نان های نسیه ای در سفره خالی فقرا
در برخی از مناطق جنوبی شهر تهران شهروندانی هستند که مجبور به خرید نان نسیه ای می شوند و اگر چوب خطشان پر شده باشد باید دست خالی به خانه باز گردند، اما مردمانی از جنس خودمان نان را انفاق می کنند.
اینجاست که حکایت نان نسیه مطرح می شود. این را می توان در برخی از نانوایی های جنوب تهران دید. دفترچه هایی که برای نان های نسیه ای مشتریان تهیه شده است.
در این میان اما، هستند نانواهایی که حاضرند از پول نانی که نسیه داده اند نیز بگذرند و شهروندانی که «نان» خیرات می دهند.
شاطری که در کوچه پس کوچه های خیابان 17 شهریور نان تافتون می فروشد در رابطه با حکایت نان های نسیه به خبرنگار گروه جامعه می گوید: نان های ما با آرد دولتی به دست مردم می رسد. نان تافتون دانه ای 400 تومان است اما در طول یک شبانه روز شاید چند مشتری داشته باشم که توان پرداخت 5 عدد نان را نیز ندارند. برای همین هم دفترچه ای برای برخی از مشتریان خاص تشکیل داده ام و در ازای نان هایی که به نسیه به آنها می دهم در مقابل نامشان علامتی می گذارم.
وی می افزاید: گاهی علامت های گذاشته شده در مقابل یک نام با پرداخت پول نان ها در سر ماه پاک می شود و گاه، پیش می آید که این لیست هیچ وقت پاک نمی شود.
این شاطر با اشاره به رواج نان نذری در میان شهروندان برخی مناطق شهر تهران می گوید: نان نذری قبلا هم در برخی مناطق تهران رواج داشت اما چندی است که این سنت حسنه رواج بیشتری یافته است. خیلی وقت ها، مشتری می آید که پول یک تنور ما را می دهد و می گوید به مردم نان نذری بدهید.
وی می افزاید: گاه برخی از افراد به عنوان خیرات، نان می دهند و به ما می گویند که در قبال نانی که تحویل می دهیم به مشتری بگوییم که فاتحه ای نثار روح امواتشان کنند.
در کنار این اقدامات، چندی است که کپن نان نیز در برخی مناطق شهر تهران رواج یافته است. افراد برخوردار کپن هایی را در اختیار نیازمندان قرار داده و با نانواها نیز صحبت شده که در قبال دریافت کپن، نان رایگان در اختیار افراد قرار دهند. پول این نان ها نیز قبلا از طرف خیرین پرداخت شده است.
پیش از این محمدباقر قالیباف، شهردار تهران از وجود 200 هزار خانواده در شهر تهران خبر داد که به نان شب خود محتاج هستند.
وی همچنین با ارائه آماری از وضعیت فقرای تهرانی می گوید: ما در شهر تهران 500 الی 600 هزار خانواده داریم که وضع مالی مناسبی را دارند و در مقابل 200 هزار خانواده در شهر داریم که به نان شب خود محتاج هستند و ما میتوانیم مشکلات این افراد را با محوریت مساجد برطرف کنیم.
بر همین اساس نیز در حال حاضر در برخی مناطق شهر تهران با محوریت مساجد و شورایاری ها برای تامین نان خانواده های نیازمند برنامه ریزی شده است.
طرح دیگری که به منظور تامین نان مورد نیاز خانواده های نیازمند اجرایی شده، طرح سفره های علوی است. در این طرح که با هدف کاهش فقر در سطح جامعه و با محوریت شهروندان تهرانی پایه گذاری شده است، نان رایگان به شهروندان داده می شود.
این طرح اکنون در سطح منطقه 11 شهرداری تهران در حال اجرا است.
در این طرح نیز حواله های نان در اختیار افراد نیازمند قرار گرفته و آنها با ارائه آن ها به نانوایی طرف قرارداد در سطح منطقه می توانند به ازای هر حواله 4 قرص نان لواش یا 2 قرص نان تافتون یا یک قرص نان بربری دریافت کنند.
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، بیش از 12 درصد از درآمد ماهیانه خانواده های کم درآمد به خرید نان اختصاص می یابد و مصرف نان در بین دهک های پایین جامعه بیش از سایر دهک ها است.
در برخی از مساجد شهر تهران نیز اکنون از محل خمس، زکات، کفاره و نذوراتی که شهروندان در اختیار مساجد قرار می دهند، هزینه خرید نان فقرا تامین می شود.
این سنت های حسنه می تواند سبب کاهش فقر در جامعه شده به مقدمات بهبود وضعیت فقرا را به همراه داشته باشد.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *