همسفره شدن خیرین با کودکان نیازمند/ مرگ نوزادان در پی سوء تغذیه
به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری میزان، آمار سوء تغذیه در بسیاری از نقاط کشور بسیار بالا است و این آمار در برخی از استان های محروم نظیر سیستان و بلوچستان و هرمزگان حاکی از شرایط بسیار نامناسب تری است. اگر چه اعداد و ارقام حکایت از کاهش 50 درصدی موارد ابتلا به سوء تغذیه در کشور در سالهای اخیر دارد، اما کمبود ویتامین D در بیش از 30 درصد از کودکان در کنار کمبود ید و آهن مواردی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت.
در واقع آثار بعدی سوء تغذیه در دوران کودکی چنان زیاد و متنوع است که برای کاهش هزینههای گزافی که به سیستم بهداشتی کشور وارد می کند، ارگانهای زیادی باید دست به کار شوند تا این مشکل برطرف شود.
عامل مرگ نوزادان
در حال حاضر آمارهای مختلفی از شیوع سوء تغذیه در دنیا وجود دارد، اما به نظر می رسد که این مسئله به تنهایی عامل بیش از 150 میلیون کوتاه قدی در کودکان زیر 5 سال باشد. اگرچه در حال حاضر مسئله چاقی معضلی است که به صورت جدی کودکان و نوجوانان دنیا را تهدید میکند و همین مسئله نیز به عنوان نوعی سوء تغذیه در جوامع علمی مطرح می شود اما بیش از 100 میلیون کودک در جهان به دلیل سوء تغذیه ناشی از گرسنگی دچار درجاتی از لاغری ـ از متوسط تا شدید ـ هستند.
در ایران نیز مسئله سوء تغذیه در دهه های گذشته به شکلی جدی مطرح و لطمه های فراوانی را به سلامت جامعه وارد کرده است و جزء پرهزینه ترین مشکلات بهداشتی به شمار میآید.
به نظر می رسد اقدامات انجام گرفته در این حوزه سبب شده که آمار کودکان قد کوتاه و لاغری که از سوء تغذیه رنج می برند در طی یک دهه اخیر کاهش پیدا کند، اما با این وجود هنوز نگرانیهای جدی در خصوص بروز و شیوع سوء تغذیه در استان هایی همچون کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان وجود دارد. در این استان ها بیشتر کودکان در بدو تولد با وزن کم که ناشی از سوء تغذیه مادر در دوران بارداری است به دنیا می آیند که این موضوع عامل مرگ بیش از 260 نوزاد در قبال هر یک میلیون تولد در کشور است. این مسئله نه فقط در ایران بلکه در سایر کشورهای در حال توسعه نیز معضلی جدی محسوب می شود به طوری که بر اساس آمار منتشر شده در سال 2010 بیش از 5 میلیون کودک زیر 5 سال در این کشورها به دلیل سوء تغذیه و عوارض جدی ناشی از آن جان خود را از دست داده اند.
نقش سوء تغذیه در کاهش ضریب هوشی کودکان
سوء تغذیه در کودکان انواع مختلفی دارد و خود را به شکل های گوناگونی همچون لاغری و کوتاه قدی نشان می دهد. سوء تغذیه به دلیل کاهش توانایی سیستم ایمنی بدن در مقابله با بیماری ها، ریسک ابتلا به انواع عفونت ها را در کودکان و نوجوانان افزایش می دهد و در پایین آمدن ضریب هوشی کودکان، کاهش توان یادگیری آنها و همچنین بروز علائم رفتاری نقش مهمی دارد.
مریم چمری مشاور تغذیه و عضو انجمن رژیم شناسان آمریکا با اشاره به اینکه بچه های مبتلا به سوء تغذیه معمولا خسته هستند و انرژی کافی را برای انجام فعالیت های روزمره ندارند، معتقد است: سوء تغذیه در کودکان می تواند عاملی برای ابتلا به بیماری های مزمنی مانند پوکی استخوان باشد و همچنین روی وضعیت دهان و دندان کودکان به شدت اثر گذاشته و ریسک پوسیدگی های دندانی را به مراتب بالا می برد.
چمری می افزاید: بچه هایی که مبتلا به سوء تغذیه هستند به دلیل نداشتن انرژی کافی و احساس کسلی و خستگی و همچنین کمبود برخی از مواد مغذی در زمینه تحصیلی نیز عملکرد ضعیفی از خود نشان می دهند و تمرکز کافی برای یادگیری ندارند که قطعا این مسئله در بلند مدت برای جامعه آسیب رسان خواهد بود.
مشاور تغذیه و عضو انجمن رژیم شناسان آمریکا با اشاره به اینکه نه تنها عدم دریافت ناکافی، بهینه و مناسب انرژی و پروتئین بلکه دریافت بسیار کم و محدود یک سری از ویتامینها و مواد معدنی نیز نوعی سوء تغذیه به حساب میآید، تأکید کرد: فقر آهن در ایران به ویژه در دختران مسئله ای است که روی خلق و خو، توان جسمی و قدرت یادگیری آنها تأثیر دارد و حتی می تواند باعث کاهش طول عمر افراد نیز شود. همچنین کمبود ویتامینهای گروه «B» و «A» نیز در ایران دیده می شود در حالی که این ویتامین ها به راحتی و با تأمین مواد غذایی کافی و داشتن یک رژیم غذایی مناسب، متعادل و متنوع قابل تامین است.
کمبود ویتامین «D» از جمله اشکال گوناگون سوء تغذیه است که به گفته چمری در ایران روندی صعودی داشته است و روز به روز بر تعداد مبتلایان به این کمبود افزوده میشود، به طوری که طی یک دهه گذشته این آمار حدود 6 برابر بیشتر شده است.
به نیازمندان غذا برسانیم
وی دلایل اصلی ابتلای کودکان ایرانی به سوء تغذیه را بیماری های عفونی به ویژه اسهال، کمبود اطلاعات تغذیه ای والدین که منجر به تک خوری، پرخوری یا کم خوری کودکان می شود، فقر و عدم دسترسی به مواد غذایی کافی و مناسب، عدم دریافت کافی ریز مغذی ها و گسترش شدید مصرف مواد غذایی نامناسب و تنقلات بی ارزش کودکان دانست و گفت: اگر بتوانیم دسترسی کافی به مواد غذایی در نقاط فقیرنشین کشور ایجاد کنیم، استفاده از مواد غذایی غنی شده در این مناطق را بالا ببریم و همچنین خدمات بهداشتی را که در روستاها و در سطح خانواده ارائه میشود برای کنترل برخی از بیماری های عفونی مثل اسهال افزایش دهیم می توانیم جلوی این روند را بگیریم.
طی سال های اخیر، نهادهای مختلف نظیر کمیته امداد امام خمینی (ره) در راستای کاهش و رفع سوء تغذیه کودکان زیر ۶ سال اقداماتی را در دستور کار قرار داده است.
در حال حاضر طرحی با عنوان همسفره به همت این نهاد اجرایی می شود و در قالب آن افراد از طریق سامانه#2222*780* و یا مراجعه به سایت hamsofreh.ir، امکان انتخاب یک یا چند سبد غذایی را دارند. در این روش هر نفر برای هر سبد غذایی مبلغ ۷۰۰ هزار ریال را می پردازد و پس از آن، کمیته امداد با شناسایی کودکان با همکاری وزارت بهداشت سبدهای غذایی را در اختیار خانواده ها قرار می دهد.
انتهای پیام/