دستهای پیدا و پنهان ناآرامیهای "افغانستان"
"حامد شفایی" یکی از فعالان شبکه اجتماعی با اشاره به افزاشی ناآرامیهای اخیر افغانستان نوشت: دستهای پیدا و پنهان زیادی در مسایل افغانستان دخیل هستند و مسائل این کشور بسیار پیچیده و گسترده است.
در اطراف افغانستان کشورهای مهم و قدرتمندی چون چین، هند، پاکستان، ایران، کشورهای اسیای مرکزی که دارای ذخایر و منابع نفت، گاز، معادن زیاد هستند، قرار دارند. کمی دورتر از آن روسیه و کشورهای عربی خلیج فارس و ترکیه میباشند که به نحوی از آنجا در مسایل افغانستان دست داشتهاند.
افغانستان از لحاظ معادن و ذخائر نفت و گاز بسیار غنی و دست نخورده است و ترکیب متفاوتی نیز دارد.
نزدیک به 3 دهه است که در این کشور جنگها بدون وقفه ادامه دارد و این سوال در ذهن همگان پیش میآید، که چرا این جنگها خاتمه نمییابند؟
تقریباً هر جنگی یک دهه را سپری میکند و بعد به جای اینکه خاتمه یابد، برعکس شکل و ماهیت خود را تغییر داده و با یک نوع و آهنگ دیگر به شدت بیشتر از پیش ادامه مییابند.
جنگهای هر دهه نسبت به جنگهای دهههای گذشته به مراتب خشنتر و غیر انسانیتر بودهاند و مشخص نیست که اهداف اصلی این جنگها چیست؟ شعارها و عملکردها نیز در هر جنگ کاملاً با هم متفاوتند.
صد البته قربانیان اصلی این جنگها مردم غیر نظامی و بیگناه بودهاند. اقشار ضعیف جامعه مانند اطفال، زنان و اقلیتهای قومی و مذهبی بیشتر از همه صدمه و زیان میبینند.
پاسخ به این سوالها بسیار دشوار است. هر چه انسان به اوضاع افغانستان عمیقتر فکر میکند به همان اندازه پی میبرد، که دستهای پیدا و پنهان زیاد در مسایل افغانستان دخیل هستند و مسائل این کشور بسیار پیچیده و گسترده است.
«حامد شفایی» فعال شبکه اجتماعی در وبلاگ شخصی خود نوشت: از نظر من، مشکلات افغانستان به طور کل در 3 دایره شکل میگیرند، که عبارتند از مشکلات و عوامل داخلی، مسایل و نزاعهای منطقهای و سوم مسایل بینالمللی.
این 3 عامل اساسی مشکلات افغانستان بوده و به این دلیل حل مسایل افغانستان بسیار پیچیده و دشوار بوده است.
پیچیدگی و گستردگی دلیل اصلی بحران افغانستان است که تاکنون حل نشده که البته تنها به داخل افغانستان محدود نمیشود، اما مشکلات داخی این کشور زمینهساز مداخلات بیرونی و پیچیدگی مسایل شده است.
در داخل افغانستان فقر و جهل 2 عامل اساسی مشکلات جامعه بودهاند که این 2 خود مشکلات دیگری چون بی عدالتیهای اجتماعی، تبعیض، بنیادگرای افراطی، فساد اداری و ... را بوجود آوردهاند.
دایره دوم یعنی مسایل منطقهای باعث شدهاند، که نزاعهای کشورهای منطقه در داخل افغانستان تداوم یابند و مردم این کشور قربانی مشکلات کشورهای منطقه شوند.
عامل سوم یعنی مسایل جهانی بوده است. مشکلات چون تروریسم و افراطگرایی، مواد مخدر، قاچاق انسان، قاچاق اسلحه، مسایل بینالمللی اقتصادی و دیگر مسایل سبب دوام بحران و مشکلات در افغانستان شدهاند.
/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *