صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

40 درصد از تالاب‌ها در مجاورت مناطق مسكوني است/ 40 تالاب تحت تاثير خشكسالي

۱۵ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۲:۴۵:۰۱
کد خبر: ۱۳۰۲۵۸
دسته بندی‌: اقتصاد ، عمومی
مطالعه تعیین حد بستر و حریم 24 پهنه از تالاب‌های مهم کشور انجام شده و مطالعه 8 پهنه آبی از جمله میانکاله، ارژن، پریشان، حله، میقان، گمیشان، شور و شیرین میناب و اوان را در دست اقدام است.
به گزارش ، غزال جعفری، با اشاره به روز جهانی تالاب‌ها اظهار داشت: بر اساس تعریف کنوانسیون رامسر مناطق پوشيده از مرداب، باتلاق، لجن زار يا آبگيرهای طبيعی و مصنوعی اعم از دائمی يا موقت که در آن آب‌های شور يا شيرين به صورت راکد يا جاری يافت می شود، از جمله شامل آبگيرهای دريايی که عمق آنها در پايين‌ترين حد جزر از شش متر تجاوز نکند تالاب نامیده می‌شود.

او ادامه داد: بنابر تعریف ارائه شده حدود 150 تالاب با وسعت 3 میلیون هکتار در بانک اطلاعاتی شرکت مدیریت منابع آب ایران ثبت شده که از این تعداد  24 تالاب‌ با مساحتي در حدود 1.5 ميليون هكتار در کنوانسیون رامسر به ثبت رسيده است.

وی در خصوص حجم تقریبی تالاب‌های کشور گفت: تا زمان حاضر برآوردی از حجم كلي مخازن تالاب ها صورت نگرفته است. بدون تردید نتایج حاصل از مطالعات تعیین حد بستر و حریم تالاب‌هاي كشور که توسط دفتر مهندسی رودخانه ها و سواحل شرکت مدیریت منابع آب در دست اقدام بوده می تواند پاسخگوی این پرسش باشد.

جعفری ادامه داد: از مجموعه تالاب‌هاي كشور تعداد 40 تالاب تحت تاثير خشكسالي قرارگرفته‌اند كه مهمترین آنها، تالاب‌های هامون واقع در استان سيستان و بلوچستان، ‌درياچه ارومیه واقع در استان‌هاي آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي و كردستان،  تالاب گاوخونی واقع در استان اصفهان و تالاب‌هاي  بختگان، پريشان و كافتر واقع در استان فارس  هستند.

او در خصوص عوامل این موضوع گفت: خشکسالی­های پیاپی، محدودیت شدید منابع آب، تغییرات کاربری اراضی در سطح حوضه آبریز و محدوده بستر و حریم تالاب ها، افزایش بار آلودگی رودخانه‌ها و کاهش ظرفیت خود پالایی آنها و ورود آب با کیفیت پایین به تالاب‌ها و عدم تدوین برنامه عمل حفاظت از تالاب‌ها و عدم آشنایی مردم با نقش تالاب ها و نحوه سازگاری با آن، از مهم‌ترین علل نابودی تالاب‌ها در کشور به‌شمار می‌آیند.

مدیر کل دفتر مهندسی رودخانه‌ها و سواحل شرکت مدیریت منابع آب ایران با تاکید بر جایگاه حقابه زیست محیطی در برنامه های بخش آب کشور گفت: وزارت نیرو با اعتقاد راسخ  به رعایت مسائل زیست محیطی در مطالعه و اجرای طرح‌های آبی، تلاش کرده تا ضمن انجام مطالعات زیست محیطی برای طرح‌های توسعه منابع آب در هماهنگی با سازمان حفاظت محیط زیست، نسبت به اخذ مجوز زیست محیطی برای این طرح ها اقدام نماید.

او ادامه داد: وزارت نیرو در قالب ابلاغ میزان سهم آب قابل برنامه‌ریزی برای مصارف مختلف، سهم حقابه زیست محیطی تالاب‌ها را از رودخانه‌های بالا دست آنها به تفکیک حوضه‌های آبریز تعیین و به سازمان حفاظت محیط زیست اعلام نموده است.

او در خصوص اقدام‌های احیای تالاب‌های کشور در وزارت نیرو گفت: اخیراً آیین نامه "نحوه حفاظت، احيا و مديريت تالاب‌هاي كشور" به تصویب هيات وزيران رسیده است که در این آیین نامه تکالیف سازمان‌های مسئول برای حفاظت از اراضی بستر و حریم تالاب های بحرانی با تاکید بر تهیه برنامه عمل ملی حفاظت، احيا و مديريت زیست بومی تالاب ها تعیین شده است که این امر با مسئولیت سازمان حفاظت محیط زیست و همکاری وزارت نیرو وزارت جهاد کشاورزی در دست اقدام است.
وی ادامه داد: وزارت نیرو به موجب وظایف قانونی خود مطالعه تعیین حد بستر و حریم 24 پهنه از تالاب‌های مهم کشور را به‌انجام رسانده است و مطالعه 8 پهنه آبی از جمله میانکاله، ارژن، پریشان، حله، میقان، گمیشان، شور و شیرین میناب و اوان را در دست اقدام دارد.

جعفری تصریح کرد: آنچه مسلم است حفاظت از اراضی بستر و حریم تالاب های مطالعه شده و بحرانی با همکاری سایر سازمان متولي در امر مديريت تالاب ها وهمچنین مشارکت مردم و بهره برداران تالاب ها امکان پذیر خواهد بود .

مدیر کل دفتر مهندسی رودخانه‌ها و سواحل شرکت مدیریت منابع آب ایران در خصوص راهکارهای احیای تالاب‌های در معرض خطر گفت: توجه به تامین حقابه زیست محیطی تالاب‌ها، تعيين حد بستر و حريم تالاب‌ها و درياچه‌هاي كشور برای حفاظت از حريم آنها، حفاظت از سفره‌هاي آب زيرزميني و جلوگيري از برداشت آب زيرزميني در اطراف تالاب‌ها و درياچه‌ها، جلوگيري از هرگونه ساخت و ساز و تعییر نامناسب کاربری ها در حد بستر و حریم  تالاب‌ها و درياچه‌ها، جلوگیری از برداشت صنعتی و معدني تالاب‌ها و دریاچه‌ها و آموزش و ارتقای آگاهي مردم نسبت به اهميت تالاب‌ها و مشاركت در حفاظت همه جانبه از آنها از مهم‌ترین راهکارهای حفظ تالاب‌های کشور است.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *