اولین "مدرسه پسرانه" افغانستان که محل جنبش مشروطهخواهی شد
دبیرستان حبیبیه یکی از مدارس شهر کابل است که بسیاری از نخبگان و سرشناسان افغانستان مانند حامد کرزی در آن تحصیل کرده بودند و بعنوان اولین کانون مدرن معارف در افغانستان از آن یاد میشود.
مکان اولیه این مدرسه در برج 4 طبقهای شهرآرای کابل قرارداشت؛ امیرحبیبالله و بعداً شاه امانالله خود شخصاً بر این مدرسه نظارت میکرد.
بعداً در هنگام شورش حبیباللهکلکانی این مدرسه ویران و دروازههای مدارس پسران و دختران بسته شد اما در سالهای بعد در منطقه پل باغ عمومی در جوار قبر "تیمورشاه" و باغ تیمورشاه شد که امروز مدرسه عایشه درانی در آنجا موجود است.
این مدرسه در ابتدا دارای مقاطع ابتدایی بود که مدت 4 سال به طول میانجامید، بعد از آن مقطع متوسطه شد که 3 سال طول میکشید و پس از آن رشدیه دوره اعدائیه بود که 3 سال ادامه داشت.
تدریس این مدرسه از طرف 12 معلم هندی و 12 معلم افغانستانی پیش برده میشد. معلمهای افغانستانی همه روحانی، قاری و مولوی بودند. این مدرسه در طی مدتی کوتاه به محلی برای جنبش روشنفکری و مشروطه خواهی تبدیل شد.
امیر حبیب الله 2 بار مهر پلمپ بر این مدرسه گذاشت،مدیر این مدرسه پزشکی هندی به نام "عبدالغنی خان" بود که مدت 12 سال زندان را به دستور امیر حبیب الله سپری کرد. در دوره امانیه این مدرسه رشد چشمگیری داشت.
نه تنها بخش بزرگی از نخبگان افغانستانی در مدرسه حبیبیه آموزش دیدهاند،بلکه این مدرسه در ایجاد و پرورش نهضتهای فکری، فرهنگی و سیاسی نیز نقش مهمی داشته است.
مدرسه حبیبیه در دوره جنگهای داخلی در کابل شدیداً صدمه دید و از آن چیزی جز اسکلت سوراخ سوراخ شده باقی نماند.
در وبلاگ افغانستان فردا آمده است: در سال 2003 ترمیم عمارت مدرسهحبیبیه به کمک هندوستان آغاز شد و در تاریخ 28 آگوست سال 2005 این نخستین کانون معارف مدرن افغانستان دوباره توسط حامد کرزی و نخست وزیر هند افتتاح شد.
/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *