فرصتسازی از تهدیدات
یکی از دلایل اتخاذ این راهبرد آن است که دشمنیها و اعمال تحریمهای همه جانبه بانکی، تجاری، مبادلاتی، اقتصادی و سیاسی علیه یک کشور مستقل در سطح بینالمللی و منطقهای کمتر سابقه داشته است.
این نظریه مترقی یکی از مطالبات رهبر حکیم انقلاب است که به عنوان راهکار برون رفت از وضعیت نابسامان فعلی تدوین و ابلاغ گردیده است. ایشان با تاکید بر تبیین زوایا و ابعاد اقتصاد مقاومتی و گفتمانسازی آن به ویژه در محیطهای علمی، آموزشی و رسانهای، همواره از مسئولین و مقامات کشور خواستهاند تا تمام همت خود را صرف اجرای آن نموده و از عزم ملی برای پیادهسازی آن در کشور استفاده شود.
یکی از دلایل اتخاذ این راهبرد آن است که دشمنیها و اعمال تحریمهای همه جانبه بانکی، تجاری، مبادلاتی، اقتصادی و سیاسی علیه یک کشور مستقل در سطح بینالمللی و منطقهای کمتر سابقه داشته است.
در نتیجه نظام اسلامی برای پیشرفت در مسیر اهداف و آرمانهای خود راهی جز تکیه بر توان داخلی و نیروهای درونی ندارد. از دیدگاه رهبر انقلاب، اقتصاد مقاومتی یعنى آن «اقتصادى که به یک ملت امکان میدهد حتى در شرایط فشار هم رشد و شکوفایى خودشان را داشته باشند.» از سوی دیگر، به سرانجام رسیدن این امر جز با عزم ملی و مدیریت جهادی همه مسئولین و مدیران کشور میسر نخواهد شد.
2- اهمیت صنعت نفت و حوزههای وابسته به آن در میان صنایع کشور و نقش برجسته آن در چارچوب اقتصاد، یکی از فاکتورهای مهمی است که ضرورت توجه به آن در راستای تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی غیرقابل انکار است. در اصول بیست و چهارگانه اقتصاد مقاومتی، نکتهها و رهنمودهای مختلف مستقیم و غیرمستقیمی درباره صنعت نفت دیده میشود که از جمله مهمترین آنها مقابله با ضربهپذیری درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز است.
از جمله سیاستهای کلی مرتبط با صنعت نفت، «افزایش ذخایر راهبردی نفت و گاز کشور به منظور اثرگذاری در بازار جهانی نفت و گاز و تاکید بر حفظ و توسعه ظرفیتهای تولید نفت و گاز، به ویژه در میادین مشترک» است و طرحهای صنعت وسیع نفت باید حول محور اهدافی نظیر حرکت از خام فروشی به سمت صادرات فراوردههای نفتی، ایمنسازی و بهینهسازی مصرف انرژی تدوین شود.
3- از جمله مصادیق این سیاست، به ثمر نشستن یکی از نمادهای تحقق اقتصاد مقاومتی است که روز گذشته با همت قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء(ع) رونمایی شد و فازهای 15 و 16 پارس جنوبی با اقتدار افتتاح گردید. با افتتاح این پالایشگاهها، تولید روزانه بیش از 50 میلیون متر مکعب گاز شیرین، 77 هزار بشکه میعانات گازی، 400 تن گوگرد، 2700 تن اتان، 2900 تن پروپان و بوتان محقق میشود.
علاوه بر این ظرفیتهای فراوان بالقوه دیگری برای بارور نمودن صنعت نفت وجود دارد که میتوان با بهرهگیری از آنها، سرعت گامهای پیشرفت اقتصادی را افزایش داد.
به عنوان نمونه بر اساس آمار رسمی، در حال حاضر حجم ذخایر نفت خام و هیدرو کربونهای مایع ایران بیش از 700 میلیارد بشکه برآورد میشود که از این میزان تنها حدود 155 میلیارد بشکه نفت قابل برداشت است، لذا اجرای پروژه های اکتشاف و توسعه میادین نفت و گاز در حوزه خلیج فارس و خزر و مطالعات جدید برای ذخایر کشف نشده متعدد نفت خام و گاز طبیعی در کلیه مناطق کشور و نیز بازیافت مخازن، باید در اولویت مسئولین این حوزه قرار گیرند.
همچنین مطالعات انجام شده در شرکت ملی نفت حاکی از آن است که در صورت افزایش پنج درصدی ضریب بازیافت مخازن، 100 میلیارد دلار به ارزش ذخایر نفت کشور افزوده خواهد شد.
4- یکی دیگر از سیاستهای کلی مورد نظر در اقتصاد مقاومتی، «افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز، توسعه تولید کالاهای دارای بازدهی بهینه (براساس شاخص شدت مصرف انرژی) و بالا بردن صادرات برق، محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی با تأکید بر برداشت صیانتی از منابع» است.
افزون بر این، افزایش سالانه سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت و گاز تا قطع وابستگی بودجه به نفت نیز از دیگر سیاستهایی است که وزارت نفت جهت رسیدن به اقتصاد مقاومتی مسئول انجام آن خواهد بود.
اجرای سیاست کلی اخیر که ناظر به ارزشآفرینی نفت و گاز است در بهرهبرداری از این پروژه عظیم به خوبی قابل مشاهده میباشد.
5- نکته قابل تامل آن است که این دستاورد بزرگ به دست نیروهای جهادی و انقلابی صورت گرفته است.
در برههای که صنایع نظامی ما تحت فشار تحریمهای ظالمانه قرار گرفت، به همت نیروهای جهادی، موانع، یکی پس از دیگری پشت سر گذاشته شد و امروز اگر شاهدیم طرحهای عظیم نفتی در اوج تحریمها به ثمر میرسند، به مدد تلاش همان نیروهای انقلابی است.
پس اگر نتیجه بگیریم که رمز موفقیت در گردنههای نفسگیر انقلاب، تقویت روحیه جهادی در تمام عرصههاست، سخنی به گزاف نگفتهایم.
رزمندگانی که دیروز در جبهههای جنگ نمایشگاهی از فداکاریها و رشادتها را به یادگار گذاشتند، امروز ثابت کردند که میتوان به رغم فشار تحریمها، دشواریها را همانند دفاع مقدس پشت سرگذاشته و گامی مهم در جهت مقامسازی استقلال برداشت.
اگر مروری بر توفیقات نیروهای جهادی و مومن داشته باشیم، درخواهیم یافت که شاهبیت آن، اتکاء به نیروهای درونی و توان داخلی است. تحریمها وقتی معنا و ماهیت خود را از دست میدهند که اساساً چشم امید به آن سوی مرزها نداشته باشیم و از تحریمها نهراسیم. این رویداد مبارک نشان داد که خروج از رکود و رونقبخشی به اقتصاد کشور با امکانات به ظاهر اندک داخلی نه تنها ممکن است بلکه باید یقین داشته باشیم و باور داشته باشیم که تنها راه پیشرفت همهجانبه، قطع امید از خارج و دلبستن به نیروها و توان جوانان مومن و انقلابی است.
/انتهای پیام/
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *