تحرکات در بازار کود مشکوک است / تلاطم در بازار کود ساختگی است؟
کشت بهاره امسال که با بارش های خوب همراه شد، نوید افزایش برداشت محصولات کشاورزی به ویژه در مناطق گرمسیر و معتدل را می داد و کشاورزان را امیدوارتر کرد.
در حالی که تمامی عوامل دست به دست هم دادند تا سال زراعی پرباری را شاهد باشیم اما باز هم واسطه ها و دلالان بیکار ننشستند و در بازار کود و نهاده ها تحرکاتی انجام دادند. تامین کود کشاورزی به اندازه کافی و به موقع از سوی شرکت خدمات حمایتی کشاورزی، شائبه گل آلود کردن بازار کود و همچنین ضعف نظارت سازمان های جهاد کشاورزی در استان ها و شهرستان ها را بیشتر می کند.
بازار دست دلالان است!
علی خان محمدی، مدیر عامل مجمع ملی خبرگان کشاورزی و مدیرعامل کشت و صنعت گل سفید، در گفت و گو با میزان، با اعلام این خبر، اظهار می کند: درست زمانی که کشاورزان به کود نیاز دارند این نهاده در بازار نایاب شده و حتی در بازار آزاد هم نیست. بازار در دست دلالان است و کاری کرده اند که همه مشکل داشته باشند. تا چند ماه پیش که قیمت کودهای دولتی با بازار آزاد تفاوت اندکی داشت، با احتساب هزینه های حمل و نقل، کشاورز ترجیح می داد از بازار آزاد تهیه کند اما حالا به قیمت بالاتر هم کود پیدا نمی شود.
وی می افزاید: با بارندگی های مناسبی که در مناطق گرمسیری و معتدل داشته ایم، گندم کاران برای افزایش عملکرد نیاز به کود دارند و اگر کودپاشی به موقع انجام نشود، با کاهش تولید گندم در سال جاری روبرو خواهیم شد و از اهداف اقتصاد مقاومتی دور خواهیم ماند. شرکت خدمات حمایتی کشاورزی که وظیفه تامین و تهیه نهاده ها را در کشور بر عهده دارد، باید این موضوع را پیگیری کند.
بی اعتمادی کشاورزان به کود سوپر فسفات
این گندم کار نمونه زنجانی با اشاره به فراوانی کود سوپرفسفات تریپ در بازار، تصریح می کند: بی اعتمادی کشاورزان به این نوع کود و استفاده زیاد از آن در سال های گذشته، زمین های کشاورزی را اشباع کرده است. ما به کود سولفات پتاسیم و نیترات آمونیوم(اوره) نیاز داریم که دسترسی به آن حتی در بازار آزاد هم امکان پذیر نیست. سولفات پتاسیم در مناطقی که تنش گرمایی و سرمایی را پشت سر می گذارند، ضروری اما نایاب است.
حمل روزانه 10 هزار و 500 اوره در کشور
این در حالی است که یزدان سیف، مدیر عامل شرکت خدمات حمایتی کشاورزی ایران در گفت و گو با میز ان، قاطعانه اعلام کرد که هیچ کمبودی در تامین کود کشاورزان وجود ندارد. وی می گوید: ما از آبان ماه 94 به تمامی کارگزاری های که کد دریافت کرده اند، در سراسر کشور اعلام کردیم بر اساس میزان سهمیه تعیین شده خرید نهاده ها را انجام دهند. تاکنون بخش لجستیک شرکت خدمات حمایتی نیز بسیار فعال عمل کرده به طوری که روزانه 10 هزار و 500 تن کود اوره در کشور حمل و نقل می شود.
مدیر عامل شرکت خدمات حمایتی کشاورزی تصریح می کند: در حال حاضر بازار کود آرام است و کسانی که ادعا می کنند کود نایاب است باید مستند ارایه دهند تا پیگیری کنیم و جلو کسانی که می خواهند بازار سیاه درست کنند و دلال بازی را رونق دهند، بگیریم.
کارگزاری های متخلف لغو مجوز می شوند
در ادامه پیگیری های خبرنگار میزان، مشخص شد که در استان زنجان برخی کارگزاری ها در شهرستان های ماه نشان، خرمدره، ایجرود و همچنین استان های دیگر کار شکنی کرده اند و یا بر اساس میزان سهمیه تعیین شده، کود خریداری نکرده و برخی نیز موجودی در انبار دارند اما به کشاورزان نمی فروشند.
سیف، مدیر عامل شرکت خدمات حمایتی کشاورزی پس از آگاه شدن از این موضوع، دستور لغو مجوز تمامی کارگزاری های متخلف را صادر کرد. وی با تاکید بر عمل به موازین اقتصاد مقاومتی، صراحتا اعلام کرد: ما در راستای خودکفایی و اجرای قوانین از هیچ تخلفی چشم پوشی نمی کنیم.
عملکرد برخی کارگزاری ها مشکوک است
در همین حال، عبدالحسین ادیبان، مدیر شرکت خدمات حمایتی استان زنجان نیز در گفت و گو با میزان، ضمن تایید کارشکنی برخی از کارگزاری های فروش کود در این استان، می گوید: در پیگیری های انجام شده، یکی از کارگزاری ها ماه نشان از 450 تن سهمیه کود اوره اقدام به خرید 175 تن کرده که 100 در انبار موجود دارد. کارگزاری دیگر نیز از سهمیه 700 تنی، تنها 130 تن خرید کرده و اوره تحویل گرفته است.
وی ادامه می دهد: در شهرستان خرمدره نیز کارگزاری مربوط از محل 300 تن سهمیه 130 تن خرید کرده و کود تحویل گرفته است. همچنین در ایجرود زنجان هم وضعیت به همین گونه است. طبق ابلاغیه شرکت خدمات حمایتی کارگزاری ها موظف شدند پیش از اسفند ماه 94 تمامی خرید خود را انجام دهند تا کمبودی در زمینه نهاده ها ایجاد نشود. به هر روی این قضیه مشکوک به نظر می رسد و با تخلف های انجام شده، کد کارگزاری های متخلف از آنها گرفته و مجوزشان لغو می شود.
گفتنی است؛ بر اساس دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزی، مدیران سازمانی در شهرستان ها باید بر پروسه تامین و مصرف کود کشاورزی در فصل های زراعی نظارت کنند. با این تفاسیر چرخ نظارت سازمان های جهاد کشاورزی در شهرستان ها شدیدا لنگ می زند و وزارت جهاد کشاورزی اگر همچنان بر خودکفایی در تولید تاکید دارد، باید در این زمینه اقدامات مناسبی انجام دهد.
گزارش از مولود غلامی
Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *