منصب قضا امانتی از سوی خداوند است/رویکرد آموزش در قوه قضائیه، ارتقاي استقلال قضایی است
وی با اشاره به اینکه در منابع دینی هم به خطیر بودن امر قضاوت اشاره شده است اظهار داشت: حضرت علی (ع) نیز در نامه به یکی از والیان خود، منصب را یک امانت دانستند و نه طعمه و طبیعی است که نسبت به امانت باید احساس مسئولیت داشت.
معاون منابع انسانی قوه قضائیه افزود: باید شخصیت، باورها و خلقیات خودمان را برابر با اقتضائات این منصب کنیم چرا که منصب قضا یک منصب بسیار سنگین است و با هر باوری نمی شود در کرسی قضاوت نشست.
امینی کار قضاوت را یک کار بسیار سنگین دانست و افزود: قضات باید با این دید که چه کسی این امانت را به آنها سپرده است و اینکه چه باوری نسبت به باور قضاوت وجود دارد کار خود را آغاز کنند و باید به این مسئله توجه کنند کسی که به خداوند، مبدا و معاد اعتقاد دارد با کسی که به این مسئله اعتقادی ندارد به طور واحد عمل نمی کند.
وی به تفاوت سبک زندگی قضایی با سایر سبک زندگی ها اشاره و تصریح کرد: با هر خلقیاتی نمی توان کار قضایی را انجام داد چرا که سبک زندگی قضایی سبک خاص خود را دارد به همین منظور هر گونه مراقبت از این امانت و منصب الهی امری ضروری است.
امینی با اشاره به اینکه با هوای نفس نمی توان کار قضایی را انجام داد گفت: قضات در هر لحظه از کار قضاوت باید به این مسئله توجه کنند که کار قضایی امانتداری است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوعات رفاهی و معیشتی قضات اشاره و تصریح کرد: حاکمیت برای قضات باید شرایطی را فراهم کند که قضات دغدغه های این چنینی نداشته باشند.
معاون منابع انسانی قوه قضائیه با تاکید بر اینکه قاضی باید نسبت به مردم مهربان باشد، خطاب به کارآموزان گفت: در این مسئولیت شما باید تمام تلاش این باشد که با با مردم مهربان باشید؛ شما باید بگونه ای رفتار کنید که مردم در مواجهه با شما احساس امنیت و آرامش کنند.
وی افزود: مسئله ای که امروز تحت عنوان استقلال قضایی از آن یاد می شود در نظام دینی ما بازگشتش تحت عنوان آزادگی به آن اشاره شده است بنابراین قضات باید بدون توجه به فشار های بیرونی از جمله فشار افکار عمومی و بدون هیچ وابستگی رای صادر کنند.
امینی کار قضایی یک کار پویا دانست و افزود: حتی دو پرونده قضایی هم همیشه مثل هم نیستند علاوه بر این، این تفاوت را باید به تحول در جامعه و مسائل جدید آن اضافه کرد به همین منظور با توجه به این تحولات ما هم در خلاء تصمیم نمی گیریم و باید توجه کنیم که کار قضایی یک کار پویا است و دائما باید برای آن زحمت کشید.
معاون رئیس قوه قضائیه با تاکید بر اینکه قضات همواره باید مهارتهای لازم و توانایی های خود را تقویت کنند گفت: کار قضایی یک کار شبه اجتهادی است چرا که برخی ممکن است عالم بشوند اما شخصیت علمی نداشته باشند یکی از ویژگی های شخصیت علمی این است که فرد مدام در حال رصد وضعیت علمی خود باشد بنابراین قاضی هم باید یک شخصیت علمی داشته باشد.
امینی اظهار داشت: دانش عملی باید در چرخه دانش ما لحاظ شود که این مسئله در دانشگاهها کمتر مورد توجه قرار می گیرد و این در حالی است که امروزه در دنیا به مسئله آموزش قضایی توجه ویژه ای می شود امیدواریم زمانی فرا برسد که حجم دست و پاگیر پرونده ها کاهش یافته و قاضی با نشاظ و روحیه علمی کار قضایی کند.
وی در پایان به مسئله استقلال قضایی اشاره و تصریح کرد: هر چقدر سطح دانش بالاتر برود استقلال قضایی بیشتر خواهد شد و نگاه به آموزش در واقع نگاه به استقلال قضایی است و خوشبختانه آمدن افراد با تحصیلات خوب نوید بخش این مسئله است.