غفلت از اقامه نماز با افزایش آسیبهای اجتماعی رابطه مستقیم دارد
به گزارش گروه فرهنگی ، گردهمایی سالانه کارشناسان فرهنگی، آموزشی و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد اقامه نماز استانهای سراسر کشور در محل مجتمع فرهنگی و آموزشی سازمان نهضت سواد آموزشی تهران برگزار شد.
*اغفال از اقامه نماز تهدیدات آسیبهای اجتماعی را افزایش داده است
محمود مظفر قائم مقام ستاد اقامه نماز در این گردهمایی در ابتدای سخنان خود رسیدن به یک زبان مشترک در مسیر رسالت ویژه اقامه نماز را یک نیاز اساسی عنوان کرد و گفت: باید در مسیری که قرار گرفتهایم ضمن توجه به راهبردهایی که مقام معظم رهبری بیان فرمودهاند، بتوانیم آنچه خداوند در این مسیر از ما خواسته است را محور و زبان مشترک عمل خود قرار دهیم و بر این اساس به بهرهمندی و استفاده بهتر از ظرفیتها بپردازیم.
وی ضمن رو به جلو خواندن عملکرد ستاد اقامه نماز طی سالهای اخیر افزود: نقدهایی هست که با برنامهریزی میتوان برای بهبود آنها به نتیجه رسید، ولی مهمترین نکته در این مسیر آن است که باید همه خادمان نماز توجه داشته باشند، نماز موضوعی است که تمام قد و تمام وقت بایستی برای آن انرژی گذاشت و زمان کاری آن از آغازین لحظات روز یعنی اذان صبح شروع میشود و روز تعطیل و غیر تعطیل برای خادم نماز نباید فرقی داشته باشد.
مظفر خاطرنشان کرد: اگر میبینیم تهدیدات آسیبهای اجتماعی اثرگذار بر جامعه بودهاند به خاطر این است که اقامه نماز خوب انجام نمیگیرد و اگر هر مسئول و مدیری در هر موقعیتی اگر وقت بیشتری برای اقامه و ترویج نماز اختصاص دهد، در سایر برنامهها و کارهای خود هم موفقتر و بهتر عمل خواهد کرد.
وی در ادامه ضمن تأکید بر تحقق پیام مقام معظم رهبری به اجلاس سراسری نماز ادامه داد: اولویتهای کاری ستاد در قالب برنامههای بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت بر مبنای راهبردهایی که از پیام سالانه مقام معظم رهبری احصاء میشوند، طرح ریزی و عملیاتی میشوند و باید به صورت جدی بر این راهبردها تمرکز انجام پذیرد.
قائم مقام ستاد اقامه نماز اولین راهبرد را مسئولیت همگانی خواندن نماز عنوان کرد و گفت: در ستاد اقامه نماز با راهاندازی بحث یاوران نماز به دنبال تحقق این راهبرد هستیم، اگر بحث نماز به وسیله انسانهای دلسوز و به صورت داوطلبانه توسط خود مردم مورد رسیدگی قرار گیرد، برکت و رونق بسیاری در اقامه نماز شاهد خواهیم بود، باید راه برای ورود افراد مختلف به طرح یاوران نماز باز باشد و هر کس به فراخور توانایی که دارد، چه از طریق علم، زمان، پول، قلم یا تخصص خود میتواند عضوی از جامعه بزرگ یاوران نماز باشد.
وی دومین راهبرد را استفاده از ظرفیتهای مادی و
معنوی دستگاهها عنوان کرد و گفت: باید بتوانیم با ارائه مطالب و محتواهای
به روز و مفید، محرکی برای رغبت دستگاهها جهت هزینه کردن در مسیر ترویج
نماز ایجاد کنیم.
مظفر گام بعدی را تحت عنوان نماز و آسیبهای اجتماعی نام برد و خاطرنشان کرد: باید تلاش ویژهای در مسیر ارائه تولیدات مطلوب انجام گیرد، میطلبد مسئولان ما با استفاده از زبان هنر اقدام به تولید و انتشار محصولات و آثاری با موضوع نماز کنند که متأسفانه تا به امروز ضعف شدیدی در خصوص تولید محتوای ارزشمند و عملیاتی داشتهایم، به طوری که از داشتن یک کلیپ یک دقیقهای غافل ماندهایم.
وی ادامه داد: بخش بعدی که ما روی آن تمرکز کردهایم و افراد و ارگانهای بسیار کمی بر روی آن متمرکز شدهاند احیای نمازهای صبح است، ما متأسفانه چه در بحث انفرادی و چه در بهترین نحو آن یعنی نماز جماعت، نمازهای صبح خوبی نداریم و از آن رونقی که باید برخوردار نیستند، با تلاشهای انجام شده، درب بسیاری از مساجد برای نماز صبح باز شد.
قائم مقام ستاد اقامه نماز ضمن تأکید بر تبیین مفهوم نماز در سنین پایین بیان داشت: ما برای حل مشکل ساختاری فوق باید به صورت محکم به تبیین ابعاد نماز بر روی سنین پایین تمرکز کنیم و از مهدهای کودک کار را آغاز کنیم تا بچهها با خواندن شعر و نقاشی و انجام کاردستی به برکات و آثار نماز پی ببرند و در کل بدانند که نماز چیست و بعد که به مقاطع بالاتر رسیدند آرام آرام خواندن نماز را برای افراد نهادینه کنیم.
*بازاریان و هنرمندان هدف سیاستگذاری امسال ستاد اقامه نماز هستند
در ادامه منصور سرگزی معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی ستاد اقامه نماز گفت: مهمترین هدف برگزاری این گردهمایی با حضور کارشناسان توسعه مشارکتهای مردمی سراسر کشور تبیین سیاستها، رویکردها و برنامههای اجرایی مورد انتظار سال 95 و همچنین بیان ایدهها و انتقال تجربههای مثبتی است که در استانهای مختلف به اجرا در آمدهاند و میتوانند الگو مناسبی جهت بهرهمندی سایر ستادهای استانی در بحث ترویج نماز باشند.
وی ضمن اشاره به برنامههای جاری ستاد اقامه نماز گفت: برنامههای جاری در راستای ارتقا جایگاه مساجد، تعیین جامعه هدفهای ویژه در قالب گروههای مؤثر اجتماعی است که این گروهها از مبلغان، طلاب و جامعه فرهنگیان تا ائمه جماعات، مدیران و معلمان مدارس، مربیان مهدهای کودک، بازاریان، پرستاران، روستاییان، هنرمندان و پژوهشگران را شامل میشود.
سرگزی در پایان ضمن تأکید بر استفاده از پتانسیل فضای مجازی گفت: بایستی با تمرکز بر توان و استعداد بالایی که در حوزه سایبری و فضای مجازی وجود دارد و با جلب مشارکت سازمانها و گروههای مردمی، بهرهگیری هدفمند و بیشتری از ظرفیت رسانههای ارتباط جمعی برای ترویج فرهنگ نماز انجام پذیرد.
*اجرای طرحهای مختلف نمازی برای سنین مختلف از مبین تا نیک
سیدعلی منیری معاون توسعه مشارکتهای ستاد اقامه نماز به معرفی طرحهای ستاد اقامه نماز پرداخت و گفت: طرح «مبین» به منظور دغدغهسازی بین مدیران مدارس و به طبع آن ایجاد حس مسئولیت پذیری اهالی مدرسه نسبت به امر نماز برنامه ریزی شده است که با اجرای این طرح با توجه به اهمیت جایگاه مدرسه و سن نوجوانی، راهکارهایی اصولی و هدفمند به منظور مدیریت یاوران نماز در مدارس انجام میگیرد.
وی با معرفی طرح «بیان» ویژه طلبههای خواهر گفت: بانوان یاور نماز، قابلیتهایی دارند که چنانچه این قابلیتها هدایت شوند و اولویت نماز به عنوان باور این طلاب قرار گیرد، میتوان خروجی بسیار خوبی از نتیجه فعالیتهای این بانوان یاور نماز گرفت.
منیری با اشاره به طرح «تدین» در دانشگاههای کشور ابراز داشت: دانشجویان دانشگاه فرهنگیان جامعه هدف این طرح هستند، چرا که دانشجویان این دانشگاه معلمین فردای این کشور خواهند بود و اگر معلمان ما که فردا روزی در مقاطع ابتدایی و راهنمایی و دبیرستان جهت آموزش دانش آموزان به کار گرفته میشوند به باور نماز برسند، در آینده میتوانند نقش مؤثری در حوزه ترویج نماز و نماز باوری داشته باشند.
وی درباره طرح «امین» افزود: طرح ملی «امین» یکی دیگر از طرحهای ستاد اقامه نماز است و هدف آن ایجاد اعتماد اجتماعی بین افراد در حوزه نماز است، همچنین طرح «نیک» یا همان نماز یاوران کوچک در حال حاضر در سطح مراکز استانها در حال اجرا است و بچههای خردسال در مهدکودکها جامعه هدف این طرح هستند.