کودتای نظامی در ترکیه؛ قصه‌ای همیشگی و پرتکرار

۲۷ تير ۱۳۹۵ - ۰۵:۵۰:۰۱
کد خبر: ۱۹۷۹۵۱
دسته بندی‌: بین‌الملل- جهان ، عمومی
کودتای نظامی در ترکیه امر عجیبی نیست؛ از سال 1960 تاکنون، هر ده سال یکبار یک کودتای نظامی رخ داده است. اما هر کودتا با کودتای قبلی تفاوت‌هایی داشته است، برخی موفق شدند که دولت را بصورت کامل ساقط کنند و برخی توانسته‌اند تا حدودی گرایش را در کابینه تغییر دهند.

به گزارش بین الملل ،کودتای نظامی جمعه شب در ترکیه اولین کودتای نظامی در این کشور نیست. از سال 1980 تاکنون چندین کودتای نظامی دراین کشور رخ داده است.

کودتای نظامی در ترکیه؛ قصه‌ای همیشگی و پرتکرار

کودتای نظامی سال 1960

اولین کودتای نظامی در ترکیه سال 1960 اتفاق افتاد. طی این کودتا، نظامیان موفق شدند که در میانه تنش و درگیری در ترکیه، دولت را ساقط کنند. 

کودتای نظامی در ترکیه، قصه‌ای همیشگی و پرتکرار

کودتای نظامی در ترکیه، قصه‌ای همیشگی و پرتکرار

جلال بیار، رئیس جمهور ترکیه، عدنان مندرز و سایر مقامات دولتی دستگیر شده و به جرم خیانت و وطن فروشی محاکمه شدند. اما در این میان مندرز به دار آویخته شد.

سرتیپ جمال گورسل که رهبری این کودتا را برعهده داشت، و پس از این کودتا بر کرسی ریاست جمهوری و سپس نخست وزیر نشست.

کودتای سال 1971

این بار هم کودتای نظامی موفق شد که دولت را سرنگون کند. این کودتا چندماه پس از بروز خشونت و ناآرامی دراین کشور رخ داد.


از این کودتا با عنوان «کودتای تفاهم‌نامه» یاد می‌شود، چرا که سرتیپ ارتش، ممدوح تگماک به سلیمان دمیرل، نخست وزیر این کشور اولتیماتوم داد و او را مجبور به استعفا کرد. این بار، بر خلاف کوتای سال 1960، نظامیان نتوانستند قدرت را در دست بگیرند، اما کابینه تحت نظارت و کنترل مستقیم سران نظامی شکل گرفت.

کودتای 1980

پس از این که کودتای 1971 تغییر چندانی را در وضعیت نابسمان ترکیه ایجاد نکرد و آشوب‌ها در این کشور باز هم ادامه یافت، سران نظامی تصمیم به شورش و کودتا گرفتند. این کودتا در ماه سپتامبر سال 1980 رخ داد، و نظامیان به طور کامل کنترل اوضاع را در دست گرفتند. این بار سرلشکر بولنت اولوسو،  نخست وزیر این کشور دمیرل را کنار زد و جای او نشست.


این کودتا برای کشور ثبات بیشتری را در بر داشت، با این حال نظامیان هزاران نفر را در سطح کشور دستگیر کردند، تعداد زیادی اعدام و صدها نفر هم شکنجه شدند.

کودتای سال 1977

این بار اگرچه رسماً کودتایی شکل نگرفت، اما نیروهای نظامی ترکیه چندبار به رئیس دولت توصیه یا به عبارت بهتر هشدار دادند.


 

تنها گزینه دولت در برابر این امر، پذیرفتن این هشدارها بودو نخست وزیر وقت، نجم الدین اربکان مجبور به استعفا شد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *