لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان در پیچ آخر بهارستان
کلیات لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در حالی به تصویب رسید که مواد اندکی از این لایحه باقی مانده و اعضای کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس از احتمال قوی تعیین و تکلیف این لایحه در روزهای پایانی مجلس نهم خبر دادهاند.
ماجرا از این قرار بود که به دلیل خلأهای قانونی موجود در زمینه حقوق کودکان، قوه قضائیه لایحهای با عنوان حمایت از کودکان و نوجوانان در 22 اردیبهشت ماه سال 88 در قالب 54 ماده تقدیم دولت کرد. لایحه ای که میبایست تحولی جدی در بحث حقوق کودک ارائه کند.
پس از ارسال لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان به دولت، مواد این لایحه به 49 ماده کاهش یافت و در تاریخ 10 مرداد 1390 در کمیسیون لوایح دولت دهم به تصویب رسید و در 28 آبان ماه همان سال، به مجلس ارسال شد.
**بررسی لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان در کمیسیون حقوقی و قضایی
سال 92 لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان به کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس ارسال شد و کمیسیون این لایحه را به کمیته حقوق خصوصی ارجاع داد تا در این کمیته مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
در دو سال گذشته اعضای کمیسیون حقوقی و قضایی از برگزاری جلسات متعدد برای بررسی و تصویب بندهای این لایحه در کمیسیون خبر دادند.
لايحهای که کلید آن در در مجلس هشتم زده شد و در قالب 49 ماده تمام مواد حقوقی کودکان و نوجوانان را به خود اختصاص داده است که در صورت تصویب آن میتوان خلأهای قانونی در زمینه حقوق کودک را برطرف کرد.
لایحه حمایت از حقوق کودک و نوجوان متشکل از 4 فصل است که به صورت کامل، از تعریف کلیات، تشکیلات و جرایم و مجازاتها تا تحقیق، رسیدگی و تدابیر حمایتی در آن مطرح شده است.
در این لایحه در راستای حمایت از اطفال، این سن با دقت تعریف و مرز میان کودکی و بزرگسالی تعیین شده است و در این خصوص سن 18 سال تمام، مرز میان کودکی و بزرگسالی یاد شده و افراد زیر این سن میتوانند از حمایتهای این قانون بهرهمند شوند.
*نوآوریهای لايحه حمايت از کودکان و نوجوانان
مکلف شدن قضات و بازدید دورهای از مراکز نگهداری اطفال و نوجوانان، امکان تجدیدنظر مکرر در آرا و تصمیمات دادگاه و همچنین قابل تجدید نظر بودن تمامی احکامی که در خصوص اطفال و نوجوانان صادر می شود از دیگر دستاوردهای نوآوری های صورت گرفته در خصوص حقوق کودکان و نوجوانان است.
حمايت از کودکان دو اصطلاح «کودک آزاری» و «آزار و اذيت کودکان و نوجوانان» در ماده 5 و 2 اين لايحه مورد توجه قانون گذار قرار گرفته است. مواردی مانند هر گونه صدمه و اذيت و آزار کودکان، شکنجه جسمی و روحی کودکان، ناديده گرفتن عمدی سلامت و بهداشت روانی و جسمی کودکان، ممانعت از تحصيل کودکان، هرگونه خريد و فروش کودکان، بهرهکشی از کودکان، کارگيری کودکان به منظور ارتکاب اعمال خلاف و موارد ديگری مورد توجه و دقت قرار گرفته است و در صورت تصويب بخش زيادی از مشکلات اجتماعی و البته اين آسيب اجتماعی برطرف میشود.
در حقوق کيفری ايران تعيين اين سن از اهميت زيادي برخوردار است. در اين قانون در راستای حمايت از اطفال اين سن با دقت تعريف شده است و مرز ميان کودکی با بزرگ سالی کامل تعيين شده است. در اين قانون برای طفل بزهکار و بزه ديده حمايت هايی در نظر گرفته شده است که بسياری از آن به استانداردهای جهانی نزديک است.
در اين لايحه وظايف نهادهايی مثل وزارت کشور، آموزش و پرورش، بهزيستی، دادگستری و مجموعه های مرتبط مشخص شده است. در واقع نخستين باري است که در قوانين ما بحث کودک آزاري به صورت جدی مورد توجه و بررسی قرار گرفته است و برای بحثی مثل کودک آزاری برخوردهای سختی از سوی قوه قضاييه پيش بينی شده است.
«محمدعلی اسفنانی» در گفتوگو با خبرنگار حقوقی و قضایی ، با اشاره به آخرین وضعیت لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان اظهار کرد: بخش قابل توجهی از این لایحه در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس به تصویب رسیده است.
وی ادامه داد: کمیسیون حقوقی و قضایی کمیسیون پرکاری است و حجم ارجاعات لوایح به آن زیاد است اما در تلاش هستیم که لایحه حمایت از حقوق کودک و نوجوان را در این مجلس به تصویب نهایی برسانیم.
سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در پایان خاطرنشان کرد: مواد اندکی از این لایحه باقی مانده که بررسی آن در چند جلسه به اتمام میرسد.
با این تفاسیر با وجود همه ضرورتهای تصویب نهایی این لایحه در روزهای پایانی مجلس باید منتظر ماند تا مشخص شود که آیا پرونده لایحه مذکور در این دور از مجلس بسته خواهد شد.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *