کاشت تمام محصولات زراعی به صورت نشا تا ۵ سال آینده/ تهدید آبی در ۵ استان
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: میزان کاهش برداشت آب کشاورزی در برنامه ششم ۱۱ میلیارد مترمکعب تعیین شده که با اجرای این برنامه دیگر فشاری از طرف بخش کشاورزی بر منابع زیرزمینی نخواهد آمد.
وی افزود: با وجود اینکه در کرخه بیش از اندازه شاهد بارندگی بودهایم اما کماکان سد کرخه سرریز نکرده است و نهایت 3.5 الی 4 میلیارد مترمکعب آب در آن مشاهده میشود که در سایر حوزهها چنین شرایطی حاکم است.
معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: تغییر اقلیم و محیط زیست توسط وزارت نیرو به عنوان یکی از دلایل این کاهش منابع آبی مطرح میشود اما باید اذعان داشت که اصلیترین دلیل این امر فشار بیش از حد وضعیت اکولوژیک کشور است و ما حاضر نیستیم که به خاطر مصلحت دولت واکنشهای بیشتری در این ارتباط از خود نشان دهیم.
کشاورز با بیان اینکه مصرف آب قابل برنامهریزی بیشتری از شرایط فعلی است، گفت: خراسان ها، فارس و کرمان اکنون وضعیت مناسبی از لحاظ منابع آب زیرزمینی ندارند و تهدیدات جدی در این استانها از لحاظ منابع آبی وجود دارد.
وی تصریح کرد: در برنامه ششم ما قبول کردیم که برداشت خود را 11 میلیارد مترمکعب کم کنیم که در لایحه نیز آمده است. براین اساس ما دیگر فشاری بر منابع آب زیرزمینی نمیآوریم و برداشت خود را کم کردهایم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در ادامه صحبتهای خود گفت: در این برنامه دیگر اجازه توسعه سطح زیر کشت در کشور به صورت کلان داده نمیشود و تنها شاهد افزایش سطح زیر کشت در مناطق مرزی و با استفاده از آبهای مرزی خواهیم بود.
کشاورز در ادامه صحبتهای خود گفت: 48 میلیارد مترمکعب سطح سدهای ایران است که این سدها هیچ وقت بیشتر از 27 میلیارد مترمکعب آب در خود ندیده است.
وی در ادامه صحبتهای خود با بیان اینکه هیچ نگرانی از وضعیت آب کشور وجود ندارد، گفت: در کشورهای دیگری که شرایطی مانند ایران از لحاظ منابع آب دارند، با بهکارگیری کشاورزی مدرن و استفاده از روشهای نوین آبیاری توانستهاند که مصرف آب بخش را مدیریت کنند به طوری که کشور مصر با 53 میلیارد مترمکعب آب برای 100 میلیون نفر کالا تولید میکند که از این طریق تجارت نیز دارد.
معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: کشورهایی مانند سوریه، اردن که حتی شرایط نامساعدتری از ایران دارند مشاهده شده است که صادرات گندم صورت گرفته است و بنده به طور قطع میگویم که هیچ نگرانی از کمبود منابع آبی نداریم.
کشاورز تاکید کرد: کشاورزی امروز نیازمند تحول تکنولوژی و سرمایهگذاری است تا بتوانیم از این مسائل عبور کنیم.
وی گفت: ما دیگر مانند گذشته در هر کجای کشور برنج نمیکاریم و چغندر نیز با توجه به اینکه مصرف آب زیادی دارد در بسیاری از مناطق قابلیت کشت ندارد .
معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی افزود: بدون نگرانی وضعیت منابع آب کشور برای سیاستمداران مشخص شده است و با کشاورزان نیز در حال صحبت و آگاهسازی آنها هستیم و نسخه و شعار ما کشاورزی با آب کمتر است.
کشاورز در ادامه صحبتهای خود با اشاره به اهمیت تحقیق در بخش کشاورزی و نقش آن در کاهش منابع آب گفت: از محققین کشور انتظار داریم که هزاران و صدها نسخه عملی که برای کشاورزان ارائه میکنند به مزارع بیاورند و شرایط را به نحوی میسر کنند که کشاورزان بتوانند با آب کمتر تولید کنند.
وی یادآور شد: تعدادی از این نسخهها بر مبنای تجربههای موجود به بخشها ابلاغ شده است.
معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی در ادامه صحبتهای خود گفت: یکی از راهحلهای کاهش مصرف آب در کشور استفاده از نشاء برای تولید محصولات زراعی است به طوری که امیدواریم تا 5 سال آینده تمام محصولات زراعی را به غیر از گندم، جو و سیبزمینی به صورت نشا بکاریم.
کشاورز یادآور شد که در بخش ذرت کشت به صورت نشا آغاز شده است که تاثیرات مشخصی در کاهش مصرف آب دارد.
وی همچنین گفت: به دنبال این هستیم که در حد امکان تولید سبزی و صیفی را به گلخانه ببریم و لازم است که برای حفظ منابع آبی کشور تولید گلخانهای افزایش یابد.
معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت: برخی افراد مزه هندوانه و خربزه تولید شده در گلخانه را نمیپسندند و یا مردم نمیخواهند که این محصولات را به گلخانه ببرند اما آرزوی ما این است که کشت بیشتری در گلخانهها انجام شود.
کشاورز درباره صحبتهای خود در ارتباط با کشت نشا گفت: نشا محصولات زراعی باعث میشود که کشاورزان راحتتر و در زمان کمتری بتوانند محصول خود را تولید کنند که این امر علاوه بر صرفهجویی در میزان آب میزان خسارت محصول از آفت را کاهش میدهد.
وی اظهار داشت: عدم به کارگیری علمی از تکنولوژی آبیاری موضعی در بخش کشاورزی ممکن است بعد از 5 سال خاک را شور کند و در اجرای چنین طرحهایی باید نکات لازم رعایت شود.
معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی در پایان گفت: برخورد با مدیریت آب کشور باید خیلی تندتر از وضعیت فعلی صورت گیرد و شاهد این بودهایم که برخی دوستان پدر کشور را درآوردهاند و دیگر نباید اجازه تشدید این اشتباهات داده شود.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *