آداب و رسوم "بروجردی ها" در نوروز
بروجردیها در ایام نوروز آداب و رسومی مانند سمنوپزان، سبزهگیری، شالاندازی و ... دارند.
اینک که واپسین روزهای زمستان با شتاب در حال گذر هستند و نسیم بهاری وزیدن گرفته، تکاپو و شور و هیجان زایدالوصفی در بین مردم شهرستان بروجرد دیده میشود.
خیابانها مملو است از جمعیتی که به بازار آمده و در حال خرید لباس نو و یا وسایل نو برای منزلشان هستند.
با نزدیک شدن به شب عید ازدحام خیابانها زیاد شده و معمولا خیابانهای منتهی به بازار بروجرد آنچنان شلوغ و پر جمعیت میشود که عبور خودروها از این مسیرها به کندی انجام میشود.
دستفروشها، آجیل و شیرینی فروشیها و فروشگاههای عرضه مواد غذایی به حدی شلوغ میشود که گاهی باید برای خرید مواد مورد نیاز خود مدتها در صف ایستاد.
* چهارشنبهسوری در بروجرد
چهارشنبهسوری یکی از رسومی است که آخرین چهارشنبه سال در شهرستان بروجرد برگزار میشود.
در این آئین معمولا خانوادهها آتشی برافروخته و اعضای آن به خصوص دختران و پسران جوان از روی آتش گذشته و میگویند: سرخی تو از من، زردی من از تو.
البته اجرای این آئین کهن و یادگار گذشتگان با شیطنت و بی مبالاتی برخی جوانان و نوجوانان در استفاده از ترقه و مواد منفجره و آتشزا، معمولا حوادث ناگواری را به وجود میآورد.
گفته میشود، در این روز جمعآوری گیاهان هرز و آتش زدن آنها، نماد و پیامی از سوزاندن و از بین بردن پلیدیها و زشتیها است.
*زیارت اهل قبور
آنان در آخرین پنجشنبه سال و هنگامی که به زیارت اهل قبور میروند، با گذاشتن سبزه، گل، خرما، گلاب و ... بر مزار عزیزان درگذشته خود، برای آنان طلب آمرزش میکنند.
مردمان بروجرد آخرین بعداز ظهر پیش از تحویل سال را الفه میگویند و در این روز معمولا به زیارت اهل قبور میروند.
مردمان این دیار اهمیت زیادی به چیدن سفره هفت سین داده و با وسواس تمام آن را آماده میکنند، همچنین حضور همه اعضاء خانواده در هنگام تحویل سال نو بر سر سفره هفت سین برایشان بسیار مهم است و لحظاتی پیش از آغاز سال نو باخواندن قرآن و دعا، سالی پر از سلامت و روزی حلال را آرزو میکنند.
برخیها نیز سال نو را در کنار قبور شهدا، شهدای گمنام و یا بر مزار عزیزان از دست رفته خود تحویل میکنند.
عید که میشود، دید و بازدیدها رونق گرفته و کوچکترها به دست بوس بزرگان فامیل میروند و بازار مهمانی دادن و مهمانی گرفتن حسابی گرم و پر رونق است و در این میان آنانی که عیدی بیشتری نصیبشان شده، سرحالترند.
مردم بروجرد که به مهمان نوازی معروفند، در ایام عید میزبان میهمانانی هستند که از شهرهای دور و نزدیک به بروجرد آمده و تحفه گرانبهایی از آب و هوای بی نظیر، مناطق دیدنی و منحصر به فرد، سوغات و صنایع دستی بروجرد را به یادگار میبرند.
*سمنوپزان در بروجرد
یکی از آداب و سنن مردم بروجرد سمنوپزان است، آنان تبحر زیادی در پخت آن دارند و سمنوی بروجرد علاوه بر رنگ و طعم طبیعی، کیفیت بسیار خوبی نیز دارد.
خانوادهها با شروع اسفند اقدام به رویاندن جوانه گندم کرده و اواخر اسفند سمنو میپزند.
تهیه و فروش سمنو در هفتههای منتهی به عید یکی از مشاغل بروجردیها است.
پختن سمنو آداب و رسوم خاصی دارد، زنان به صورت گروهی گرد هم آمده و با ذکر دعا و صلوات پخت آن را آغاز میکنند. اگر سمنوی پخته شده برای نذری باشد، آن را در کاسههای کوچک ریخته و بین همسایگان توزیع میکنند.
* سبزهگیری در بروجرد
زنان بروجردی پیش از شروع سال نو اقدام به سبزهگیری میکنند.
آنان معمولا سبزه نوروز را از گندم، عدس و ماش تهیه میکنند. در مورد سبزهگیری سخن زیاد است، برخیها میگویند سبزهگیری به نشانه آمدن بهار و سبز شدن زمین است، برخی دیگر آن را قدردانی از طبیعت میدانند.
در آخرین روز از تعطیلات نوروزی که همان سیزده به در است، سبزههای خود را در آبهای روان انداخته و برایگذران سالی بیخطر و سلامت عزیزان خود دعا میکنند.
گرهزدن سبزهها در این روز از دیگر عادات دیرینه بروجردیها است که در بین زنان بیشتر دیده میشود.
آنان با نیتهای مختلف از جمله سلامت، رفع مشکلات، بخت گشایی و رسیدن به مراد و آرزوی خود سبزهها را گره میزنند و استجابت دعای خود را از خداوند خواهان هستند.
در گذشته مراسم شالاندازی نیز در بروجرد رایج بوده که هم اکنون در برخی روستاهای آن مشاهده میشود.
در این مراسم مردان جوان به پشت بام خانهها رفته و شال بلندی را آویزان کرده و منتظر هستند، تا صاحب خانه آجیل، شیرینی، سکه و مانند آنها را در شال قرار دهد.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *