صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تمام اقدامات نابخردانه سران آنکارا/ از سرنگون‌کردن جنگنده روسی در خاک سوریه تا هجمه‌پراکنی علیه ایران

۲۲ آذر ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۷:۴۵
کد خبر: ۱۰۸۷۱۶
دسته بندی‌: سیاست
خبرگزاری میزان-اردوغان رئیس جمهور ترکیه پس از آنکه اسناد و مدارک پیرامون مساعدت و معاضدت آنکارا به تروریست‌های داعش در فروش نفت آشکار شد، دست به اقدامات ایذایی زد و در نخستین قدم شروع به هجمه‌پراکنی و اتهام زنی علیه جمهوری اسلامی ایران کرد.
-گروه سیاسی: روز سه شنبه ۲۴ نوامبر ۲۰۱۵ بود که دولت ترکیه در اقدامی نابخردانه که هنوز علل و انگیزه آن مشخص نیست دستور منهدم کردن هواپیما جنگنده روسی را در آسمان سوریه صادر کرد.

این اقدام آنکارا خشم سران کرملین را به همراه داشت و پوتین رئیس جمهور روسیه در نخستین واکنش خود به این اقدام خصمانه، اعلام کرد که ترکیه از پشت خنجر زده است و مورد اصابت موشک قرار دادن جنگنده روسی عواقب و پیامدهای سنگینی برای دولت ترکیه خواهد داشت.

مسکو البته تنها به هشدار دادن و نهیب زدن به سران آنکارا اکتفا نکرد بلکه هنوز 24 ساعت از سقوط سوخوی روسی توسط ترکیه در آسمان سوریه نگذشته بود که وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه و اعضای خانواده وی به طور مستقیم در تحویل نفت غیرقانونی از میدان نفتی متعلق به سوریه که توسط داعش به غارت رفته است نقش دارند.

«آناتولی آنتونوف» معاون وزیر دفاع روسیه در یک جلسه توجیهی در مسکو گفت: «درآمدهای فروش نفت یکی از مهم‌ترین منابع فعالیت‌ تروریست‌ها در سوریه است. آنها سالانه حدود 2 میلیارد دلار درمی‌آورند و این بودجه را صرف نیروگیری از شبه‌نظامیان سراسر جهان و تجهیز آنها به سلاح و تجهیزات و مهمات می‌کنند».

وی ادامه داد: «مصرف‌کننده اصلی این نفت دزدیده شده از صاحبان قانونی آن در سوریه و عراق، ترکیه است. طبق اطلاعات موجود، این تجارت غیرقانونی شامل مقام عالیرتبه این کشور یعنی اردوغان و خانواده‌اش نیز می‌شود».آنتونوف تصریح کرد که روسیه همچنان حقایقی را درباره نقش ترکیه در ربودن نفت از همسایگانش ارائه خواهد کرد.

چندی پس از این اظهارات مقام ارشد روسی ، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام طی سخنانی اعلام کرد مستشاران ایران در سوریه از تمامی مسیرهای کامیون‌های نفت داعش به ترکیه عکس‌برداری و فیلم‌برداری کرده‌اند و این اسناد قابل ‌ارائه و انتشار است.

همچنین اواخر هفته گذشته، "آدام زوبین" مقام ارشد وزارت خزانه داری آمریکا از درآمد 500 میلیون دلاری داعش از فروش نفت خبر داد که به نوعی تایید تلویحی اظهارات مقامات روسیه و ایران مبنی بر دست داشتن ترکیه در خرید و فروش نفت تروریست‌های داعش بود.

اما اردوغان رئیس جمهور ترکیه پس از آنکه اسناد و مدارک پیرامون مساعدت و معاضدت آنکارا به تروریست‌های داعش در فروش نفت آشکار شد، دست به اقدامات ایذایی زد و در نخستین قدم شروع به هجمه‌پراکنی و اتهام زنی علیه جمهوری اسلامی ایران کرد.

  رئیس جمهور ترکیه روز پنج‌شنبه ۱۲ آذر در شرایطی که استیصال در وجودش موج می‌زد در نطقی تلویزیونی چنین گفت که طی مکالمه‌ای تلفنی به رئیس جمهور ایران هشدار داده و به موجب هشدارش رسانه‌های ایران اخبار مبنی بر نقش ترکیه در خرید و فروش نفت داعش را از خروجی‌های خود حذف کرده‌اند.

این اظهارات اردوغان که عالمان سیاست از آن به عنوان درشت‌گویی یاد می‌کنند، با واکنش مسئولان و مقامات کشورمان همراه شد؛ در نخستین واکنش، حسین جابرانصاری سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان رئیس جمهور ترکیه را «به رعایت نزاکت، احترام متقابل در روابط، پرهیز از ماجراجویی و مسئولیت‌پذیری در اتخاذ مواضع سیاسی» دعوت کرد.

البته واکنش به اظهارات خارج از عرف اردوغان تنها به سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران منحصر نماند بلکه محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت نیز روز سه شنبه 17 آذر در جریان نشست خبری خود ضمن تکذیب ادعای اردوغان مبنی بر تهدید رئیس جمهور ایران، به سران آنکارا یادآور شد که بزرگتر از آن‌ها هم نتوانسته‌اند جمهوری اسلامی ایران را تهدید کنند.

علی اکبر ولایتی مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل نیز روز شنبه 14 آذر در یک گفت‌وگوی تلویزیونی بیان داشت: اگر قرار بود خواسته‌های عدالت خواهانه ایران با هشدارهایی نظیر آنچه که اردوغان مدعی شده متوقف شود، جمهوری اسلامی ایران امروز صاحب این اقتدار نبود.

البته اتفاقات و فعل و انفعالات اخیر نشان می دهد که سران آنکارا همچنان متنبه نشده‌اند، به نحوی که اردوغان دیروز در حاشیه کنفرانس بین‌المللی "سیاست بی‌طرفی ترکمنستان" در دیدار با اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور اسلامی ایران، بار دیگر ادعاهای خود در قبال ایران را تکرار کرد و با حالتی عتاب آمیز(آنگونه که از نحوه ملاقات دو طرف برمی‌آید) به جهانگیری گفت: رسانه‌های خود را کنترل کنید!

البته دغدغه‌ها و مصائب رئیس جمهور ترکیه در این روزها تنها به سرنگون شدن جنگنده روسی،آشکار شدن نقش آنکارا در تجارت نفت داعش و اعلام مواضع خصمانه علیه ایران محدود و منحصر نمی‌شود، بلکه سران ترکیه در اقدام نابخردانه دیگری در راستای سیاست‌های توسعه طلبانه و مداخله‌جویانه خود در تاریخ 13 آذر حدود 150 نیروی نظامی و تسلیحات و ادوات سنگین را به اردوگاه بعشیقه موصل اعزام کردند. 
 
 پس از اعزام نیروی نظامی از سوی ترکیه به خاک عراق که بدون اخذ مجوز از دولت این کشور انجام گرفت، دولت مزبور در مجامع رسمی بین المللی از جمله شورای امنیت علیه ترکیه طرح شکایت کرد و خواستار خروجی فوری و بی‌ قید و شرط همه نیروهای نظامی ترکیه از بعشیقه موصل شد.

همچنین دیروز(شنبه) تظاهرات گسترده‌ای در تمام شهرهای عراق از جمله بغداد در واکنش به نقض حاکمیت ملی این کشور از سوی همسایه شمالی‌اش یعنی ترکیه، برگزار شد و مردم عراق یکپارچه خروج قوای ترکیه را از کشورشان خواستار شدند.

پس از شکل گیری یک اجماع ملی در عراق برای مقابله با نقض حاکمیت ملی این کشور از سوی ترکیه، اردوغان رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد: این کشور نیروهای خود را از شمال عراق خارج نمی‌کند!

بنابراین آنگونه که از اظهارات اردوغان رئیس جمهور ترکیه و داوود اغلو نخست وزیر این کشور برمی‌آید، آنکارا کماکان قصد ندارد قوای گسیل داشته خود را از داخل مرزهای عراق خارج کند بنابراین باید منتظر جلسات شورای امنیت ماند و دید که آیا این شورا به شکایت دولت عراق از ترکیه رسیدگی خواهد کرد یا نه؟

اما فارغ از نتیجه بخش بودن طرح شکایت بغداد از آنکارا در شورای امنیت سازمان ملل، آن چیزی که مهم است و احتمال دارد مسیر تحولات آتی منطقه را دستخوش تغییر کند، اقدامات نابخردانه دولت ترکیه در شرایط حساس منطقه است، اقداماتی که به تعبیر روزنامه‌نگار سرشناس مصری می‌تواند موجبات هلاکت سیاسی سران آنکارا را فراهم آورد. 




ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *