دو قطعنامه حقوق بشری مجمع عمومی سازمان ملل طنز تلخ روزگار است
خبرگزاری میزان-وزیر امور خارجه گفت: دو قطعنامه ای که روز گذشته (جمعه) کمیته سوم مجمع عمومی ملل متحد در حوزه حقوق بشر تصویب کرد شاید یکی از طنزهای تلخ روزگار باشد.
وی با بیان اینکه در حوزه همکاریهای بینالمللی برای پیشبرد توسعه و ارتقای حقوق بشر تا جلوگیری از جنگ که هدف اصلی سازمان ملل است باید عملکرد این سازمان را مورد بررسی و تحلیل جدی قرار دهیم و این سؤال را در ذهن داشته باشیم که اگر مجموعهای از کشورها در یک قالب فراگیر ملل متحد این توان را نداشتند که برخی مشکلات را از طریق گفتوگو حل کنند با چه مصائبی روبرو بودیم.
وزیر خارجه کشورمان با اشاره به کاستیهای فراوانی که در سازمان ملل وجود دارد که حاکم شدن ملاحظات سیاسی بر نگرانیهای واقعی جهانی یکی از آنهاست، خاطرنشان کرد: دو قطعنامهای که روزهای گذشته صادر شد شاید یکی از طنزهای تلخ روزگار ماست که کشورهایی که نه از قانون اساسی و نه انتخابات خبری دارند از آن صحبت میکنند و آنها که داعش را پرورش دادهاند از نحوه مقابله کشورها با آن خرده میگیرند و متاسفانه رای هم میآورند.
ظریف با طرح این سؤال که پس از 70 سال از پایهگذاری سازمان ملل متحد چه انتظاری میتوان از این سازمان داشت، افزود: اصول ملل متحد در کنار مسئولیتهای آن بسیار مهم است و سؤال این است که این اصول و مسئولیتها چگونه با یکدیگر قابل جمع بستن هستند.
وی ادامه داد: آیا تحول مسموم حاکمیت در ملل متحد با اهداف آن در مدیریت دوران گذار که دنبال میشود، باعث نشده است که اصول آن در ماده 2 به فراموشی سپرده شود، که در استفاده از زور، مداخله در امور کشورها و ... کوتاهی شده و این کوتاهیها پذیرفته شود؟ یا اینکه آینده ملل متحد به عنوان سازوکار تنها در صورتی کارآمدی دارد که در قالب همین اصول اول و دوم منشور عمل کند.
وزیر خارجه کشورمان گفت: آیا امکان دارد در شرایط کنونی از وضعیتی سخن بگوییم که در آن سازمان ملل پیگیری اهداف را دنبال کند و نقش مثبت خود را برای رسیدن به یک جهان باثباتتر داشته باشد و ایفای نقش کند و اصول عدم توسل به زور را زیر پا بگذارد؟
ظریف علت پایداری ملل مختلف را توان تطبیق آن با شرایط جدید همراه با حفظ اصول خود خواند و اظهار داشت: شرایط نوین بینالمللی شرایطی است که سازمان ملل متحد میتواند و باید با آن برخورد کند.
وی با بیان اینکه امروز دوران سیال انتقالی را به خوبی میبینیم که در آن یک سازمان تروریستی میتواند در ابعاد جهانی امنیتزدایی کند و برای بزرگترین قدرتهای جهانی نگرانیهای حیاتی امنیتی ایجاد کند، گفت: در شرایط کنونی بازیگران بینالملل متکثر شدند و دیگر سازمان ملل نمیتواند بدون توجه به کنشگران جدید عمل کند. امروز هر فرد در جامعه بشری یک کنشگر است و ملل متحد باید بتواند با حفظ چارچوبهای خود با آن کنار آید.
ظریف تنها راه موفقیت این موضوع را تغییر نگرشهای سازمان ملل و نه تغییر اصول آن خواند و افزود: اصول ملل متحد مورد توافق همه قرار گرفته و جایگزینی آن امکان ندارد. ما نیاز به تغییر در نگرش جامعه جهانی داریم.
وی ادامه داد: اینکه رهبر یک کشور عضو ملل متحد مبارزه با تروریسم را مشروط به یک شرایط سیاسی در یک کشور بداند نشانگر ماندن بر تفکر زنگ زده جنگ سردی است که امروز کارآیی ندارد. همانگونه که اعتقاد داریم تغییرات آب و هوایی مرگ نمیشناسد، نمیتوان امنیت را به قیمت ناامنی دیگران داشت و مبارزه با داعش را مشروط به شرایطی خواند.
وزیر امور خارجه کشورمان با ذکر این نکته که مردم فرانسه امروز به خوبی دریافتند که مبارزه با داعش یک اولویت اساسی است، اظهار داشت: روزگاری میگفتیم که تفکر تکفیری محدود به یک کشور و آئین نیست بلکه همه دنیا را تهدید میکند و نمیتوان با این خطر بر اساس انگارههای قدیمی برخورد کنیم.
ظریف افزود: خطر موجود در دوران انتقالی وجود دارد خطر اشتباه محاسباتی است که باید جدی گرفته شود چراکه یک اشتباه محاسباتی میتواند باعث نابودی ملتها شود. شرایط کنونی اجازه اشتباه محاسبه را و اینکه از یک دشمن واقعی ابزاری برای پیشبرد سیاستهایمان بسازیم را نمیدهد.
وی ادامه داد: ما نیاز به تغییر اصول نداریم چرا که بعید است جامعه بینالملل بتواند مفاهیم بندهای منشور سازمان ملل را عوض کند اما میتوانیم و باید نگرش خود را نسبت به جامعه جهانی عوض کنیم.
ظریف ادامه داد: شاید اگر پدران ما 70 سال پیش چنین سازمانی را ایجاد نکرده بودند ما ناگزیر به پایهگذاری آن بودیم اما نیاز است بدانیم که دنیای ما یک دنیای پیوسته است که در آن یا همه امنیت دارند یا هیچ کس.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *