کتابی که مرجع "داستان نویسی" افغانستان است
فرهنگ داستان نویسی افغانستان تالیف محمدحسین محمدی نویسنده و پژوهشگر افغانستانی توسط انتشارات شهاب منتشر شده است.
داستاننویسی معاصر افغانستان که با زبان فارسی آغاز شده عمری بیش از 80 سال دارد و در این سالها فراز و فرودهای بسیاری داشته است.
بخشی از ادبیات افغانستان در 30 سال گذشته در تبعید و خارج از این کشور رشد کرده و ایران نیز به سبب همزبانی بستر مناسبی را برای رشد این استعدادها فراهم کرده است.
مؤلف در ابتدای این کتاب به رکود موجود در فرهنگ نویسی افغانستان اشاره کرده و گفته است: عرصه ادبیات و هنر افغانستان بدون آمار باقی مانده و هیچ کوششی برای جمع آوری فهرست موضوعی از آثار ادبی خلق شده در افغانستان صورت نگرفته است.
این کتاب شامل 5 بخش است که 4 فصل آن اصلی به شمار می رود؛ فرهنگ داستان نویسان افغانستان که شرح حال داستان نویسان و آثار آنان را در بر میگیرد، فرهنگ توصیف داستان بلند و رمان در افغانستان که دربرگیرنده مشخصات شناسنامهای و خلاصهای از رمانها است، "کتاب شناسی داستان کوتاه افغانستان" و "سال شمار ادبیات داستانی افغانستان" که به طور فشرده تحولات مهم داستان نویسی معاصر افغانستان را مرور میکند.
در پایان نیز کتاب گزیدهای آمده است که منابع مورد استفاده برای تدوین فرهنگ داستان نویسی افغانستان را معرفی میکند.
محمدحسین محمدی معتقد است زبان فارسی در افغانستان - نه به طور رسمی - زبان اول است و 90 درصد نویسندگان هم فارسی می نویسند، به ندرت کتابی در افغانستان منتشر میشود که غیرفارسی باشد.
وی این عامل را معیار اصلی انتخاب و گردآوری نام و آثار نویسندگان در کتاب فرهنگ داستان نویسی افغانستان میداند و در جایی میگوید: معیار این کتاب داستان نویسانی بوده که به فارسی نوشتند و به همین علت افغانستانیهایی که در هرجای دنیا با این زبان نوشتند نام شان در فرهنگ داستان نویسی آمده است.
این نویسنده ضمن تشریح دشواری جمع آوری کتب و یافتن منابع مکتوب برای تکمیل اثر میگوید: از سال 1375 که به افغانستان برگشته بودم به صورت جسته و گریخته آثار نویسندگان را میخریدم و مطالبی نه به انگیزه این کتاب، بلکه برای مجله «در دری» مشهد آماده میکردم، تا اینکه کار کم کم جدی شد و با انتشارات شهاب صحبت کردم و خودم دست به کار شدم تا منابع را از هر طریق ممکن گرد آوردم.
منتقدان معتقدند این دست کتابها با وجودی که خریداری ندارد ولی ضروری به شمار میآیند و کار محققانی را که دسترسی به منابع ندارند آسان میکند.
انتشار این کتاب کمک زیادی به محققان کرده و آنها از بررسی چند ده جلد کتاب دیگر بینیاز شدند، اگر یک پژوهشگر قصد انجام تحقیقی با موضوع حاضر را داشته باشد باید ماهها بررسی و تحقیق در این زمینه انجام دهد و معلوم نیست بتواند به یک دهم از منابع این کتاب هم دسترسی پیدا کند.
چاپ نخست این کتاب را انتشارات شهاب ثاقب در شمارگان 2000 نسخه و با بهای 3300 تومان روانه بازار کرده است.
محمدحسین محمدی متولد 1354 در شهر مزارشریف است و از سال 1361 تاکنون در ایران به سر میبرد.
وی بعد از تحصیل در رشته کارگردانی در دانشکده صداوسیما به داستان نویسی روی آورد و خیلی زود در ادبیات ایران درخشید و آثارش موفق به کسب جوایز ادبی در جوایز بهرام صادقی، اصفهان و... شد.
محمدی که برای کودکان نیز مینویسد با مجموعه داستان «انجیرهای سرخ مزار» جایزه بهترین مجموعه داستان اول را در سال 83 از بنیاد گلشیری دریافت کرد.
وی درحال حاضر سردبیر ماهنامه "طراوت" است و ضمن داستان نویسی، به کودکان و نوجوانان محلات جنوب شهر تهران نیز آموزش داستان نویسی میدهد.
/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *