آبخیزداری راهکاری برای حفاظت از منابع طبیعی
آبخیزداری به عنوان روشی مطمئن برای جلوگیری از تخریب در زمان سیلاب به حساب می آید که در کنار آن مزایایی همچون تنظیم آب برای مناطق پایین دست و استفاده از آب آن در زمان کم آبی اشاره کرد.
در این بین سيلاب ها به عنوان عاملی برای تخریب خاک به حساب آمده و می تواند ماحصل دست آورد چندین ساله زمین را در مدت کوتاهی نابود کند،که این نابودی برای خاک کشاورزی با توجه به شرایط ویژه آن بیشتر خود را نشان می دهد.
در همین راستا عملیات آبخیزداری تعریف و صورت می گیرد.در آبخیزداری سعی بر جلوگیری از ایجاد سیلاب و حرکت خاک است که اولین مرحله برای آن کاشت گیاهان و درختان در نظر گرفته شده و در مرحله بعد ساخت سازه های مختلف شامل سدهای رسوبگیر با توجه به شرایط محیط ضرورت دارد.
رسول بنی هاشم کارشناس آب در گفتوگو باخبرنگار گروه اقتصاد ،در خصوص آبخیزداری گفت:
وقتی جريان های سيلابی از شاخه های مختلف در مسير رودخانه اصلی تجمع میيابند، موجب تخريب كناره های رودخانه ها شده و اين امر افزايش حجم رسوب آب را سبب می شود.
وی در ادامه به مزایای سدهای رسوبگیر اشاره و افزود: احداث سدهای رسوبگير در مسير رودخانه اصلی و قبل از رسيدن آن به مخزن سد اصلی مانع از ورود رسوب به اين مخزن و موجب طول عمر مفيد سد اصلی می شود .
بنی هاشم تصریح کرد:سدهای مخزنی علاوه بر آنكه ميتوانند در تنظيم آب برای پايين دست و به منظور مصارف مختلف شرب، صنعت، كشاورزی و توليد انرژی مورد بهره برداری قرار گيرند، با آرام كردن جريان های سيلابی قادر خواهند بود تا از تخريب آثار طبيعی و انسانی پايين دست جلوگيری نمايند.
این کارشناس آب عنوان کرد: با توجه به شرايط اقليمی ايران بخصوص در جنوب البرز تا خليج فارس و دريای عمان كه در فصول محدودی بارندگی بوده و نياز به آب در كشاورزی عمدتاً در فصولی بجز ماه های بارش است، ضرورت ذخيره سازی و نهايتاٌ احداث سدهای مخزنی را اجتناب ناپذير می نمايد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: توصيه ميشود از رسوبات تجمع يافته در مخازن سدها كه سرشار از خاكهای نباتی است، بهره برداری شود.
انتهای پیام /
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *