36 درصد مردم "افغانستان" زیر خط فقر و آوارگی 4/4 درصد
خبرگزاری میزان - رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان با انتشار گزارشی از وضعیت مهاجرین افغانستان در خارج و آوارگان داخلی با بیان اینکه افغانستان دومین کشور مهاجرفرست دنیا است، گفت: 4.4 درصد از مردم افغانستان، آواره هستند.
کمیسیون مستقلحقوق بشر افغانستان از اخراج اجباری مهاجرین افغانستانی مقیم کشورهای همسایه و اروپایی انتقاد کرد و از آنها خواست تا کرامت انسانی را در نظر گرفته و با مهاجرین افغانستان برخورد انسانی و حقوقبشری داشته باشند.
این کمیسیون با ارائه گزارشی در مورد وضعیت مهاجرین و عودت کنندگان به افغانستان، اعلام کرد: تعداد زیادی از مردم افغانستان به کشورهای همسایه و اروپایی مهاجرت کردهاند که برخی از آنها در خطر اخراج قرار دارند.
انتقاد از عملکرد همسایگان در مورد مهاجرین
«سیما سمر» رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان با انتقاد از عملکرد کشورهای همسایه در مورد مهاجرین افغانستانی مقیم آن کشورها، گفت: در سال 1993 تعداد 216 هزار و نهصد و 23 نفر از ایران به افغانستان بازگشتهاند.
وی افزود: در 4 ماه نخست سال 1993 میلادی 612 هزار و صد و 25 نفر از ایران اخراج شدهاند که 24 درصد از «زاهدان»، 12 درصد از «کرمان»، 9 درصد از «بندرعباس»، 7 درصد از «یزد» و 6 درصد از «شیراز» میباشند.
وی از اخراج یک هزار و هفتصد و 72 کودک نیز خبر داد و گفت: 99 درصد از مصاحبه شوندهگان گفتهاند که به اجبار از ایران اخراج شدهاند و 25 درصد آنان نیز گفتهاند که کالاها و داراییهای آنان در ایران باقی مانده است.
سمر گفت: بعد از حادثه «پیشاور»که 99 هزار 220 نفر از مهاجرین افغانستانی از پاکستان اخراج شدند 7 هزار 220 نفر نیز از کشورهای اروپایی بازگردانده شدهاند که بیشترین آنها از نروژ هستند.
وی تصریح کرد: در سال 2015 افغانستان بعد از سوریه دومین کشور مهاجر فرست دنیا اعلام شد که تنها 150 هزار مهاجر افغانستانی در یونان به ثبت رسیده است.
رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان از کشورهای میزبان مهاجرین افغانستانی خواست تا با حفظ کرامت انسانی و حقوقبشری به مهاجرین این کشور احترام گذاشته و آنان را به اجبار اخراج نکنند و کسانی که سبب آزار و اذیت آنان شدهاند را مورد بازپرسی و پیگرد قانونی قرار دهند.
شهرکها فعال شوند
این کمیسیون همچنین از دولت افغانستان خواست تا زمینه زندگی بهتر را برای مهاجرین فراهم ساخته و تمام شهرکهای مهاجرین که آمار آن 92 شهرک است که تنها 26 شهرک فعالیت دارند را فعال کند.
وی در ادامه سخنان خود با نگرانی از معضل جدی آوارگان داخلی در سالهای اخیر آمار آن را بالاتر از 1.2 میلیون نفر اعلام کرد.
این کمیسیون با انتشار گزارشی در مورد آوارگان داخلی در افغانستان، وضعیت آوارگان را نگرانکننده توصیف کرده که با مشکلات فراوانی چون فقر، بیکاری، عدم دسترسی به خدمات اجتماعی و بهداشتی و خشونت روبرو هستند.
سمر با بیان اینکه آمار آوارگان داخلی در سالهای اخیر افزایش یافته و رقم آن به 1.2 میلیون نفر رسیده از دولت خواست تا توجه جدی به این معضل داشته باشد.
آوارگی 4.4 درصد مردم؛ ناامنی علت اصلی
رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان عمدهترین دلیل آواره شدن مردم را ناامنی و جنگ عنوان کرد و گفت: آوارگان داخلی که حدود 97 درصد آنان بر اثر جنگ و ناامنی و درصد باقی مانده نیز بر اثر سیلابها، عدم دسترسی به خدمات اجتماعی و بیکاری در ولایتهای مختلف کشور هستند
وی افزود: سازمانملل متحد آمار آوارگان داخلی در سال 2009 را حدود 41 هزار 349 خانواده، مشتمل بر 268 هزار 569 نفر تخمین زده است.
سمر گفت: بر اساس آمار وزارت مهاجرین و عودت کنندگان در سال 1390 در حدود 420 هزار 665 نفر آواره داخلی در کشور وجود داشته است، اما در ماه اسد سال جاری (آگوست 2015) تعداد آوارگان به رقم تکان دهنده 1 میلیون 257 هزار 552 نفر رسیده بود که این رقم 4.4 درصد جمعیت افغانستان را تشکیل میدهد.
سمر در ادامه سخنان خود تصریح کرد: بر اساس آمارها 22.8 درصد این آوارگان از ولایتهای جنوبی، 22.7 درصد از ولایتهای غربی، 17.9 درصد از ولایتهای مرکزی و 10.1 درصد از ولایتهای شمالی کشور بودهاند.
دلیل افزایش تکدیگری، افزایش بیکاری آوارگان است
سمر با بیان اینکه زمینه کار و اشتغال برای آوارگان مهیا نیست و به همین دلیل هر روز بر میزان افراد متکدی افزوده میشود، از دولت افغانستان خواست تا سیاستی که از سوی وزارت مهاجرین برای آوارگان طراحی شده را عملی و بودجه مشخصی را برای آنان مهیا کند.
وی از جامعه جهانی و کشورهای حمایتکننده افغانستان خواست تا به آوارگان افغانستان کمک کرده و مکانیزم درستی را برای ادامه زندگی آنان طراحی کنند.
سمر با بیان اینکه همچنین در این گزارش آمده است که جنگ و ناامنی عامل اصلی آوارگی مردم در افغانستان است، افزود: در ماههای «ژوئن» و «جولای» سال جاری جنگ در 29 ولایت کشور وجود داشته و بررسیها نشان میدهد که در 97 درصد موارد، جنگ و منازعه دلیل آوارگی مردم بوده است.
وی در پایان اظهار داشت: فقر و بیکاری یکی از عوامل مؤثر بر آوارگی در افغانستان است و بر اساس ارزیابیها، 36 درصد جمعیت افغانستان زیر خط فقر زندگی میکند و از طرفی بر اساس ارزیابیهای بانک جهانی، در سال 2014 رُشد اقتصادی افغانستان از 3.7 درصد به 1.3 درصد کاهش یافته و سرمایهگذاریهای خصوصی نزدیک به 50 درصد پائین آمده است.
/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *