صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

جشنواره سینما حقیقت امسال با کیفیت‌تر از سالهای گذشته است

۱۶ آذر ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۴:۵۳
کد خبر: ۱۰۶۹۱۶
خبرگزاری میزان - سیدّمحمد‌مهدی طباطبایی‌نژاد گفت: گمان می‌کنم آثار امسال با کیفیت‌تر از سالهای گذشته باشد.
به گزارش نشست خبری نهمین دوره جشنواره سینما حقیقت با حضور طباطبایی‌نژاد مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و اصحاب رسانه صبح امروز برگزار شد.  
 
در ابتدای این مراسم طباطبایی‌نژاد دبیر نهمین دوره جشنواره سینما حقیقت صحبت کرد و گفت: امسال از نظر ثبت‌نام سال پرباری بود و در بخش ثبت‌نام اولیه بیش از 1150 فرم در سایت جشنواره ثبت شد که از این تعداد 800 عنوان فیلم در زمان شروع انتخاب به جشنواره رسید و در اختیار هیئت داوران قرار گرفت. این آثار در سه بخش کوتاه، نیمه‌بلند و بلند است که در ابتدا مورد قضاوت داوران قرار گرفت و 74 فیلم به بخش مسابقه ملی رسید. از این 74 فیلم، 12 عنوان فیلم کوتاه تا 30 دقیقه، 34 فیلم نیمه‌بلند و 28 فیلم بلند می‌باشد.  
 
وی ادامه داد: در بخش جایزه شهید آوینی نیز 27 اثر در بخش مسابقه ملی و 4 اثر در بخش بین‌الملل از کشورهای سوئد، عراق، لهستان و فرانسه حضور دارند. از این تعداد 7 اثر به صورت مشترک در بخش ملی مسابقات نیز حضور دارند.  
 
طباطبایی‌نژاد ضمن اشاره به ایجاد بخش جدید به عنوان بحران آب نیز گفت: به دلیل اهمیت این حوزه و به ویژه حفاظت زیست‌محیطی بخشی را به عنوان بحران آب قرار دادیم. در این بخش 7 اثر داخلی، حضور دارند که دو اثر در بخش مسابقه ملی رقابت خواهند کرد. امسال قصد داریم از آقایان محمدرضا مقدسیان و مرتضی ندایی تجلیل داشته باشیم همچنین بزرگداشت یکی از فیلمسازان مطرح آمریکا را در برنامه خواهیم داشت. در بخش مسابقه بین‌الملل 12 فیلم کوتاه، 8 فیلم نیمه‌بلند و 7 فیلم بلند حضور دارند همچنین 15 فیلم که به عنوان بهترین آثار مستند جهان هستند در جشنواره امسال به نمایش درخواهد آمد.  
 
مدیرعامل مرکز گسترش بیان داشت: بخش «روزگار ما» در جشنواره سینما حقیقت به مشکلات و معضلات سیاسی روز جهان خواهد پرداخت. در این بخش 16 فیلم حضور دارند همچنین در بخش «کیهان ما» با نگاه ویژه به بحران آب 15 فیلم حضور دارند. در بخش «مستند تجربی» 11 فیلم و در بخش «آمریکا واقعیت، رویا» که نگاه منتقدانه‌ای به جامعه معاصر آمریکا دارد 7 فیلم حضور دارند. از این 7 فیلم 5 اثر توسط مستندسازان آمریکایی تولید شده و 2 اثر نیز توسط مستندسازان دیگر کشورهای جهان تولید شده است. نهایتا در بخش مستند پرتره که به چهره‌های مطرح دنیا می‌پردازد 7 اثر، مستند شهر 5 اثر و مستند قاره آفریقا 5 اثر حضور دارند.  
 
وی اضافه کرد: امسال بخش آئینه یک جشنواره را با مرور جشنواره مطرح لایبنیتز خواهیم داشتم. به همین واسطه 6 فیلم برتر این جشنواره را در سینما حقیقت امسال خواهیم دید. جمعا 113 فیلم خارجی و 124 فیلم در بخش ملی خواهیم داشت که 237 فیلم را در برخواهد گرفت.  
 
وی ضمن اشاره به جایزه فیلم مقاومت و دفاع مقدس گفت: جایزه فیلم‌های مقاومت و دفاع مقدس در کنار بخش ملی و هم‌طراز و هم شأن با آن مورد قضاوت داوران قرار گرفت. جایزه آن مجزا از مسابقه ملی است که امسال جایزه بهترین فیلم را شبکه مستند تقبل کرده است و آن را اهدا خواهد نمود. در بخش خارج از جشنواره نیز کارگاه‌ها را خواهیم داشت بخش اول کارگاه‌ها مربوط به EDN است. بخش دوم نیز کارگاه‌های آموزشی و پژوهشی زیر نظر اساتید فیلمسازی است. برای مثال کارگاه آقای سیف‌الله صمدیان با موضوع مستندسازی بدون فیلمنامه، کارگاه فرشاد فدائیان با موضوع صدا سکوت و موسیقی را خواهیم داشت. همچنین کارگاه تولید مشترک با برگزاری EDN در بخش خارج از جشنواره سینما حقیقت است. در روز 28 آذر مجموعه طرح‌هایی که در فراخوان آمده است ارائه شده و 20 طرح برای عرضه به EDN انتخاب می‌شوند که از میان آنها 8 تا 10 اثر برای تولید مشترک انتخاب می‌شود. در روز 28 آذر طراحان در حضور حامیان تولید قرار گرفته و از طرح خود دفاع می‌کنند.  
 
دبیر نهمین جشنواره سینما حقیقت به رونمایی از 4 کتاب در خلال این دوره اشاره کرد و گفت: کتاب اول «مجموعه مقالات سینمای مستند و باستان‌شناسی ایران» است، مجموعه دوم «دگرخوانی در سینمای مستند» نوشته محمدرضا اصلانی است، همچنین کتابهای «هنر دقت» نوشته مایکل اوپیتیس و «تاریخ نوین سینمای مستند» ترجمه مازیار اسلامی رونمایی خواهد شد. جلسات نقد و گفت‌وگو درباره آثار مستند در سینما فلسطین 3 خواهیم داشت. که امسال علاوه بر نقد فیلم‌های داخلی نقد بخشی از فیلم‌های خارجی که کارگردانهای آن آثار در جشنواره حضور دارند را خواهیم داشت. باید گفت امسال تعدادی از مدیران جشنواره بین‌المللی معتبر دعوت ما را پذیرفتند و نشستی را در خلال برگزاری جشنواره با این مدیران خواهیم داشت. در کنار فضای کارگاهی و در روزهای سه‌شنبه، چهارشنبه و پنجشنبه فضایی را تحت عنوان بازار خواهیم داشت. این بخش مربوط به فیلمسازان، عرضه‌کنندگان و خریداران است که فضایی را برای فرصت تعامل جدی‌تر فیلمسازان با خریداران و عرضه‌کنندگان فراهم می‌کند.  
 
او درباره اینکه آیا در آثار امسال آثاری با موضوع نگاه انتقادی به مسائل اجتماعی روز حضور دارد یا خیر و یا مرکز گسترش سیاست محافظه‌کارانه را در پیش گرفته است، گفت:‌چیزی که مهم بوده است انتخاب فیلم‌های خوب در بخش مسابقه ملی بوده است. در حوزه مسائل اجتماعی مواردی مثل طلاق و خانواده را داریم. اما اگر در حوزه مسائل اجتماعی روز مواردی کم حضور دارد، دلیلش این است که فیلمی با کیفیت مقبول در این موضوعات ارسال نشده است. علاوه بر این ما همواره با انتقاداتی که وارد می‌شده مواجه بودیم و از خود دفاع کردیم. اعتقاد داریم که سینمای مستند سینمای جدی است و باید وجهه خود را داشته باشد از اینکه جشنواره سینماحقیقت جشنواره‌ای خنثی و بی‌اثر باشد پرهیز داریم.  
 
وی همچنین درباره اکران گسترده‌تر و بهتر در این دوره از جشنواره گفت: اکران در سینمای مستند بسیار دشوارتر است. این سالها با راه‌اندازی گروه هنر و تجربه سعی شد تا فضای تازه‌ای پیدا شود. باید توجه داشت که در حین برگزاری جشنواره هر فیلم دو نمایش بیشتر ندارد این مشکل وجود دارد اما پیش‌بینی می‌کنیم با فعال شدن فضای VOD و اینترنت و اینترانت برای مستند فضای گسترده‌تری فراهم شود تا فیلم مستند با اقبالی متفاوت و عرضه جدی مواجه باشد. تا امروز فضای قالب ارائه مستند‌ها تلویزیون بوده است و مجموع فضاهای دیگر 25 تا 30 درصد ظرفیت پخش مستندها را به خود اختصاص داده است. گمان می‌کنیم با راه‌اندازی VOD گستره وسیع‌تری برای فیلم مستند به وجود بیاید.  
 
طباطبایی‌نژاد در پاسخ به سوالی دیگری مبنی بر اینکه سال گذشته اعلام شد هیئت انتخاب نداریم اما اکنون هیئت انتخاب برای آثار وجود دارد، گفت: سال گذشته اعلام کردیم که هیئت انتخاب را در شورای سیاستگذاری متمرکز می‌کنیم خیلی‌ها با این پیشنهاد ما موافق نبودند چرا که ممکن است این شائبه به وجود بیاید که عدم حضور هیئت مستقل داوری باعث بشود فیلم‌های مرکز گسترش با شرایط بهتری در بخش مسابقه حضور پیدا کنند. این استدلال ما را متقاعد کرد که امسال هیئت انتخاب و داوری مستقلی در نظر بگیریم.  
 
او همچنین در باره افزایش تعداد آثار از 71 به 74 اثر گفت: از هر یک از هیئت‌های سه نفره فیلم کوتاه، بلند و نیمه‌بلند نماینده‌ای برای انتخاب آثار ذخیره و یا آثاری که مورد اعتراض قرار می‌گیرد، انتخاب شد. پس از فرصت 10 روزه اعتراض کارگردان‌هایی که به عدم حضور فیلم‌شان در بخش مسابقه اعتراض داشتند فیلم‌هایشان برای این نماینده ها پخش شد و از این میان با انتخاب این داوران 3 فیلم به بخش مسابقه اضافه شد.  
 
وی همچنین گفت: در دو دوره اخیر جشنواره سینما حقیقت جشنواره را به پاسداشت مستندسازان یک استان اختصاص می‌دادیم امسال نیز بنا داشتیم که سینمای مستند سیستان و بلوچستان را انتخاب کنیم. در نهایت به دلیل تاخیر طولانی و عدم همراهی ارشاد استان سیستان و بلوچستان و منطقه آزاد چابهار ترجیح دادیم امسال به بزرگداشت شهرستان نپردازیم.  
 
طباطبایی‌نژاد در پاسخ به اینکه آیا فیلمی را با نظر خودتان حذف کردید یا خیر گفت: یکی دو فیلم به دلیل عدم رعایت حریم خصوصی از بخش داوری خارج شد این فیلم‌ها نکته سیاسی نداشت و به دلیل عدم رعایت حریم خصوصی حذف شد. سطح آثار امسال قابل قبول است و مجموعا گمان می‌کنم آثار امسال با کیفیت‌تر از سالهای گذشته باشد.  
 
وی در پاسخ به اینکه آیا قرار است با حذف بخش مستند از جشنواره فجر، جشنواره سینما حقیقت به صورت گسترده‌تر به آن بپردازد، گفت: اینگونه نیست. تعامل خوبی با برگزار کنندگان جشنواره فجر داریم چرا که قائم مقام مرکز گسترش مدیر بخش مستند جشنواره فجر نیز می‌باشد. آقای رزاق‌کریمی مسئولیت این بخش را برعهده دارند تلاش می‌کنیم تا از عرضه و حمایت مستند استفاده کنیم و البته جشنواره فجر هم مورد حمایت ما است.  
 
رزاق کریمی در پاسخ به این سوال گفت: جشنواره فجر جایگاه خود را دارد و فرصتی برای کل سینمای ایران به شمار می‌رود ما باید این فرصت را برای سینمای مستند مغتنم بدانیم. در یک یا دو دوره اخیر بیشتر آثار مستند به صورت مستند سینمایی و بیشتر از 70 دقیقه بوده است. فکر کنم جشنواره فجر فرصتی برای دیده شدن این مستندها است و دیدگاه حمایتی دارد.  
 
او همچنین درباره تعداد مستندات قابل پخش در جشنواره فجر گفت: با توجه به فرصت نمایش در این جشنواره فرصت نمایش 11 فیلم مستند سینمایی پیش‌بینی شده است از آنجایی که در جشنواره حقیقت 130 فیلم بلند داشتیم گمان می‌کنم در جشنواره فجر نیز تعداد آثار زیادی ارسال شود.  
 
انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *