افزایش 16 برابری جریمه تلف کردن پلنگ/ به زودی چتر بیمه بر سر خرس سیاه آسیایی
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: به زودی طرح بیمه خرس سیاه آسیایی را به عنوان برنامه ای دیگر از برنامه های سازمان حفاظت محیط زیست و به منظور حفاظت از این گونه ارزشمند پیگیری خواهیم کرد.
وی افزود: شاید شرایط پلنگ به اندازه یوزپلنگ جای نگرانی نداشته باشد چون دامنه زیستگاه پلنگ از یوز بیشتر است و شب ها به شکار می رود از این رو تا حدودی وضعیت بهتری نسبت به یوزپلنگ دارد اما این موضوع نباید منجر به غفلت از این گونه ارزشمند شود.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست گفت: خسارات ناشی از پلنگ یعنی در واقع خساراتی که پلنگ به اشخاص و دامداران وارد می کند و آسیبی که دامداران به پلنگ وارد می کنند و همین خسارات و تعارض و تقابل دو طرفه ما را بر آن داشت تا این گونه ارزشمند را تحت حمایت بیمه ای قرار دهیم.
دبیری گفت: بیمه خرس سیاه آسیایی در آینده نزدیک نیز از دیگر برنامه های سازمان حفاظت محیط زیست است. زیرا در نظر داریم با مشارکت جوامع محلی شرایط کلی حفاظت از گونه ها را بر زیستگاه ها ارتقا دهیم.
مرگ 150 قلاده پلنگ در هفت سال/ شکار و طعمه مسموم مهم ترین عامل مرگ پلنگ در ایران
علی تیموری مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار وصید سازمان حفاظت محیط زیست نیز در مراسم امضای تفاهم نامه بیمه جامع پلنگ ایرانی گفت: از سال 1387 تا 1394 حدود 150 قلاده پلنگ در کشور از بین رفته است.
تیموری 65 تا 70 درصد علت مرگ و میر پلنگ ها را ناشی از شکار و طعمه مسموم ذکر کرد و افزود: بر این اساس و با هدف حمایت از گونه ارزشمند پلنگ ایرانی برنامه جامع حمایت از این گربه سان را تا سال 1420 تهیه کردیم که با این برنامه چشماندازمان در سال ۱۴۰۰ آن است که گونههای طعمه و زیستگاههای پلنگ به گونهای مدیریت شده باشد که فعالیتهای توسعهای، شرایط پایدار پلنگ را تهدید نکند.
وی گفت: از زیرگونههای پلنگ، پلنگ ایرانی مدنظر ماست که در جنوبغرب آسیا و خاورمیانه زندگی میکند و متاسفانه از نیمه دوم قرن بیستم در برخی مناطق منقرض شد و در برخی مناطق دیگر در معرض خطر است.
تیموری با اعلام اینکه هم اکنون بیشترین تجمع این زیرگونه در ایران است و به همین خاطر حساسیت و اهمیت زیادی در راستای حفاظت از این گونه ارزشمند وجود دارد، گفت: سازمان حفاظت محیط زیست به دلایلی برنامه حفاظتی پلنگ ایرانی را در دستور کار قرار داده است.
مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه این مورد موجب تهیه برنامه جامع حفاظت از پلنگ ایرانی شد، گفت: چتری بودن این گونه گربهسان بزرگ ایرانی را یکی از دلایل این موضوع عنوان کرد و گفت: پس از انقراض ببر هیرکانی و شیر ایرانی، پلنگ به عنوان چتری بر روی سایر گونهها قرار دارد به این معنا که وقتی زیستگاه پلنگ حفاظت شود گونه های دیگری نیز که به عنوان طعمه هستند، مورد حفاظت قرار می گیرند.
وی با بیان اینکه پلنگ یک گونه کاریزماتیک است، گفت: در اساطیر ایران پلنگ به عنوان نماد قدرت و شجاعت مطرح است و با کمک این موضوع میتوانیم نقش حفاظتی عموم مردم را تقویت کنیم.
تیموری دلیل دیگر را پراکنش وسیع پلنگ در سطح کشور دانست و گفت: این دلایل باعث شد سازمان حفاظت محیط زیست برنامه حفاظتی پلنگ را بنویسد که از اواخر سال گذشته توسط رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به واحدهای مرتبط و استانها ابلاغ شد.
مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: برخی عوامل طبیعی مانند آتش سوزی جنگل ها و سوانح غیرطبیعی مانند حوادث جاده ای، از بین رفتن طعمه و برخورد دامداران با پلنگ سازمان حفاظت محیط زیست را مجاب کرد که یک برنامه پنج ساله را برای حفاظت از پلنگ ایرانی تهیه کند، این برنامه دارای هشت محور از جمله آموزش و توانمندسازی دامداران و کشاورزان، روابط عمومی و امور رسانه، زیستگاه ها و مناطق آزاد و چهارگانه، دامپزشکی و بیماری ها، فضای حفاظتی و ذخایر ژنتیکی تهیه شده است.
وی با بیان این که 47 دستگاه برای اجرای این برنامه می توانند به سازمان حفاظت محیط زیست کمک کنند، گفت: با توجه به اهمیت موضوع آن را در برنامه ششم توسعه دیدیم و در حال طی کردن مراحل تامین بودجه و ارسال به سازمان مدیریت و برنامه ریزی است.
به گفته وی، برای تهیه این برنامه کارشناسان روسی در حوزه پلنگ وارد کشور شدند و موارد را مورد بررسی قرار دادند.
افزایش 16 برابری جریمه تلف کردن یک قلاده پلنگ
وی به دیگر اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست برای حفاظت از پلنگ اشاره کرد و گفت: تا قبل از سال 94 جریمه تلف کردن یک قلاده پلنگ 50 میلیون ریال بود. اما از ابتدای سال 94 جریمه تلف کردن یک قلاده پلنگ 800 میلیون ریال شده یعنی 16 برابر افزایش داشته است.
وی گفت: تفاهم نامه بیمه جامع پلنگ ایرانی دارای سه محور از جمله خسارت ناشی از تلفات پلنگ، خسارت جانی اشخاص ثالث و خسارت دام از جانب پلنگ و گرگ است.
به گفته این مقام مسئول خسارت وارد شده به محیط زیست ناشی از تلفات پلنگ، خسارت جانی وارد شده به شخص ثالث و خسارت وارد شده به دام از جانب پلنگ و گرگ شامل سگ گله، سگ نگهبان، گوسفند، بز، اسب، الاغ، قاطر، گاو و شتر را موضوعات تحت پوشش این بیمهنامه دانست.
تیموری در پایان گفت: مراحل دسترسی صاحبان دام به بیمه را سبک کردهایم و کاهش دادهایم و اکنون اگر کارشناسی که ما تایید کردهایم و مورد تایید بیمه ماست، خسارت را تایید کند بیمه تعهدات مربوطه را پرداخت خواهد کرد.
بنابراین گزارش، تفاهم نامه بیمه جامع پلنگ ایرانی با حضور معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، آخیم اشتاینر رئیس اجرایی یونپ و جمعی از معاونان و مدیران سازمان حفاظت محیط زیست امضا شد.
این تفاهم نامه میان فرهاد دبیری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، هومان لیاقتی مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست و مجید صفدری مدیرعامل شرکت «بیمه ما» به امضا رسید.
هدف کلی از امضای این تفاهم نامه ارتقای سطح کیفی حفاظت از زیرگونه در معرض خطر انقراض پلنگ ایرانی در گستره وسیع پراکنش آن در کشور از طریق ساماندهی و جبران خسارات وارد شده به اشخاص ثالث و کنترل تعارضات و کاهش تلفات ناشی از فعالیت های انتقام جویانه افراد و بهبود شرایط حفاظتی در مناطق حادثه خیز همگام با اطلاع رسانی و ترویج فرهنگ حفاظتی است.
موضوع تفاهم نامه در سه بخش بیمه پلنگ ایرانی، بیمه خسارات جانی و مالی وارد به اشخاص ثالث در اثر حمله پلنگ و یا گرگ و اطلاع رسانی با رویکرد حفاظتی و در راستای آموزش و توانمندسازی و روابط عمومی امور رسانه در برنامه ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت پلنگ ایرانی تهیه شده است.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *