دعوت رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران از دستگاههای قضایی کشورهای جهان/ بیایید دست در دست هم با دیپلماسی قضایی بی تاثیر از رفتارهای سیاسی، از حقوق بشر دفاع کنیم
- به گزارش مرکز رسانه قوه قضاییه، حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای رئیس دستگاه قضا امروز سهشنبه (۱۸ آبان) طی سخنانی در جمع سفرای بیش از ۶۵ کشور جهان و همچنین روسای سازمانهای بینالمللی مقیم، با اشاره به ضرورت ایجاد درک و فهم مشترک پیرامون مسائل حقوق بشری در راستای رهنمونسازی انسان به سعادت و تکامل، اظهار کرد: مادامی که انسان وجود دارد بحث حقوق بشر نیز مطرح و مورد توجه میباشد چرا که موضوع و محتوای حقوق بشر، انسان است و برخلاف بسیاری از موضوعات در حوزههای مختلف سیاسی و اقتصادی و اجتماعی که تاریخ انقضاء دارند، حقوق بشر موضوع و محتوایی است که مقطعی نمیباشد و مستمر و دائمی است.
رئیس قوه قضاییه در ادامه با اشاره به تعالیم مکتب اسلام در زمینه شناخت مبدأ و معاد و خالق هستی و رسیدن به سعادت و صلحطلبی از این طریق گفت: بر مبنای تعالیم متعالی اسلامی انسانها باید از شرافت و انسانیت و کرامت و آزادی و وطن خود دفاع کنند و در صورت استطاعت در برابر متجاوزان به شرافت و انسانیت آزادی دیگران نیز مقابله کنند.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه اگر انسان حقخواه و عدالتطلب و صلحگرا نباشد نمیتواند داعیه استقرار صلح و عدالت در دنیا را داشته باشد و منادی آزادی و حقوق بشر باشد، گفت: انسانها و سردمداران رژیمهای سیاسیای که از مسیر صلحطلبی و عدالتخواهی خارج شدهاند نمیتوانند منادی دفاع از حقوق بشر و پیامآور صلح و آزادی باشند.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای با بیان اینکه در آموزه های اسلامی کمکرسانی به همه آحاد بشر فارغ از تمایزات و تفاوتهایشان مطرح است، گفت: طبق مکتب متعالی اسلام سعادتمندی انسانها در گرو کمکرسانی آنها به سایر مخلوقات و دیگر انسانها میباشد و از منظر تعالیم اسلامی انسان به ماهوی انسان، ارزشمند و صاحب حقوق و آزادی و کرامت است و باید در مقابل متجاوزان و متعدیان به این حقوق ایستادگی کرد.
رئیس دستگاه قضا با اشاره به تبلور آموزههای متعالی مکتب اسلام در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، گفت: بر مبنای مکتب اسلامی دفاع از حقوق و کرامت و آزادیهای همه انسانها و همنوعان بشر ضروری است و این امر در قانون اساسی و سایر قوانین کشور ما تبلور یافته است و ما باید در راستای نجات انسانها و رفع ظلم و گرسنگی و سایر مصائب از آنها تلاش کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای در ادامه با طرح این پرسش که آیا دنیای کنونی یک دنیای عاری از خشونت و تبعیض میباشد؟ گفت: اکنون در عصر و دنیایی به سر میبریم که برخی رژیمهای خودکامه و تروریستی به بهانههای واهی قریب به دو دهه کشوری دیگر را اشغال میکنند و به کشتار و آوارهکردن و تحقیر مردم آن کشور و انهدام زیرساختهای آن میپردازند و یا برخی رژیمهای مستکبر و مرتجع دیگر با تجاوز به سایر کشورها مردمان آنها را به خاک و خون میکشند و حتی از انداختن بمب در مجالس عروسی و عزای آنها نیز اجتناب نمیکنند و شنیعترین جنایات را مرتکب میشوند.
رئیس دستگاه قضا با انتقاد از رویه کشورهایی که جنایات آشکار علیه جان مردمان دنیا را نادیده میانگارند و در مقابل در قبال مسائل خاص به هیاهو و غوغاسالاری میپردازند، گفت: امروز جامعه بشری برای رفع انواع و اقسام ظلمهایی که به انسانها در گوشه و کنار دنیا روا میشود باید به ادراک مشترکی نائل شود و پیشنهاد ما در این زمینه آن است که مقوله دیپلماسی قضایی تقویت شود تا بلکه با تاثیر نگرفتن از مسائل سیاسی حاکم بر دنیا با رویه حقوقی مستقل به کمک حقوق بشر بیاییم.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای با تشریح مقوله دیپلماسی قضایی گفت: طبق آنچه امروزه مرسوم است محتوای دیپلماسی بیشتر متضمن مسائل سیاسی و اقتصادی است لذا ضرورت دارد محتوای قضایی نیز وارد این عرصه شود؛ بر همین مبنا قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل دارد تا در راستای توسعه دیپلماسی قضایی به بسط ارتباطات حقوق بشری با سایر کشورهای دنیا بپردازد و با مطالعات مشترک و جلسات مداوم در راستای رسیدن به ادراک و فهم مشترک در امر حقوق بشر با سایر کشورها و جوامع گام بردارد و از این طریق در جهت مقابله با انواع و اقسام ظلمهای روا شده در دنیای کنونی و همچنین مقابله با مفاسدی نظیر جریانات تروریستی، کارتلهای مواد مخدر، پولشویی و ... گام بردارد.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای خاطر نشان کرد: دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر با تعدادی از کشورها در زمینههای مختلف از جمله استرداد مجرمان موافقتنامههای قضایی منعقد کرده است و این آمادگی را دارد این موافقتنامهها را با سایر کشورها نیز منعقد کند و حتی در مواردی بدون انعقاد توافقنامه و به صورت مقطعی در جهت توسعه ارتباطات قضایی و حقوق بشر گام بردارد.
رییس عدلیه جمهوری اسلامی تاکید کرد: بیایید دست در دست هم با دیپلماسی قضایی بی تاثیر از رفتارهای سیاسی، از حقوق بشر دفاع کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین اژهای گفت: امروز دستگاه قضایی آغوش خود را برای همکاری با دستگاههای قضایی کشورهای جهان در جهت مبارزه با همه مصادیق ظلم و تعدی به حقوق بشر باز نموده است.
وزیر کشور: نباید اجازه داد عدهای حقوق بشر را نادیده بگیرند و در عین حال از دفاع از حقوق بشر دم بزنند
در این نشست، احمد وحیدی وزیر کشور در سخنانی با بیان اینکه سیاست جمهوری اسلامی ایران تعامل و داشتن روابط رو به جلو با همه کشورهاست، از قاچاق مواد مخدر، مهاجرتهای گسترده، جرایم سازمان یافته، قاچاق کالا و فعالیتهای تروریستی، به عنوان چالشهای وزارت کشور در حوزه حفظ نظم و امنیت کشور یاد کرد.
وی با اشاره به بیش از ۳ هزار و ۸۰۰ شهید و بیش از ۱۲ هزار جانبازی که جمهوری اسلامی ایران در راه مبارزه با قاچاق مواد مخدر تقدیم کرده است، از سهم بالای کشورمان در کشفیات مواد مخدر گفت و تصریح کرد: در سال گذشته، ۹۰ درصد تریاک کشفشده در جهان، ۷۲ درصد مورفین کشفشده در جهان و ۲۰ درصد هروئین کشفشده در جهان، در ایران کشف شدهاند.
وزیر کشور با اشاره به چند برابر شدن حجم تولید مواد مخدر در افغانستان بعد از ورود آمریکاییها در ۲۰ سال پیش عنوان کرد: با توجه به اینکه تولید و صادر کردن این مواد مخدر جلوی چشم آمریکاییها بوده است آیا آمریکا نباید خود را در این ماجرا پاسخگو بداند؟
وحیدی ضمن انتقاد از منفعل بودن برخی کشورها در زمینه مبارزه با قاچاق مواد مخدر گفت: بدون تردید اگر ایران جلوی قاچاق مواد مخدر را نمیگرفت، مقصد این مواد اروپا و سایر کشورهای دنیا بود.
وزیر کشور با بیان اینکه نباید جمهوری اسلامی ایران به تنهایی بار بزرگ مبارزه با مواد مخدر را به دوش بکشد تاکید کرد که سایر کشورها باید در این زمینه به ایران کمک کنند.
وحیدی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران دومین کشور مهاجرپذیر دنیاست، گفت: در حال حاضر سه و نیم میلیون مهاجر افغانستانی در داخل کشور ما هستند و یارانههایی که مردم ایران از آنها استفاده میکنند در اختیار این مهاجران نیز قرار دارد.
وی در عین حال گفت: کمکی که کمیساریای عالی در قبال پذیرش مهاجرین به جمهوری اسلامی ایران میکند بسیار ناچیز و تقریباً هیچ است.
وزیر کشور همچنین بر ضرورت تبادلات اطلاعاتی در حوزههای قاچاق کالا، مبارزه با مواد مخدر و مهاجرت میان کشورها تاکید کرد و گفت: لازم است که کشورهای مختلف جهان برای همکاری متقابل در جهت رفع این آسیبها اراده جدی داشته باشند.
وحیدی با بیان اینکه نباید اجازه داد عدهای حقوق بشر را نادیده بگیرند و در عین حال از دفاع از حقوق بشر دم بزنند، تاکید کرد: در مواردی که برخی دولتها به صورت خودسر از اقدامات ضد حقوق بشری حمایت میکنند باید کشورهای جهان به صورت دسته جمعی این حمایتها را مورد تقبیح قرار دهند.
دبیر ستاد حقوق بشر: هیچ وقت تعاملات خود را با ساز و کارهای حقوق بشری متوقف نکردیم
«کاظم غریبآبادی» معاون امور بینالملل و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران هم در سخنانی با بیان اینکه حقوق بشر آنقدر متعالی و با اهمیت است که نباید تحت تاثیر ملاحظات سیاسی قرار گیرد، گفت: متاسفانه شاهد هستیم که برخی کشورها از حقوق بشر به عنوان ابزاری برای تامین اهداف سیاست خارجی خود استفاده میکنند.
وی با اشاره به دستاوردهای حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران گفت: ستاد حقوق بشر به زودی این دستاوردها را مدون و به تمام سفارتخانهها و سازمانهای بینالمللی در تهران ارسال خواهد کرد.
دبیر ستاد حقوق بشر از تحریمهای یکجانبه، تروریسم و برخی نگرشهای سیاسی بهعنوان موانع و محدودیتهای پیش روی جمهوری اسلامی ایران در حوزه حقوق بشر یاد کرد و گفت: امیدواریم با همکاری کشورها و نظامهای قضایی سراسر دنیا، بتوانیم بر این موانع غلبه کنیم.
غریب آبادی به عضویت جمهوری اسلامی ایران در اکثر کنوانسیونها و معاهدات حقوق بشری دنیا نیز اشاره کرد و گفت: ما به تمام تعهدات خود پایبند هستیم و به صورت مرتب گزارشهای اجرای تعهدات بینالمللی خود را به سازمانهای حقوق بشری ارائه میکنیم.
وی با اشاره به ساختار پیشرفته ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران گفت: اعضای این ستاد را مسئولان عالیرتبه هر سه قوه مجریه، مقننه و قضاییه تشکیل میدهند و شاید این ساختار در مقایسه با ساختارهای حقوق بشری سایر کشورهای دنیا بی نظیر باشد.
وی افزود: ما علیرغم اینکه انتقاد جدی به نگاه سیاسی به حقوق بشر در ایران مثل تعیین گزارشگر ویژه و صدور قطعنامههای غیرقانونی داریم، اما هیچ وقت تعاملات خود را با ساز و کارهای حقوق بشری متوقف نکردیم.
وی افزود: از همه کشورها انتظار داریم که با اتخاذ رویکردهای سیاسی برخی کشورها در حوزه حقوق بشر مقابله کنند.
غریب آبادی با بیان اینکه تحریم یکجانبه غیرقانونی و مغایر حقوق بینالملل و منشور ملل متحد است، گفت: همه کشورها وظیفه دارند که با تحریمهای یکجانبه غیرقانونی مقابله کنند.
دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان افزود: کشورهایی که از تحریمهای یکجانبه تبعیت میکنند از نظر ما شریک کشوری هستند که این تحریمهای یکجانبه را آغاز و اجرا کرده اند.
غریب آبادی با اشاره به ۱۷ هزار شهید ترور جمهوری اسلامی ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران هزینههای بسیار زیادی را برای برقراری صلح و ثبات داده است و در این شرایط چگونه میشود که ما هنوز متهم به نقض حقوق بشر هستیم و باید گزارشگر ویژه و قطعنامههای حقوق بشری داشته باشیم، اما کشورهای دیگری که چشم خود را در برابر تروریستها بسته اند و میزبان تروریستها در کشورشان هستند مدافع حقوق بشر نامیده میشوند.
وی در پایان صحبتهای خود از سفرا و نمایندگان سیاسی کشورهای مختلف جهان خواست که یک نگاه بی طرفانه و غیر سیاسی به موضوع حقوق بشر داشته باشند و گزارشات صحیح از وضعیت جمهوری اسلامی ایران به پایتختهای خود ارائه دهند.