکه حقانی را نیز مورد هدف قرار میدهد.
 
چشم‌انداز نامشخص افغانستان
 
آینده افغانستان هنوز هم معلوم نیست، درحالی که "محمد اشرف غنی" رییس جمهور افغانستان با "عبدالله عبدالله" رییس اجرایی، دولت وحدت ملی را شکل داده اند اما هنوز هم این کشور دچار مشکلات گوناگونی است.
 
2 طرف در زمان کارزارهای انتخاباتی وعده برگزاری انتخابات پارلمانی و ایجاد اصلاحات درنظام انتخاباتی را داده بودند که تاکنون چنین کاری صورت نگرفته است.
 
به تعویق افتادن انتخابات پارلمانی و نیامدن اصلاحات درنظام انتخاباتی از مهم‌ترین اختلاف‌های سیاسی بین اشرف غنی و عبدالله عبدالله به شمار میرود و بار دیگر 2 طرف را رو دروی هم قرار داده است.
 
ازسویی هم وضعیت شکننده اقتصادی، افزایش بیکاری، مهاجرت‌های گسترده و افزایش خشونت‌ها در افغانستان مشکلاتی دیگری است که دامن‌گیر دولت وحدت ملی شده است.
 
در یک زمان کوتاه افغانستان به سوی بی‌ثباتی بیشتری سوق داده شده، و همین اکنون طالبان بخشی‌های بیشتری را در شمال و جنوب افغانستان به دست گرفته‌اند. هم چنین حمله خونین اخیر در کابل نگرانی‌های زیادی را به بار آورده است.
 
ازسویی هم شبکه القاعده و طالبان پاکستانی آماده هر نوع کمک به طالبان افغانستان هستند و می‌کوشند که این گروه را در تصرف نقاطی در افغانستان یاری رسانند.
 
سال گذشته معلوم شد که در تصرف موقت ولایت «قندوز» به دست طالبان جنگ جویان خارجی سهمی فعالی بازی کردند و این جنگ جویان طالبان را به تمام معنی حمایت و پشتیبانی کردند.
 
با این همه افزایش اختلاف‌ها بین پاکستان و آمریکا به گفت‌وگوهای صلح در افغانستان بیشتر صدمه زده و این کشور را در یک آینده نامشخصی قرار داده است.
 
2 کشور آمریکا و پاکستان نقش کلیدی در آوردن صلح در افغانستان دارند اما حمله هواپیمایی بدون سرنشین آمریکایی که منجربه کشته شدن ملامنصور شد انتقاد شدید پاکستان را برانگیخت حتی پاکستانی‌ها آن را تجاوز به حریم کشورشان دانستند.
 
با ادامه چنین وضعیتی و تشدید اختلاف‌ها بین آمریکا و پاکستان در مورد چگونگی صلح در افغانستان امکان شکل‌گیری یک گروه چهارم برای ایفای نقش در این زمینه وجود دارد.
 
/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *