کتاب "تأثیر شاهنامه بر شعر مقاومت افغانستان" انتشار یافت
صالح محمد خلیق شاعر و پژوهشگر معروف افغانستانی کتاب تأثیر شاهنامه بر شعر مقاومت افغانستان را در هزار نسخه به انتشار رسانده است.
کتاب تأثیر شاهنامه بر شعر مقاومت افغانستان را انجمن نویسندگان بلخ نشر کرده که طراحی جلد آن را مهدی نیازی انجام داده و صفحهآرایی آن را «سیدعلی موسوی کوروشیان» به عهده داشته است.
شاهنامه فردوسی و پیوند آن با کشور و مردم افغانستان، تأثیر شاهنامه بر شعر حماسی فارسی افغانستان، شعر مقاومت جهان و افغانستان و جلوههایی از تأثیرگذاری شاهنامه بر شعر مقاومت افغانستان در کنار مقدمه و نتیجهگیری، عنوان بخشها و بحثهای آمده در این پژوهش است.
تأثیر شاهنامه بر شعر مقاومت افغانستان شعرهای پایداری 59 شاعر افغانستانی با جلوههای از شاهنامه را از سالهای 1357 تا 1380 به بررسی گرفته است.
خلیق در چکیده تأثیر شاهنامه بر شعر مقاومت افغانستان نوشته که در این پژوهش کوشش شده است تا در بارۀ شاهنامه و پیوند آن با مردم افغانستان و تأثیر آن بر شعر حماسی فارسی دری افغانستان روشنی انداخته شود.
شعر مقاومت جهان و افغانستان، جلوههای گوناگون تأثیرگذاری شاهنامه بر شعر مقاومت افغانستان در گسترۀ واژگانی مانند کاربرد نمادهای اسطوره، نامهای جنگافزارها و واژگان دیگرِ آمده در شاهنامه در شعر مقاومت و به همین گونه تلمیحها و اشارهها بر داستانها و شخصیتهای شاهنامه در مقاومت بررسی گردند.
خلیق نوشت، شعر مقاومت افغانستان که بخش بزرگی از شعر معاصر فارسی دری را در تاریخ ادبیات این کشور تشکیل میدهد، با آنکه پدیده نویی است، اما ریشه در ژرفای شعر کهن این سرزمین دارد.
وی افزود: متأسفانه تاکنون در راستای شناخت همه جانبۀ این گنجینۀ گرانبها ادبیات افغانستان کدام کار بنیادینی انجام نیافته است و تنها در حد چاپ و نشر چند دفتر جداگانه از این شعر و یا مقالههای پراکنده درباره آن در نشریههای علمی و ادبی بسنده شده است.
وی اظهار داشت: بیم آن میرود که با گذشت روزگار آن همه جانمایههای معنوی نهفته در آن، یا مانند دستآوردهای دیگر جهادو مقاومت مردم افغانستان ناشناخته باقی بمانند و به دست فراموشی سپرده شوند و یا هم حتی در اثر از خود بیگانهگیها با ملاکهایی وارونه ارزشیابی گردند.
روزنامه ماندگار نوشت، صالح محمد خلیق فرزند صوفی محمدعیسا» در جمعه روز آبان/ عقرب 1334خورشیدی در گذر شهر مزارشریف به دنیا آمده و آموزشهای دبیرستانی و دانشگاهی خود را در همین شهر به پایان رساند و مدرک کارشناسی ارشد در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه پیام نور دارد.
خلیق از چند سال پیش تا کنون سمت رسمی ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت بلخ و رئیس انجمن نویسندگان این ولایت نیز است.
/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *