صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

چند بند قطعنامه شورای حکام آژانس ناخوشایند است

۲۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۲:۴۲
کد خبر: ۱۱۱۲۹۲
دسته بندی‌: سیاست
خبرگزاری میزان-رئیس سازمان انرژی اتمی در برنامه نگاه یک درباره بسته‌شدن پرونده PMD صحبت کرد و گفت: چند بند قطعنامه شورای حکام آژانس ناخوشایند است.
به گزارش گروه سیاسی میزان،علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی شب گذشته طی مصاحبه‌ای در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما نگاهی به آخرین قطعنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی، بسته شدن پرونده موسوم به PMD در آژانس بین المللی انرژی اتمی و تأثیر بسته شدن این پرونده بر برنامه‌های صلح آمیز هسته‌ای کشورمان پرداخت.

وی در این مصاحبه در ارزیابی قطعنامه شورای حکام آژانس گفت: همان‌طور که در گزارش آمده است پرونده مربوط به فعالیت‌های گذشته ایران همواره در برنامه شورای حکام بوده و همواره درباره برنامه ایران گزارش داده می‌شد و همواره بر ایران فشار بوده که ایران باید اقداماتی را انجام دهد، به هر حال این پرونده در 24 آذرماه مختومه شد. اینکه در این قطعنامه مواردی هم آمده که واقعاً هم‌جهت با واقعیت نیست درست است. خود من یکی از منتقدین بودم و در این قطعنامه وصله و پینه کردن برخی مطالب نیز آمده است. خبرنگاران از آمانو پرسیدند: "شما در 12 سال ایران را تحت فشار قرار دادید و امروز اعلام می‌کنید که ایران هیچ‌گونه انحرافی نداشته" و آمانو غافلگیر شد و فقط پاسخ داد که ایران همکاری نمی‌کرد. غربی‌ها خودشان نیز فهمیدند که این فشارهای 12ساله ظالمانه بوده است و در نتیجه قطعنامه‌ای صادر شد که در بند 9 و بند 13 به بسته شدن پرونده اشاره می‌کند. البته موضوع ایران همچنان تحت کار خواهد بود اما با عنوان دیگر و با عنوان پایش فعالیت‌های هسته‌ای ایران در چارچوب برجام. یکی دو بند در قطعنامه هم ناخوشایند است که می‌گوید که تا قبل از 2003 ایران فعالیت‌هایی داشته که ما نیز پاسخ این اتهامات را دادیم.

صالحی گفت: موارد شبیه سازی که آنها اشاره می‌کنند نتیجه محاسبات آن در مجلات علمی خودشان یعنی در آمریکا و اروپا چاپ شده و این نشان می‌دهد که یک فعالیت علمی بوده است و این نمی‌تواند مبنا قرار بگیرد، در واقعیت برای آنکه با افکار عمومی مواجه شوند این مطالب را مطرح کردند اما برای اهل فن این موضوعات کاملا آشکار است. در گزارش آمده که ایران هیچ‌گونه فعالیتی در زمینه سلاح هسته‌ای نداشته است.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: زمانی که آژانس برای تهیه پیش‌نویس مشورت می‌کردند پیش‌نویس اولیه واقعاً غیر قابل قبول و من‌درآوردی بوده که مورد قبول تیم ایران نبوده و نسخه‌ای که به ایران ارسال شد نظرات درباره آن داده شد و به دوستان در وین نیز اعلام شد. در واقع یکی دو بند از قطعنامه کاملاً حذف شد. بسته شدن پرونده و لغو 12 قطعنامه پیشین از موارد مورد نظر ایران بود. اما پرونده به‌استناد  دو سه بند قعطنامه نظیر شبیه سازی و محاسباتی نمی‌تواند مبنایی برای برگرداندن پرونده به‌جای اول خود نمی‌شود. آنها مدعی هستند که ما یک سری فعالیت‌هایی انجام دادیم مثلاً در پارچین و در آنجا یک سری نمونه برداری کردند اما آژانس باید گزارش‌هایش مستند باشد و برای آن می‌آید نمونه گیری می‌کند و از طریق آن مشخص می‌کند که آیا در آنجا اقداماتی انجام شده است یا خیر. آنها حتی می توانند تعداد اتم ها را نیز بشمارند و می توانند بگویند که آیا اینجا فعالیت هایی انجام شده است یا خیر. آنها قبلا ما را در 12 سال پیش متهم کردند که ما غنی سازی بیش از 50 درصد انجام دادیم و ما نیز اعلام کردیم که مربوط به تجهیزات آلوده ای است که از خارج وارد شده است و پس از سه سال اعلام کردند که این آلودگی است که از خارج وارد شده است و موضوع پارچین نیز مدعی بودند که در آنجا اقداماتی انجام شده است و قبلا 2 بار به آنها اجازه دادیم که به آنجا بروند و اعلام کردند که چیزی پیدا نکردند و برای بار سوم پس از فراز و نشیب های فراوان و پس از چند سال اجازه دادیم به شیوه ای که ما به آنها اعلام کردیم نمونه برداری کنند و یک بازدید تشریفاتی نیز انجام دادند و مبتنی بر یافته های مستند چیزی پیدا نکردند و این نشان از صحت موضع گیری های ما در 12 سال گذشته است اما آنها بار دیگر موارد شبیه سازی را در قطعنامه آوردند تا بتوانند به افکار عمومی درباره 12 سال فشار به ایران را توجیه کنند.

وی تاکید کرد که این بندها بهانه ای برای آژانس برای باز کردن مجدد پی ام دی فراهم نمی کند.

 صالحی اضافه کرد: در گذشته در بحث پی ام دی یک سری اسنادی را به ما نشان می دادند و ما درباره اعتبار این اسناد سوال داشتیم و معتقد بودیم که آنها تقلبی است. در واقع سند سازی کرده بودند و در این قطعنامه تمامی موارد قطعنامه های گذشته و اسناد ادعایی بسته شده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: پروتکل یک مجموعه الحاقی به موافقتنامه پادمان است و یک سری دستور العمل هایی داشته و یک روند دارد و بالای 100 کشور داریم که پروتکل را امضا کرده و در حال اجرای آن هستند و این کشورها نیز متوجه حاکمیت ملی و منافع ملی خود هستند. لذا اگر آژانس بخواهد در قالب پروتکل اقدامی انجام دهد مقدمات و دستور العمل هایی دارد و آنها اجازه ندارند که هر کاری را که بخواهند انجام دهند.

وی اضافه کرد: صحبت های کری درباره امکان آژانس درباره تحقیق درباره فعالیت های مخفیانه ایران درباره هر کشور دیگری صدق می کند. ما فراتر از پروتکل یکی دو مورد هست که قبول کرده ایم که انجام دهیم که یکی از آنها انتقال مواد اورانیوم از اردکان به اصفهان است و آنها می خواهند یک نظارتی در آنجا داشته باشند و سوالاتی که خواهند داشت درباره فعالیت های جاری و نه گذشته است.

صالحی درباره اجازه پروتکل درباره دسترسی به افراد و مکانها گفت: پروتکل یک شیوه نامه برای اجرای خود دارد مثلا اگر بگویند می خواهیم یک سایت غیر هسته ای را ببینم و برای اینکار باید اسناد بیاورند و باید مستند و قابل توجیه علمی باشد. این موضوع برای همه کشورها صادق است و از قبل پیش بینی های لازم صورت گرفته است.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: در پروتکل پیش بینی شده که اگر آژانس بازرسی از یک جایی را بخواهد باید بیاید مذاکره کند و اگر مورد قبول واقع نشد می نشینند تا به یک تفاهمی برسند. 12 تا 13 سال ایران با این چالش سنگین مواجه بود و آنها دیدند که نتوانستند کمر ایران را خم کنند و بنابراین آمدند از در مذاکره وارد شدند. ایران اندک اندک یاد گرفته بود که چگونه بدون نفت کشور را اداره کند این در حالی است که کویت 2 میلیون بشکه نفت صادر می کند و 2 میلیون نفر نیز جمعیت دارد و ما با 800 هزار بشکه نفت توانسته ایم که 80 میلیون جمعیت را اداره کنیم.

وی درباره بند 14 قطعنامه شورای حکام درباره در دستور کار بودن پرونده ایران تا 10 سال گفت: گزارش اخیر آمانو پایه و اساس گزارش نهایی را فراهم کرده است و کشورهایی که پروتکل الحاقی را اجرا و امضا می کنند وقتی پروتکل الحاقی اجرا شد آژانس می تواند نسبت به آن نتیجه گیری وسیع را اعلام کند و ما خوشبختانه در این گزارش اعلام شده که چرخه سوخت غیر اعلام شده رویت نشده و انحراف مواد اورانیوم برای مواد غیر صلح آمیز دیده نشده است و زمانی که نتیجه گیری وسیع صورت گرفت پرونده ایران عادی می شود البته پرونده ایران نیز هم اکنون در آژانس عادی است اما فقط تحت برنامه برجام موضوع ایران بررسی می شود. آژانس در چارچوب توافقنامه پادمانی می تواند درخواست بازرسی ویژه کند و این برنامه درباره هر کشور دیگری می تواند انجام شود.

صالحی گفت: تنها موضوع ویژه که داریم این است که در چارچوب برجام در هر فصلی موضوع ایران مطرح خواهد شد. آژانس می تواند موضوع ایران را زودتر از دستور کار خارج کند.

وی اضافه کرد: گزارش آمانو و قطعنامه تصویب شده با یکدیگر تفاوت دارند در گزارش استنباط شخصی نیز وجود دارد  اما در قطعنامه این موارد وارد نشده است و بر اساس قطعنامه نمی توان به گذشته بازگشت.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: در توافق تنها بحث موشک با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای محدودیت هایی را پذیرفته ایم و همین موشکی که اخیرا درباره آن ادعا کردند نیز دکتر ظریف پاسخ آنها را داد و گفت که ما به سمت موشک های با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای نخواهیم رفت.

صالحی اضافه کرد: قطعنامه شورای حکام به صراحت گفته که هیچ مدرک و شواهدی که دال بر انحراف مواد هسته ای یا عملیات هسته ای با نیت ها غیر صلح آمیز باشد، وجود ندارد.

وی درباره اقدامات ایران در راستای برجام گفت: ما 20 هزار سانتریفیوژ داشتیم که 10 هزار عدد کار می کرد و 10 هزار عدد کار نمی کند و ما تعدادی که کار نمی کرد را بنا به دستور دکتر روحانی اقدام به جمع آوری آن کردیم و جمع آوری سانتریفیوژهای فعال نیز در حال انجام است و طی چند روز آینده کامل می شود.

صالحی گفت:سانتریفیوژ بسیار حساس و مهندسی بوده و شرکت هایی که متولی بحث سانتریفیوژ  هستند، مانورهای متعدد درباره چگونگی جمع آوری سانتریفیوژها انجام می‌دهند و همه سانتریفیوژها شماره گذاری شده و می توانیم آنها را بار دیکر جمع آوری کنیم.

وی گفت: تا قبل از اجرای برجام باید شیوه نامه برداشته شدن تحریم ها مشخص شود بسیاری از شرکت ها در ایران و در خارج همچنان نحوه برداشته شدن تحریم ها برایشان مبهم بوده و سوالات مقدر نیز در آن دیده شده و پاسخ داده شده و ایران در ابعاد حقوقی و اقتصادی در حال تنظیم شیوه نامه هستند و طی چند روز آینده باید تکمیل شود.

با تعطیلات ژانویه مواجه شدیم اجرای برجام شاید در پایان دی صورت گیرد

صالحی گفت: تصور می کردیم که هفته دوم دی ماه روز اجرایی برجام باشد و تمام تلاش خود را داریم که تا آن روز اجرا شود اما با تعطیلات ژانویه مواجه شده ایم و ممکن است مقداری ما را درباره برنامه ریزی انجام شده با مسئله مواجه کند اما در تلاش هستیم که موضوع تعطیلات کریسمس مخل برنامه های قبلی نباشد و تماس هایی با همتایان خود از جمله آقای مونیز در این باره داشتم که تعطیلات نباید باعث ایجاد تاخیر شود و همانطور که آقای روحانی فرمودند که لغو تحریم ها درباره دی ماه صورت گیرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی درباره بازطراحی رآکتور اراک گفت: تفاهنامه درباره بازطراحی اراک، چهارمین سند خواهد بود. اولین سند، بیانیه اراده طرفین بوده که به تصویب ایران و 1+5 رسید و سند دیگر، با نام سند تفاهم نامه بوده که میان کشورهای 1+5 بوده که درباره بازطراحی رآکتور اراک بوده و این تفاهم نامه را نیز در اختیار ما قرار داده و ما نیز نظرات خود را دادیم  و یک سند رسمی است که خیلی مهم بوده که تعهد 1+5 برای بازطراحی اراک در این سند آمده و الزام رسمی ایجاد کرده است و 7 وزیر خارجه به علاوه نماینده اتحادیه اروپا خانم موگرینی آن را امضا کرده اند که این سند بسیار مهم است و علاوه بر این سند یک سند دیگری نیز درخواست کردیم که سند پایه است که طی آن چین به نمایندگی از 1+5 امضا خواهد کرد که فصل های مختلفی دارد.

وی گفت: رآکتور اراک  در داخل آن گودالی است که یک محفظه ای داریم که می خواهیم آن را خارج کنیم و ما تلاش داشتیم که این قلب را حفظ کنیم اما طبق طراحی قبلی 9 تن اورانیوم در آن قرار می گرفت اما با بازطراحی رآکتور میزان سوخت کمتر شده و مجتمع های سوخت کمتر می شود و ساخت مخزن دومی دست کم 2 سال طول می کشد.

صالحی گفت: ما طراحی مفهومی قلب رآکتور اراک را انجام دادیم و یک سال نیز طراحی تفصیلی را به پیش برده ایم و برخی از مشخصات آن را بدست آورده‌ایم و ما انشالله زمانی که مخزن قلب رآکتور را در آوردیم این طراحی را به طرف های غربی می دهیم تا آن را مرور کرده و اگر این طراحی درست بود از آنها خواهیم خواست که آن را تایید کرده و به آن گواهینامه بدهند. برای ساخت و ساز، پس از یک سال که طراحی ها مورد تایید گرفت اقدام به ساخت می کنیم و می توانم بگویم که 85 درصد رآکتور بدون تغییر باقی می ماند.

صالحی درباره حجم غنی سازی اورانیوم گفت: ما تا قبل از ورود به مذاکره در برجام حدود 10 هزار ماشین فعال داشتیم که در سال 2500 کیلو غنی سازی می کرد الان این 10 هزار ماشین به 5 هزار ماشین فعال و 1000 عدد در فردو تبدیل خواهد شد که فعال نیستند و این 5 هزار عدد بستگی دارد که با چه راندمانی بخواهند غنی سازی کنند. اگر بخواهیم اورانیوم را درست غنی سازی کنیم میزان تولید اورانیوم افزایش خواهد یافت و این بار در تلاشیم میزان کیفیت غنی سازی را افزایش دهیم که حدود 700 کیلوگرم خواهد بود ما تا 300 کیلوگرم را می توانیم نگهداری کنیم که می توانیم با بقیه آن مجتمع های سوخت بسازیم و یا آنکه ما بقی اورانیوم را رقیق کرده یا به فروش برسانیم.

وی گفت: 9 تن اورانیوم غنی شده که قرار است به روسیه داده شود که در مقابل اورانیوم وارد شده از روسیه است، قبول نکردیم که آن را رقیق کنیم و تلاش کردیم که آن را به فروش برسانیم. اگر ما می خواستیم که 9 تن اورانیوم را رقیق کنیم حدود 63 تن اورانیوم حاصل می شد اما در مقابل اکنون 137 تن اورانیوم گرفتیم و کل ذخایر ما کلا 500 تن است. ما با این اقدام 137 تن به ذخایر خود اضافه کردیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: من در مجلس نیز گفتم که ساختار هسته‌ای دست نخورده باقی مانده است.امیدواریم که آقای روحانی اجازه دهند که پیش از سال جدیدی میلادی کلنگ نیروگاه دوم هسته ای را بزنیم چون قراردادش بسته شده و فعالیت های ما گسترده می شود و متوقف نمی شود و کند نمی شود بلکه در مواردی شدت نیز خواهد یافت.

وی گفت: در بحث اکتشاف با توجه به توصیه مقام معظم رهبری قدم های بزرگی درباره اکتشاف برداشته شده و اکتشاف های خوبی داشتیم و تا کنون 63 درصد از مساحت کشور به صورت هوایی اکتشاف اورانیوم انجام دادیم.

صالحی اضافه کرد: برنامه سازمان انرژی اتمی برای 15 سال آینده تنظیم شده و به شورای عالی امنیت ملی ارائه شده و تصویب کرد و گروه نظارت بر برجام نیز این برنامه را امضا کرد و ما به وزارت امور خارجه طی نامه‌ای اعلام کردیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت:اکتشاف و استخراج در برجام اشاره ای به آن نشده و فقط طبق برجام کیک زرد در اردکان تولید شده به اصفهان منتقل می شود و درباره تولید کیک زرد هیچگونه محدودتی نداریم.

وی درباره چشم انداز صنعت هسته‌ای گفت: صنعت هسته‌ای به مرحله ای رسیده که سرریز این صنعت به بخش سلامت و صنعت و صنایع دارویی رسیده است. ما هم اکنون در حال صادر کردن رادیو دارو هستیم ما در حال برداشتن قدم هایی هستیم که رادیو داروها در عرصه بین المللی عرضه خواهد شد.

صالحی اضافه کرد: در حال حاضر همکاریهایی با وزارت نفت شروع کردیم و در زمینه دستگاه های اندازه گیری در حال مذاکره با وزارت نفت هستیم در حوزه کشاورزی فعالیت هایی انجام داده ایم.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: فعالیت های جدی هسته ای ایران در سال 68 آغاز شد یعنی یک سال بعد از جنگ و طی این 25 سال قدم های فوق العاده برداشته شده است. انشالله طی چند هفته آینده بیمارستان هسته‌ای نیز کلنگ زنی زده خواهد شد که در آن تمامی تجهیزات مدرن تشخیص و مداوای بیماریهای سخت انجام خواهد شد و با چین نیز قراردادهایی برای ساخت نیروگاه امضا کرده ایم .



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *