صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

آمريكا معتاد است/ با سعودی سر جنگ نداریم

۰۱ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۸:۵۷:۱۹
کد خبر: ۱۲۴۶۲۰
دسته بندی‌: سیاست
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه سعودی ها این توهم را دارند که با حمایت متحدان غربی شان می توانند ایران را از معادلات منطقه حذف کنند، اظهار داشت: «اما ما معتقدیم ایران و عربستان سعودی می توانند دو بازیگر مهم در منطقه باشند و با سازش، یکدیگر را تکمیل کنند.»
به گزارش گروه سياسی خبرگزاری ميزان، محمد جواد ظریف در گفتگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی سی ان ان ضمن تاکید بر غیر قانونی بودن تحمیل تحریم ضد برنامه موشکی ایران، این اقدام دولت آمریکا را برخلاف واقعیت های موجود خواند و افزود: برداشت من این است که دولت آمریکا به نوعی به فشار و تحریم اعتیاد پیدا کرده است. همانند فردی که سیگار می کشد و می داند که هیچ سودی برایش ندارد اما اعتیاد مانع ترک سیگار می شود. از این رو دولت آمریکا باید یک بار برای همیشه این عزم را در خود ایجاد کند که تحریم کارساز نیست و در قبال ایران گفتگو و احترام همیشه کارساز است. 

وی با ابراز خرسندی از نتایج گفتگوهای هسته ای و اجرای برجام گفت ملت ایران پس از سال ها تحمل گسترده ترین تحریم ها و فشار اقتصادی هیچ گاه از حقوق خود کوتاه نیامد.

ظریف که برای حضور در نشست سالیانه ی مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس به سر می برد در برنامه ی زنده ی کریستین امانپور با اشاره به اینکه ایران گفتگوها را بر مبنای الگوی دوری از نتیجه صفر یا برد-برد آغاز کرد گفت: در این الگو همه طرف ها با نگاه به این موضوع که در نهایت چه دستاوردی  خواهند داشت و تشریح  این دستاورد وارد گفتگوها شدند.

وزیر خارجه کشورمان با اشاره به انتظاری که ایران از نتیجه گفتگوها داشت افزود: ما دو چیز می خواستیم. نخست برنامه هسته ای صلح آمیزمان و دوم برداشته شدن تحریم ها. طرف مقابل هم می خواست اطمینان حاصل کند که ایران به توانایی ساخت سلاح هسته ای دست پیدا نخواهد کرد. لذا از دیدگاه من ، شرایط از روز نخست بر همان مبنای برد - برد بود زیرا ما داشتیم همان چیزی را که طرف مقابل می خواست فراهم می کردیم.

وی افزود: ایران اصلا قصد نداشت سلاح هسته ای بسازد. در کنار این مسائل باید جزئیات را هم به بحث و بررسی می گذاشتیم و به خاطر گسترده بودن شرایط بی اعتمادی موجود ، باید جزئی ترین نکاتی را که باید بررسی می کردیم بررسی می شدند.

ظریف در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا موافق این هستید که شما و وزیر امور خارجه (آمریکا) توانستید رابطه کاری خوبی را رقم بزنید، گفت: بله ، با هم کار کردیم. بی اعتمادی بین کشورها بسیار عمیق است. اما  ما تلاش کردیم با هم صحبت کنیم به همدیگر نامه الکترونیکی بفرستیم. اینها همه دوسال و نیم پیش زمانی آغاز شد که برای نخستین بار در حاشیه نشست شورای امنیت سازمان ملل نیم ساعت با هم حرف زدیم.

وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به این پرسش که آیا پس از آنکه اوباما تلاش کرد ایران را به خاطر اجرای آزمایش موشک بالستیک تحریم کند رابطه شما با وزیر امور خارجه کری همچنان پابرجاست، گفت: این وضع آزار دهنده است. ایران هم همچون هر کشوری حق دارد از خود دفاع کند. آزمایش موشکی ما در تضاد با هیچ تحریم بین المللی نیست. با برجام هم در تضاد نیست. نه با توافق هسته ای در تضاد است و نه با  قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل. آمریکا به موشک وسواس دارد و به حقایق توجه نمی کند. آمریکا میلیاردها دلار سخت افزار نظامی به کشورهای همسایه ما می فروشد. ایران نباید از ابزار لازم برای دفاع از خود محروم شود. ما داریم ابزار دفاعی مان را خودمان تولید می کنیم. ما حق داریم از خودمان دفاع کنیم.

ظریف افزود: بر اساس تحریم های سازمان ملل از ایران خواسته شده بود اما هیچ الزامی وجود نداشت که برای مثال آزمایش موشکی انجام ندهد.

ظریف با تاکید بر اینکه اینها همه بازی با کلمات است و گفتگوهای بسیار بسیار زیادی درباره این بازی با کلمات و مفهوم سازی ها انجام شد گفت: قطعنامه سازمان ملل از ایران خواسته است برای ساخت یا آزمایش موشک های بالستیکی که توانایی حمل کلاهک هسته ای را دارند اقدام نکند. ما قصد نداریم کلاهک هسته ای داشته باشیم لذا چیزی طراحی نمی کنیم که توانایی حمل کلاهک هسته ای داشته باشد. همانگونه که کارتر (وزیر دفاع آمریکا) پیش تر گفته است همه توجه و تمرکز بر این بوده است که از دستیابی ایران به کلاهک هسته ای جلوگیری شود. باور ما بر این است که هیچ گاه کلاهک هسته ای نمی خواهیم. خب جامعه بین المللی می تواند مطمئن باشد که ایران هیچ گاه برای ساخت کلاهک هسته ای اقدام نخواهد کرد و همین اطمینان سبب خواهد شد این نگرانی را که ایران ممکن است موشک هایی بسازد که توانایی حمل کلاهک هسته ای را دارند از بین ببرد. لذا معتقدیم تحریم (برنامه موشکی ایران) بر خلاف قانون و برخلاف واقعیت است و اصلا نیازی به تحریم نیست. برداشت من این است که دولت آمریکا به نوعی به فشار و تحریم اعتیاد پیدا کرده است. همانند فردی که سیگار می کشد و می داند که هیچ سودی برایش ندارد اما اعتیاد مانع ترک سیگار می شود. از این رو دولت آمریکا باید یک برای همیشه این عزم را در خود ایجاد کند که تحریم کارساز نیست. و در قبال ایران گفتگو و احترام همیشه کارساز است. 

ظریف درباره اتفاقی که در لحظه آخر آزادی زندانیان آمریکایی برای جیسون رضائیان ، خبرنگار روزنامه واشنگتن پست و همسر و مادرش در تهران افتاد و خروج آنان با وی با مشکلاتی همراه شد که دخالت جان کری و آقای دکتر ظریف آن را حل و فصل کرد هم گفت: همیشه بحث ناهماهنگی در ارتباط وجود دارد. در آمریکا تصور بر این بود که این موضوع بخشی از توافق است اما در تهران نمی دانستند که این موضوع هم در قالب توافق قرار دارد. به محض اینکه وزیر امور خارجه کری با من تماس گرفت و فهمیدیم که درباره موضوع توافق وجود داشته فقط یک تماس مشکل را حل و فصل کرد. چون اگر موضوع همراهی مادر و همسر (جیسون) در توافق آمده بود پس ما متعهد بودیم که بر اساس توافق رفتار کنیم. منش ایرانی ها اینگونه است. همه می گفتند ایران توافق هسته ای را اجرا نخواهد کرد اما توافق پیش از موعد اجرایی شد. همه انتظار داشتند روز اجرای توافق در ماه مه یا آوریل باشد اما روز اجرا در ژانویه اتفاق افتاد. ایرانی ها اینگونه مردمی هستند. ایرانی به قول خود عمل می کند.

وی افزود: گفتگوهای طولانی بین ایران و آمریکا بر سر اتباع ایرانی دارای تابعیت آمریکا در جریان بود که فقط به اتهام نقض تحریم های اقتصادی سال ها در آمریکا زندانی شده بودند. لذا برای همه آنانی که آزاد شدند و خانواده های آنان خوشحالم. گرچه جیسون رضائیان ، امیرحکمتی و سعید عابدینی کارهای غیرقانونی انجام داده بودند اما به هر حال برای خانواده های آنان خوشحالم. این دستاورد خوبی است که در سایه همکاری بدست آمد.

ظریف در پاسخ به اتهام هایی که وزیر امور خارجه رژیم عربستان ضد ایران مطرح می کند هم گفت: این اتهام ها بی اساس است. پانزده تن از 19 نفری که در سپتامبر سال 2001 به برج های دوقلو در آمریکا حمله کردند اتباع عربستان بودند. آنانی که در سن برناردینو مرتکب قتل شدند پیش از اقدام به قتل به عربستان سفر کرده بودند. اما من از طرح این مسائل خسته شده ام. هم اکنون متحدان آنان (عربستان) این حقیقت را به رسمیت شناخته اند که ایران شریکی جدی و قابل اعتماد است.  این ها همان متحدانی هستند که پیشتر ، بویژه آمریکا با ایران سرشاخ بودند. حالا هم چیزی تغییر نکرده است اما سعودی ها به وحشت افتاده اند که شاید این شرایط تغییر کند و از تنش بین ایران و غرب کاسته شود و آن پرده دودی که رژیم آل سعود از آن برای صدور ایدئولوژی افراطی وهابیت استفاده می کرده کنار برود. اگر آن پرده کنار برود همه خواهند فهمید که حق با ایران بود و ایران درست می گفت. ما با عربستان سعودی سر جنگ نداریم. متاسفانه حقیقت این است که بی ثباتی در منطقه بدان علت ایجاد شده است که عربستان وحشت زده فکر می کند پس از سقوط صدام و پس از بهار عربی توازن در منطقه به هم خورده است.

وی افزود: باور ما بر این است که ایران و عربستان سعودی می توانند دو بازیگر مهمی باشند که می توانند در منطقه به یکدیگر کمک کنند و مکمل هم باشند. ایران نمی خواهد  و حتی تمایل ندارد که عربستان را از معادلات منطقه ای حذف کند زیرا عربستان بازیگری مهم در این منطقه است. متاسفانه ، سعودی ها این توهم را دارند که می توانند به کمک حامیان غربی خود ، ایران را از معادلات منطقه حذف کنند.

وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد بحران در سوریه راه حل نظامی ندارد و ایران امیدوار است همه به این باور برسند که بحران سوریه را نمی توان با توان نظامی فرونشاند.

ظریف درباره گفتگوهای سیاسی هم گفت: گفتگوی سیاسی به این معنی نیست که یک طرف بیاید پیش از آغاز گفتگو ، نتایج آن را رقم بزند. در سه ونیم تا چهار سال گذشته برخی کشورها و بویژه کشورهای غربی حتی پیش از اینکه گفتگویی برگزار شود بر این اصرار داشتند که رئیس جمهور بشار اسد نمی تواند در گفتگوها حضور داشته باشد. اما هم اکنون خیلی ها به خودشان آمده اند و می گویند بحران سوریه باید در اتاق گفتگو تعیین تکلیف شود. لذا به عقیده من اگر همه برداشت درستی از اوضاع داشته باشند و توهم را کنار بگذارند این گفتگوها حتما باید صورت بگیرد و ایران هم همواره از این گفتگوها حمایت کرده است.

وی افزود: از وقتی که ایران به گفتگوها پیوست پیشرفت خوبی رقم خورده است. قطعنامه ای در شورای امنیت به تصویب رسید و همانگونه که وزیر امور خارجه کری گفت این قطعنامه بر مبنای طرحی بود که من سال ها پیش ارائه کردم اما متاسفانه با مقاومت روبرو شد. حالا خوشحالیم که گفتگوها بین سوری ها به جریان افتاده و برای راه حلی سیاسی که خودشان سرنوشت خود را تعیین کنند پیش می رود و نه اینکه ما سرنوشت و آینده آنان را برای شان دیکته کنیم.


انتهاي پيام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *