مشکل اصلی شناسایی کالاهای قاچاق نبود کد شناسه و رهگیری است
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: بر اساس ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز باید برای شناسایی کالای قاچاق کد شناسه و رهگیری اعمال شود که هنوز نشده است.
وی در ادامه افزود: هم اکنون در خرده فروشیها امکان تشخیص کالای قاچاق از غیر قاچاق را نداریم.
پور ابراهیمی در توضی قانون سال 92 اظهار کرد: وقتی این قانون در سال 92 ابلاغ شد وزرای راه و شهرسازی، اقتصاد و صنعت و معدن گفتند که این قانون امکان اجرا ندارد و دلایل آن را همخوانی نداشتن آن با رویکردهای اقتصاد مقاومتی اعلام کردند.
وی در این باره یادآور شد: البته قانون، وحی منزل نیست و دولت میتوانست لایحه اصلاحی بدهد اما کار به جایی رسید که سه وزیر محترم در نامهای به رئیس جمهور نوشتند که این قانون در جلسه سران قوا تصمیم گیری شود که معلق بماند اما خواسته این سه وزیر محقق نشد.
در بخش دیگر این برنامه نماینده ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: این که بخواهیم بگوییم قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به واسطه تصویب نشدن برخی آئین نامههایش اجرا نشده است حرف درستی نیست.
سید علی معصومی در این باره بیان کرد: این قانون 77 ماده دارد که فقط ده ماده آن آئین نامه میخواهد و 66 ماده باقیمانده دو سرفصل پیشگیری و مقابله دارد.
وی گفت: مواد مربوط به سرفصل پیشگیری آئین نامه نمیخواهد و اجرایی شده است اما در بحث سرفصلهای مقابله باید بحث تشدید مجازات قاچاقچیان و بالا بردن خطر قاچاق اعمال شود و در همین راستا اجرای این فصل موجب شده است که با افزایش کشفیات از دو به ده درصد مواجه باشیم در حالی که کشفیات دو درصدی چندین دهه در کشور ثابت بوده است.
در ادامه برنامه پور ابراهیمی تصریح کرد: به هر حال دستگاهها مکلف بودند بر اساس بندهای قانون وظایفشان را عمل کنند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص سامانه جامع اطلاعاتی بیان کرد: بر اساس قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز باید سامانه جامع اطلاعاتی تعریف شود که در این خصوص اقدامات قابل توجهی صورت نگرفته است.
در ادامه این برنامه کارشناس حقوق و مدرس دانشگاه در ارتباط تلفنی گفت: در بحث اجرای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم دولت هم مجلس و هم قوه قضائیه به وظایف خود عمل نکردهاند.
اسماعیل علیزاده افزود: مجلس قانونی تصویب کرد که 14 ماده آن به تدوین آئین نامههای اجرایی منوط شده است و متأسفانه مجلس در بحث نظارت هم قوی عمل نکرده است.
وی در ادامه افزود: دولت هم موظف بود آئین نامههای برخی مواد این قانون را در مهلت معین تصویب کند که این کار هم انجام نشد و قوه قضائیه هم بر اساس این قانون موظف شده بود شعب ویژهای برای رسیدگی به جرائم قاچاق کالا و ارز تشکیل دهد در حالی که این جرائم در دادگاه انقلاب رسیدگی شد.
در ادامه برنامه پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چقدر یقه سفیدها و ذینفعان مانع اجرای این قانون میشوند گفت: وقتی قاچاق حجمی معادل 20 تا 25 میلیارد دلار در کشور دارد حتماً ذینفعانی جدی دارد چرا که این عدد به اندازه فروش نفت ماست و نمیتوان به آن بی توجه باشیم چرا که اقتصاد کشور را فلج میکند.
وی گفت: اینکه ادعا میشود در دو سال اخیر میزان قاچاق کمتر و همچنین کشفیات افزایش یافته است باید به درستی تحلیل شود چرا که 50 درصد این کاهشها مربوط به قاچاق سوخت است که دیگر مانند سالهای قبل به قاچاق سوخت اقبالی نمیشود.
در ادامه برنامه سید علی معصومی نماینده ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اظهار کرد: البته برخی اشخاص مفسد اختلالاتی ایجاد میکنند اما این درست نیست که بخواهیم مصادیق فساد را به یک دستگاه خاصی تعمیم دهیم.
وی گفت: با این حال ما باید کاری کنیم که بسترهایی که باعث بروز فساد میشود حذف شود.
معصومی پیش بینی کرد: تا هفته آینده تکتک آئین نامههای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در دولت مطرح شود.
وی افزود: البته ماده 13 هنوز به هیئت وزیران تقدیم نشده است و ما به دلیل تجربه تلخی که در بحث شبنم داشتیم هم اکنون اختلاف نظرهایی داریم که باید سعی کنیم به گونهای تصمیم بگیریم که آن مشکلات تکرار نشود.
در ادامه برنامه پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس هم اظهار کرد: البته دولت که از این قانون اشکالاتی داشت لایحه اصلاحی به مجلس گذشته تقدیم کرد اما چون مجلس به پایان رسیده است باید دولت مجدد این لایحه را تقدیم این مجلس کند.
معصومی نماینده ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به اینکه اجرای این قانون توفیقاتی در کشور داشته است خاطر نشان کرد: در سال گذشته فقط 21 باند به ارزش 2700 میلیارد تومان با تلاش وزارت اطلاعات کشف شد و نیروی انتظامی هم 400 شبکه را معرفی کرد که حکم برای آنها صادر شد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *