- سعید خطیبزاده در نشست خبری خود در روز دوشنبه با خبرنگاران ضمن تبریک فرا رسیدن اعیاد شعبانیه و گرامیداشت بزرگداشت پروین اعتصامی، درباره تحولات سیاست خارجی یک هفته گذشته اظهارداشت: ششمین دوره رایزنیهای سیاسی ایران و ازبکستان در سطح معاونان سیاسی انجام شد. وزیر امور خارجه در روز سهشنبه ۱۹ اسفند با شرکتهای فعال در تجارت خارجی داشتند. همچنین آقای ظریف با وزیران امور خارجه فنلاند و ژاپن گفتوگوی تلفنی داشتند و روز گذشته هم با نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان دیدار کردند.
وی درباره زمان برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام گفت: زمان برگزاری این نشست هنوز نهایی نشده است.
خطیبزاده درباره احتمال راهاندازی کریدور ریلی اسرائیل - عربستان - امارات تصریح کرد: رژیم اشغالگر قدس شاید بخواهد از هر فرصتی سوء استفاده کند ولی این رژیم در حضیض مشروعیت خود به سر میبرد. ایران پیگیر تحولات است و اقدامات موثر خود را در مواضع لازم انجام میدهد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره حضور ایران در نشستی در روسیه درباره افغانستان و حضور نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان گفت: رایزنیهای نزدیکی با همه کشورها در موضوع افغانستان داشتیم. طبیعی است این رایزنیها در چارچوب دولت افغانستان انجام شود و همچنین موضوع دعوت برای نشست روسیه هم در دست بررسی است.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی درباره حمله به کشتیهای ایران و احتمال دست داشتن اسرائیل در آن حملات گفت: البته باید سخنگوی ستاد کل اظهار نظر کنند، اما محل جغرافیایی این حادثه انگشت اتهام را به سمت رژیم صهیونیستی میکشاند، هر زمان که منطقه به سمت آرامش رفته، رژیم اشغالگر قدس آن را به سمت جنگ و ناآرامی برده است.
وی تاکید کرد: این رژیم حیات و ممات خود را در جنگ، بحران و ناآرامی دیده است و حیات خود را در جنگ، بحران و ناآرامی میبیند. اگر مشخص شود که کسی در این عملیات خرابکارانه نقش داشته است، جمهوری اسلامی ایران از حقوق خود استفاده خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: رژیم اشغالگر قدس در طول دهههای گذشته، هیچ روزی نبوده که جنگ و خون ریزی و ترور نکرده باشد. لیست بلندبالایی از ترور در منطقه و حتی کشورهای خارج از منطقه، توطئه و طراحیهای بسیار زیاد برای ناامن کردن منطقه داشته است. اینها همه اسنادی بر فعالیتهای مخرب این رژیم در منطقه است. ریشه تمام بحرانهای غرب آسیا از روزی است که این رژیم جعلی توسط برخی کشورهای اروپایی به این منطقه تحمیل شد و از آن روز این بحرانها در منطقه وجود دارد.
خطیبزاده یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران ندای مقابله با همین خوی ترور، وحشیگری و خون ریزی این رژیم است. ما با صلابت و قدرت در مقابل این رژیم هستیم. رژیم اشغالگر قدس هرکاری کند که جهان اسلام فراموش کند که موضوع اصلی فلسطین است، موفق نخواهد شد. ایران تمامی گزینهها برای صیانت از منافع خود در منطقه و در داخل ایران را همواره لحاظ کرده و در خصوص امنیت ملی خودش نه تردیدی داشته و نه هیچ وقت با کسی مصالحه کرده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزود: موضوع نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران فنی است و در چارچوب پادمان دسترسیهای لازم را دادهایم. دسترسیهای دیگری هم در چارچوب پروتکل الحاقی داده بودیم که با مصوبه مجلس تعلیق شد. آژانس باید در چارچوب فنی و بیطرفانه اظهارنظر کند تا روابطش با ایران حفظ شود.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره عدم حضور ایران در نشست دوحه گفت: سیاست ایران در قبال سوریه مشخص است. از هر ابتکاری که به کاهش آلام مردم سوریه، صلح و بازسازی این کشور بینجامد، استقبال میکنیم. روند آستانه سالهاست شکل گرفته و روند جداگانهای است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: روند آستانه موفقترین روند در مورد سوریه بوده است و وزیر خارجه روسیه هم گفته است که این یک ابتکار برای کمک به روند آستانه است.
این دیپلمات کشورمان درباره ادعای سخنگوی کاخ سفید مبنی بر اینکه دیپلماسی غیرمستقیم با ایران در جریان است، گفت: درخصوص ایالات متحده قبلا هم گفتم؛ منظور دیپلماسی کاملا روشن است. شما نمیتوانید بگویید ما طرفدار دیپلماسی هستیم، ولی این جنایات را علیه ملت ایران اعمال کنید. ما در هیچ زمینهای به صورت مستقیم و غیر مستقیم با ایالات متحده در ارتباط نیستیم.
به گفته خطیبزاده سال ۱۳۹۹ سال و فراز و نشیبی بود و ایالات متحده تلاشش را کرد تا ایران را تحت فشار قرار دهد افزایش دهد که جنگ اقتصادی و تمام عیار علیه مردم ایران را به اوج خود رسانده و مرزهای ایران را محدود و تجارت ایران را به صفر برساند.
وی یادآور شد: در طول سال ۹۹ دستگاه دیپلماسی بدر کنار همه نهادهای نظام و همه مردم و گمنامان تلاش کرد این تلاشها بیاثر شود و به شکست حداکثری برای مجرمان این سیاست تبدیل شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: آمارهای رسمی منتشره نشان میدهد ایران از رکود خارج شده و حمایت از ایران در دنیا دنبال میشود. با تمام کاستیهایی که وجود دارد ما با جدیت و قوت اقداماتی کردیم که مردم ایران آنها را بدانم خواهند دید که چه اقدامات بزرگی انجام شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره اتهام دست داشتن ایران در حملات اخیر به فرودگاه اربیل تصریح کرد: این اقدامات در این زمان بسیار مشکوک است. خواستیم که مسئولان عراق این موضوع را دنبال کنند و کسانی که این کارها انجام میدهند نمیخواهند منطقه روی آرامش را به خود ببینند.
خطیبزاده درخصوص وجود ابهاماتی در FATF از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: موضع وزارت خارجه و دولت در این مورد کاملا روشن است. دعوت میکنم که برای دانستن جزئیات از معاون حقوقی رئیس جمهور سوال کنید. در جلساتی که در مجمع برگزار شده است، هر زمان که به دولت و به وزارت خارجه اجازه صحبت داده شده، تمامی مواضع به دقت و با جزئیات گفته شده است. اعضای مجمع تشخیص هم با دقت هم گوش کردند و هم سوالات و نکات را مطرح کردند.
وی ابراز داشت: به نظرم باید اجازه بدهیم این موضوع در یک فضای کاملا تکنیکی جلو برود. یک بار دیگر از تمامی نهادها، گروهها، جریانها و احزاب سیاسی درخواست میکنم سیاست خارجی را گروگان تمایلات داخلی خودشان نکنند. سیاست خارجی موضوع منافع ملی کشورهاست و این منافع نباید به هیچ وجه موضوع داد و ستد و بده بستانهای امروز و فردا بشود.
این دیپلمات کشورمان درخصوص آخرین وضعیت پرونده نازنین زاغری گفت: این یک پرونده قضایی است و در دادگاه مراحل خودش را طی میکند. موضوع بسیار شفاف طرح شده و جلو میرود. من فکر میکنم بیشترین کمک به چنین پروندههایی جلوگیری از سیاسی کردن آنهاست و باید اجازه بدهیم فرآیند قضایی فرآیند خودش را طی کند. به دولت انگلیس هم توصیه میکنم که یکبار این مسیر سیاسی کردن موضوعات را رفته و دیده؛ بهتر است اجازه بدهد که در یک مسیر کاملا حقوقی و قضایی، این مسیر طی شود.