صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

روی این قلعه کوهنوردی کنید +تصاویر

۰۷ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۳:۰۱
کد خبر: ۱۲۷۱۹۲
انگار همه‌ی قصدشان به جا گذاشتن یادگاری از خود در ایران بوده، آن‌هم نه یکی دو تا، بلکه دست‌کم سه بنا با نام «قلعه پرتغالی‌ها» در ایران و در استان هرمزگان و تعدادی هم در دیگر کشورهای حاشیه خلیج‌فارس ساختند تا قدرت‌شان را به ایران و به خصوص در خلیج‌فارس نشان دهند، اما ...
به گزارش گروه فضای مجازی ، سهم ایران از این یادگاری‌ها در سه جزیره‌ی «قشم»، «جزیره هرمز» و «چابهار» است. زمانی‌که چیرگی پرتغالی‌ها بر جزایر دهانه خلیج‌فارس عملی شد، آن‌ها به ساخت دژها و استحکامات پرداختند. قلعه‌هایی با پلان چهار ضلعی نامنظم، دارای دیوارهای به قطر حدود ۳.۵ متر و برج‌هایی به ارتفاع حدود ۱۲ متر در چهار گوشه قلعه.


پرتغالی‌ها در این آب‌راه مهم دریایی 110 سال غلبه داشتند.

اما «قلعه پرتغالی‌ها» در ضلع شمالی جزیره قشم و در ساحل دریای خلیج فارس در سال 1507 میلادی به فرمان «آلفونسو آلبو کرک»، دریانورد پرتغالی ساخته شد. آلبو کرک، جزایر دهانه خلیج فارس را تصرف کرد و با این روش بر راه بازرگانی دریایی بین هند و اروپا تسلط یافت.

قلعه «قشم» با مساحتی بیش از دو هزار متر مربع از سنگ‌های آهکی و گچی با ملات ساروج محلی ساخته شد و در یک قرن چندین‌بار استحکام بخشی شد.

در قلعه‌ی بزرگترین جزیره‌ی ایران، چهار برج در چهار گوشه و باروهایی بلند که توپ و منجنیق‌ها روی پهنای آن‌ها مستقر می‌شده‌اند، وجود داشت که البته امروز فقط آن‌چه از آسیب‌های این سال‌ها در بنا به جای مانده، وجود دارد.

قلعه‌ی پرتغالی‌ها در قشم را شاید بتوان یکی از کاربردی‌ترین قلعه‌های «پرتغالی» دانست، در واقع قلعه‌ی مرکزی این کشور. چون یک انبار بزرگ یا جای نگهداری مهمات و سلاح داشته که در مواقع اضطراری به دیگر دژها کمک می‌رسانده و برای ارتباط با قلعه هرمز و رساندن تدارکات ساخته شده بود.

با این وجود نفوذ و تمرکز پرتغالی‌ها در آب‌های جنوبی خلیج‌فارس آن‌قدر دوام نیاورد، چون در سال 1623 میلادی این قلعه و دیگر پایگاه‌ها در دهانه خلیج فارس را یکی از سرداران صفوی تصرف کرد و از آن روز تا کنون ایران بر باارزش‌ترین آبراه دنیا چیره شده است.

احسان یغمایی این قلعه را در سال 1378 از زیر خاک بیرون آورد و تا بهار 1379 در این قلعه به انجام کاوش‌ پرداخت. پس از آن و در آبان 1387 به دنبال حفاری‌های شرکت برق در محدوده 500 متری قلعه پرتغالی‌ها، تونل قدیمی متصل به این قلعه در شهر قشم کشف شد. در واقع این تونل راه فرار فرماندهان و نیروهای نظامی پرتغالی و همچنین مکان نگهداری مهمات نظامی آنان بوده است. این تونل تا محدوده میدان سعدی شهر قشم به طول حدود سه کیلومتر، ادامه دارد.




/انتهای پیام/
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *