مروری بر سوابق امامان جمعه موقت تهران
پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، برپایی فریضه نماز جمعه به یکی از اولویت های نظام جمهوری اسلامی تبدیل شد؛ پنجم مرداد سال 1358 به دستور امام خمینی(ره) نخستین نماز جمعه تهران به امامت آیت الله طالقانی اقامه شد.
پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، برپایی فریضه نماز جمعه به یکی از اولویت های نظام جمهوری اسلامی تبدیل شد؛ پنجم مرداد سال 1358 به دستور امام خمینی(ره) نخستین نماز جمعه تهران به امامت آیت الله طالقانی اقامه شد.
در حال حاضر، مقام معظم رهبری امام جمعه دائم تهران هستند و حضرات آیات احمد جنتی، امامی کاشانی، موحدی کرمانی، سیداحمد خاتمی و صدیقی امام جمعههای موقت تهران محسوب میشوند.
در ادامه مروری خواهیم داشت بر سوابق امامان جمعه موقت تهران:
آیت الله احمد جنتی:
وی عضو فقها و دبیر شورای نگهبان و امام جمعه موقت تهران است. آیت الله از دوره اول شورای نگهبان در سال ۱۳۵۹ به عنوان عضو فقهای این نهاد منصوب شد و از سال ۱۳۷۱ دبیری شورا را برعهده دارد.
آیت الله جنتي که دارای درجه اجتهاد است، در درس آیة الله العظمی بروجردی(ره)، آیة الله العظمی گلپایگانی، آیت الله العظمی حجّت کوه کمرهای(ره) و آیة الله العظمی امام خمینی(ره) حضور داشته است. آیة الله احمد جنتی در دوران تحصیل خود با فضلائی چون شهید سعیدی، شیخ محسن حرمپناهی، شهید مفتح، سید کرامتالله ملک حسینی، شیخ ابوالقاسم خزعلی و شیخ محمد علی موحدی کرمانی به مباحثه درس میپرداخت و با بزرگانی چون شهید بهشتی، شهید قدوسی، آیة الله مصباح یزدی، آیة الله سبحانی، آیة الله مشکینی و آیة الله امینی رابطة دوستانه و مصاحبت داشت.
نخستین مسؤولیت او پس از پیروزی انقلاب، قضاوت در دادگاههاي انقلاب با حکم امام خمینی(ره) بود. فقدان قوانین و آیین نامههای اجرایی در دادگاهها، عدم آشنایی افرادِ مؤمن و انقلابی با سیر اجرایی کار قضاوت و مشکلات متعدد دیگر، کار در دستگاه قضایی سالهای نخستین انقلاب را دشوار ساخته بود. با وجوداین مشکلات، بزرگاني چون شهید قدوسی، شهید بهشتی و آیة الله جنتی در این عرصه پای نهادند به تدوین و اصلاح ساختار قضایی کشور پرداختند.
عضویت در شورای پشتیبانی جنگ، مدیریت در دادگاه های انقلاب اسلامی، نمایندگی مجلس خبرگان در دوره اول و دوم از استان خوزستان و در دوره سوم از استان تهران و عضویت در هیئت تحقیق مجلس خبرگان، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضویت در شورای بازنگری قانون اساسی از دیگر مسئولیت های وی بوده است.
آیت الله امامی کاشانی
آیت الله محمد امامی کاشانی، متولی مدرسه عالی شهید مطهری، نماینده مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه موقت تهران است. امامی کاشانی در دوران تحصیلات حوزوی در کلاس درس خارج آیت الله سید حسین طباطبایی بروجردی، آیت الله محقق داماد و آیت الله روح الله خمینی شرکت داشت و فلسفه را از علامه طباطبائی و سید ابوالحسن رفیعی قزوینی فرا گرفت. وی از اعضای تشکیلدهنده جامعه روحانیت مبارز است. ایشان پس از پیروزی انقلاب به عضویت شورای نگهبان و تولیت مدرسه عالی شهید مطهری برگزیده شد.
ایشان عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بودند اما در سال 91 به درخواست خود از این مجمع کناره گیری کردند و در بیان دلیل آن گفتند«اطباء به بنده توصیه کردند که باید کارم را کم کنم و بنده از مقام معظم رهبری استدعا کردم و ایشان نیز پذیرفتند که در این دوره از حضور در مجمع تشخیص معاف شوم.»
آیت الله سیداحمد خاتمی
وی عضو هیأت رئیسهٔ مجلس خبرگان رهبری، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت و امام جمعه موقت تهران است.
سید احمد خاتمی در سال 1351 تحصیل علوم حوزوی را در مدرسه علمیه صادقیه سمنان آغاز کرد و به مدّت دو سال در آنجا دروس مقدماتی را نزد اساتید آن حوزه به پایان برد و در سال 1354 به حوزه علمیه قم هجرت کرد و جهت استحکام بیشتر دروس اکثر درسهایی را که در حوزه سمنان خوانده بود نزد ادیب بزرگ مرحوم مدرس افغانی که به تازگی از نجف آمده بود، مجدداً تکرار کرد و سپس دروس سطح را از اساتید بزرگ حوزه همانند مرحوم آیت الله ستوده، آیت الله اشتهاردی، آیت الله خزعلی، آیت الله بنی فضل و... به پایان برد و سپس در درس خارج حضرات آیات شیخ جواد تبریزی، محمد فاضل لنکرانی، میرزا هاشم آملی، وحید خراسانی، شبیری زنجانی و... شرکت کرده و به مدّت هفده سال در درس خارج فقه و اصول این حضرات شرکت نمود.
آیت الله موحدی کرمانی
آیتالله محمدعلی موحدی معروف به موحدی کرمانی، فرزند عباس واعظ معروف کرمان در سال ۱۳۱۰ در کرمان به دنیا آمدند. وی در کرمان از محضر آیتالله صالحی و شیخالرئیس و در قم از مرحوم آیتالله العظمی بروجردی و آیتالله العظمی داماد و آیتالله العظمی امام خمینی و در نجف از محضر مرحوم آیتالله العظمی خوئی و آیتالله العظمی سید محمود شاهرودی و آیتالله العظمی میرزا باقر زنجانی بهره برده و مدت کوتاهی نیز در مشهد از محضر آیتالله میلانی بهرهمند شده است.
آیتالله موحدی کرمانی در حوزه قم بیشتر با حضرات آیات، آقایان هاشمی رفسنجانی، ربانی املشی هممباحثه بوده و نیز با حضرات آیات آقایان مطهری، بهشتی، مؤمن، جنتی، طاهری خرم آبادی و مهدوی کنی نیز همنشینی و دوستی داشتهاند.
آیت الله محمدعلی موحدیکرمانی در حال حاضر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است که در سال 91 با حکم رهبر انقلاب به عنوان امام جمعه تهران منصوب شد. وی تا سال ۱۳۸۴ دارای سمت نمایندگی رهبری در سپاه پاسداران بود.
آیت الله موحدی کرمانی از موسسین جامعه روحانیت مبارز تهران به شمار می رود که از ابتدا تاکنون بعنوان یکی از اعضای شورای مرکزی فعالیت داشته است. وی بعد از انقلاب، در حزب جمهوری اسلامی به عنوان عضو شورای مرکزی و عضو داوری این حزب حضور داشته است.
موحدی کرمانی در انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده مردم کرمان برگزیده شده و پس از آن در ادوار دوم تا پنجم نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بود.
ریاست کمیسیون امور داخلی مجلس و ریاست کمیسیون امور دفاعی مجلس و نیز نائب رئیسی مجلس شورای اسلامی از جمله مسئولیتهای وی در مجلس بوده است. وی همچنین نماینده استان کرمان در چهار دوره مجلس خبرگان رهبری بوده است که در انتخابات دوره پنجم مجلس خبرگان به عنوان نماینده تهران برگزیده شد.
آیت الله کاظم صدیقی
آیت الله صدیقی از خطیبان تهران، امام جمعه موقت این شهر است؛ وی همچنین رئیس دادگاه انتظامی قضات، و مدرس اخلاق حوزه علمیه قم است. ایشان امام جماعت مسجد اعظم اُزگُل از محلههای سنتی تهران بوده و در همان مسجد چند سالی است که مدرسه علمیهای زیر نظر حوزه علمیه قم تاسیس کرده است. امام جمعه موقت تهران سخنران ثابت مهدیه تهران نیز هست.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *