صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

شکایت از آمریکا به خاطر نقض برجام

۰۲ دی ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۰:۳۵
کد خبر: ۱۱۲۹۷۷
دسته بندی‌: سیاست
خبرگزاری میزان - آمریکایی ها همچنان با سرعت هر چه بیشتر برجام را که 12 سال بر سر آن مذاکره انجام شد که دو سال فشرده اخیر، آن را به سرانجام رساند، نقض می کنند. نقض برجام از سوی هر یک از طرفین، ماهیت اجرایی آن را هم تخریب می کند.
به گزارش گروه سیاسی از زمان توافق هسته ای ایران و 1+5 آمریکایی ها بارها برجام را تقض کرده اند و حتی دبه درآورده اند، اما ایران پایبندی خود را به توافق هسته ای اثبات کرده است و تاکنون هم نمونه ای از کارشکنی از سوی ایران دیده نشده است.

هنوز تعهدات آمریکا و دیگر کشورهای همپیمان او در 1+5 نسبت به ایران اجرا نشده و تحریم ها همچنان پابرجاست، اما از یک سو شاهد نقض برجام از سوی آمریکا هستیم از سوی دیگر ایران در حال اجرای تعهدات خود بر اساس توافق هسته ای است.

نقض های توافق هسته ای از سوی آمریکا ادامه دارد و چوب خط آن پر شده است. هنگامی که قانون ضد ایرانی کنگره از سوی اوباما رئیس جمهوری آمریکا امضا شد موضع گیری های خوبی از سوی مقامات وزارت خارجه از جمله ظریف وزیر خارجه و عراقچی معاون وی نسب به آن اتخاذ شد.

موضعگیری های آنها باعث شد تا جان کری وزیر خارجه آمریکا نامه ای به ظریف وزیر خارج کشورمان بنویسد و در آن تضمین بدهد که مصوبه کنگره که به امضای اوباما رسیده از سوی دولت می تواند اجرا نشود.

جان کری در نامه خود نوشتته است؛​از ملاقات سازنده دیروز تشکر می‌کنم. می‌خواستم با شما در پاسخ به سئوالی که جنابعالی در مورد اصلاحیه «برنامه لغو روادید» ما داشتید مکاتبه کنم. ابتدا، می‌خواهم خطاب به جنابعالی تأیید کنم که ما به رفع تحریم‌ها طبق برجام کاملاً متعهد هستیم. ما به اجرای کامل تعهداتمان طبق توافقات پایبند می‌مانیم. تیم ما سخت کار می‌کند تا خود را به این منظور آماده کند و به‌محض آن که به روز اجرایی شدن برسیم ما تحریم‌های مربوطه را برخواهیم داشت.

​اینجانب همچنین اطمینان دارم که تغییرات جدید برای کسب روادید که در کنگره تصویب شده است، و دولت اختیار توقف اجرای آن را دارد، به هیچ وجه مانع ما نمی‌شود که تعهدات خود طبق برجام را اجرا کنیم، و ما [این تغییرات را] به‌گونه‌ای اجرا می‌کنیم که هیچ مانعی برای منافع اقتصادی مشروع ایران ایجاد ننماید. بدین منظور ما بالقوه ابزارهای متعددی را در اختیار داریم، شامل [صدور] ویزاهای تجاری ده‌ساله چندبار ورود، برنامه‌هایی برای تسریع در [صدور] ویزاهای تجاری، و اختیار توقف اجرای قانون که طبق این مصوبه جدید به ما داده شده است. خوشحال می‌شوم که در این خصوص باز هم صحبت کنم و توضیحات بیشتر ارائه نمایم.ارادتمند ــ جان اف. کری

نامه وزیر خارجه آمریکا باعث شد تا مسئولین وزارت خارجه آن را به عنوان تضمین تلقی کنند و اتهام نقض برجام از روی مصوبه کنگره آمریکا با امضای اوباما برداشته شود. اما اگر قرار است که این مصوبه از سوی دولت فعلی آمریکا اجرا نشود، چرا از سوی اوباما امضا شد؟

کارشناسان کشورمان هم اعتقاد دارند که اقدام کنگره و امضای آن از سوی اوباما نقض برجام است. نامه کری به ظریف هم همین را اثبات می کند. او در نامه اش نمی گوید مصوبه کنگره نقض برجام نیست بلکه سعی می کند اعلام کند دولت آمریکا توان و اختیار آن را دارد که آن را به گونه ای اجرا نکند.

موضوع مهم در این نامه این است که عمر دولت اوباما یکسال دیگر به پایان می رسد، پایان دولت او آغاز یک دولت تازه با دیدگاه ها و سیاست های متفاوتی است که حاکم خواهد شد حال چه دموکرات باشد چه جمهوری خواه، مهم این است که رئیس جمهوری بعدی قانونی که از سوی رئیس جمهوری پیشین امضا شده اجرا کند و حتی فراتر از آن تعهدات خود را در توافق هسته ای اجرا نکند کدام طرف معامله ضرر کرده است؟

آیا آمریکایی ها تعهدات خود را در بیانیه و توافق الجزایر با جمهوری اسلامی ایران اجرا کردند؟

روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در گزارشی با انتقاد از مواضع قانونگذاران این کشور به ویژه دموکرات‌ها در قبول توافق با ایران نوشت: نمایندگان کنگره در مقابل مواردی بیش از یک توافق هسته‌ای با ایران، تسلیم شدند.

واشنگتن پست در جایی دیگر نوشت: دموکرات‌های کنگره بهتر است که نگارش نامه‌های بی معنی با بیان جملاتی «نگرانی عمیق» را کنار گذارند. آن‌ها یا فریب خورده بودند و یا می‌دانستند که کشور را حتی برای مواردی بیش از موضوع  سلاح‌ هسته‌ای در در برابر ایران تسلیم کرده بودند.

واشنگتن پست با انتقاد از نامزد دموکرات‌ ریاست جمهوری آمریکا نوشت: «هیلاری کلینتون» باید تحت فشار قرار گیرد تا بگوید که او نیز فریب خورده یا این‌که بگوید متوجه درک مصیبت‌بار توافق با ایران بوده است. جمهوریخواهان نیز باید با دقت نامزدهای خود را انتخاب کنند و شخصی را برگزینند که بتواند پیروز شده و در «سیاست‌های ایران» کاخ سفید تجدید نظر کند.

این روزنامه توصیه می کند؛ رئیس جمهوری بعدی آمریکا باید در سیاست‌های کاخ سفید در قبال ایران تجدید نظر کند.

چنین تحلیل هایی نشانه هایی برای این است تا ثابت کند احتمال تغییر رویه رئیس جمهوری بعدی آمریکا درباره ایران به ویژه توافق هسته ای بسیار زیاد است و اگر پس روی کار آمدن دولت تازه چنین اتفاقی بیفتد، آیا راه بازگشتی وجود دارد؟ آیا برای آن کسی که تعهدات خود را زیر پا گذاشته و اجرا نکرده است، جریمه سنگین برای جلوگیری از خلف وعده در نظر گرفته شده است؟

در همین زمینه نمایندگان کنگره آمریکا در حال بررسی دو طرح دیگر هستند که هدف از آن‌ها افزایش فشار اقتصادی بر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به بهانه «حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر است.
 
یکی از دو طرح جدید با عنوان «قانون تحریم سپاه پاسداران انقلاب ایران» است.در متن طرح در باره هدف آن آمده است: «برای محافظت از شهروندان و شرکت‌های ایالات متحده و جامعه بین‌المللی از گسترش شبکه تروریستی، مالی و تجاری سپاه پاسداران انقلاب ایران... و کمک به کارآفرینان، شرکت‌ها، کارگران و کشاورزان ایرانی که می‌خواهند به شکلی قانونی در اقتصاد جهانی فعالیت داشته باشند،‌ ایالات متحده باید برای جلوگیری از دستیابی سپاه پاسداران به منافع مالی ناشی از دسترسی ایرانِ پسابرجام به اقتصاد جهانی، تلاش کند.»

این طرح اتباع ایالات متحده را از هرگونه معامله اقتصادی، همکاری و تراکنش مالی با سپاه پاسداران و شرکت‌های تحت مالکیت یا وابسته به سپاه ممنوع کرده به رئیس‌جمهور آمریکا این اختیار را می‌دهد که در صورت نقض این قانون، افراد یا شرکت‌های متخلف را در فهرست سیاه قرار دهد.

طرح تحریم سپاه همچنین دولت را ملزم می‌کند نهایتا ظرف 90 روز پس از نهایی شدن قانون، در مورد «نقش سپاه در اقتصاد ایران» به کنگره گزارش دهد و پس از آن هم به صورت فصلی این گزارش‌دهی را ادامه دهد.

دولت آمریکا همچنین ملزم خواهد شد که «لیست نظارت» تهیه کرده و فعالیت مقامات ارشد سپاه، مدیران شرکت‌های وابسته و تحت مالکیت سپاه که در لیست تحریم‌ها قرار ندارند یا به واسطه قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل و برجام از فهرست تحریم‌ها خارج شدند را زیر نظر بگیرد.
 
یک طرح دیگر با نام طرح موسوم به «قانون اجرا و بازنگری تحریم‌های سپاه پاسداران انقلاب ایران» را «برد شرمن» هم حزبی رئیس‌جمهور دموکرات آمریکا به مجلس نمایندگان ارائه کرده است.

شرمن هدف از این طرح را «اعمال تحریم‌هایی موثرتر علیه سپاه پاسداران ایران یا هریک از مقامات، عوامل یا وابستگان آن برای مقابله با حمایت آن از تروریسم بین‌المللی و کمک به رژیم (بشار) اسد در سوریه» اعلام کرده است.

20 قانونگذار آمریکا در نامه‌ای به وزیر خارجه این کشور تأکید کرده‌اند، قانون محدودیت‌های روادید برای سفرکنندگان به ایران لازم‌الاجرا است.

نمایندگان کنگره اعتراض خود را پس از آن که نامه جان کری به وزیر خارجه کشورمان منتشر شد نوشتند. 20 نماینده کنگره آمریکا، روز سه‌شنبه در نامه‌ای به جان کری، وزیر خارجه آمریکا، وعده‌های اخیر او به محمد جواد ظریف، همتای ایرانی‌اش را به باد انتقاد گرفتند.

باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا روز جمعه قانونی را امضا کرد که با اجرای آن، اتباع 38 کشور عمدتا اروپایی در صورتی که به ایران و چند کشور دیگر سفر کنند، باید برای ورود به آمریکا ویزا بگیرند در حالی که پیش از آن، از گرفتن ویزای آمریکا معاف بودند.

کارشناسان و تحلیلگران کشورمان آنها که منتقد توافق هسته ای بودند اعتقاد دارند که این مصوبه نقض برجام است و جمهوری اسلامی ایران بر اساس توافق هسته ای باید اجرای تعهدات خود را پایان دهد. اما در مقابل آنهایی که موافق توافق هسته ای بودند گرچه اعتقاد دارند که رفتار آمریکا نقض برجام است اما می گویند ایران نباید برجام را تعطیل کند.

آنها اعتقاد دارند که نامه جان کری وزیر خارجه آمریکا را نباید جدی گرفت بلکه آن یک تعارف سیاسی است.

اکنون اگر با روندی که آمریکایی ها علیه برجام در پیش گرفته اند پاسخ محکم و واکنش قاطع از سوی ایران نبینند، اقدامات آمریکا علیه ایران افزایش می یابد و هر آنچه که به واسطه توافق هسته ای برداشته شده باز می گردد.

اعتراض و شکایت قانونی از سوی ایران به کمیته ویژه رسیدگی به برجام یکی از راه هایی است که می توان برای رسیدگی به شکایت پیگیری کرد اما این که گفته شود طرف ما دولت آمریکاست نه کنگره، پاسخ به این سخن این است که اگر دولت عوض شود و رویه آن هم نسبت به ایران تغییر کند، آنگاه طرف ایران کیست؟

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *