نرخ سود تسهیلات هم مانند سود سپرده کاهش مییابد + بخشنامه بانک مرکزی
بانک مرکزي از اقدام شورای هماهنگی بانکها و کانون بانکهای خصوصی در جهت کاهش نرخهای سود علیالحساب سپرده های بانکي استقبال می کند.
در اين خصوص ميتوان به ابلاغ «ضوابط ناظر بر حداقل استانداردهاي شفافيت و انتشار عمومي اطلاعات توسط موسسات اعتباري (موضوع بخشنامه شماره 93/120293 مورخ1393/5/2)،«دستورالعمل نحوه محاسبه و تقسيم سود مشاع» (موضوع بخشنامه شماره 94/9383 مورخ 1394/3/20) و نيز دستورالعمل اخير اين بانک درباره «نحوه محاسبه و اعلام سود عليالحساب براي انواع سپردههاي سرمايهگذاري» (موضوع بخشنامه شماره 94/314931 مورخ 1394/10/30) اشاره کرد.
بخشنامه اخير که بر ایجاد مکانیزمی برای تعيين و اعلام نرخ سود عليالحساب سپردههاي بانکي بر اساس مباني منطقي و محاسباتي، کمتر بودن نرخ سود عليالحساب از نرخ سود قطعي سپردههاي بانکي و همچنين تسويه بانک با سپردهگذاران در پايان دوره مالي بر مبناي نرخ سود قطعي تاکيد دارد، علاوه بر سازگاری با اصول بانکداري بدون ربا، از تبعات منفی ناشی از عدم توجه به اين موضوع و پرداخت سودهاي عليالحساب بالا و نامتناسب با بازدهي فعاليتهاي اقتصادي که در عمل باعث وارد آمدن زيان به ساير ذينفعان (سهامداران) میشود، جلوگیری به عمل میآورد.
بنابراين، تبعيت از رويکرد ارايه شده در بخشنامه یاد شده، اقدامی در جهت ايجاد تناسب و توازن ميان سودهاي پرداختي به سپردهگذاران و شرايط اقتصاد کلان، تامين منافع ذينفعان مختلف در فعاليتهاي بانکي و نيز تقويت ثبات مالي و شفافيت در صورتهای مالی بانکها ميباشد.
با توجه به کاهش چشمگير نرخ تورم که به طور طبیعی نرخ بازدهي اسمي فعاليت هاي اقتصادي را نيز تحت تاثير قرار داده است، بانکها و موسسات اعتباري در اجراي بخشنامه اشاره شده، به این جمعبندی منطقی رسیدهاند که در شرایط کنونی لازم است در جهت تعديل و کاهش نرخهاي سود عليالحساب سپردههاي نزد خود اقدام کنند.
بر این اساس رويکرد بانکها و موسسات اعتباري در زمينه اصلاح و کاهش نرخهای سود عليالحساب سپردههاي بانکي با اصول بانکداري بدون ربا و بخشنامه اخير بانک مرکزي و نيز روندها و اقتضائات اقتصاد کلان کشور (به ويژه کاهش قابل ملاحظه نرخ تورم) همسو بوده و مورد تاييد بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران میباشد. البته لازم است، متعاقب کاهش نرخ سود سپردهها و در نتيجه کاهش هزينه تجهيز منابع در بانکها، نرخ سود تسهيلات نيز به طور متناسب کاهش یابد و موجبات تقلیل هزينه تمام شده توليد کالاها و خدمات را در راستاي اجراي سياستهاي کلي اقتصاد مقاومتي فراهم سازد.
بانک مرکزي جمهوری اسلامی ایران از اين اقدام بانکها استقبال کرده، بر رعایت آن توسط تمام نهادهای تحت نظارت خود تأکید میکند. بدیهی است بانک مرکزی با توجه به جایگاه نظارتی خود در این زمینه، بر اجراي مطلوب بخشنامه مذکور به طور موثر نظارت خواهد کرد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *