آمریکا از حملات مستمر به مواضع حشد چه میخواهد؟
به گزارش گروه فضای مجازی ، به نقل از روزنامه خراسان، در بحبوحه تحولات سیاسی و میدانی منحصر به فرد و بیسابقه عراق که در امتداد اعتراضات یک اکتبر همچنان جریان دارد، مقرهای گردانهای حزب ا... عراق از گروههای وابسته به حشد الشعبی در نزدیکی گذرگاه القائم در استان الانبار در مرز عراق و سوریه، هدف حمله جنگندههای آمریکایی قرار گرفت و ۱۰ها تن از اعضای این گردان شهید و زخمی شدند.
این حمله نخستین حمله به مقرهای حشدالشعبی در عراق به خصوص استان مرزی الانبار نبوده است، اما به دلایلی شاید بتوان آن را مهمترین تعدی به پایگاههای حشد دانست.
علاوهبر میزان خسارتهای زیاد انسانی و مادی، شهادت ۲۷ تن و زخمی شدن ۵۳ نفر دیگر از جمله فرمانده تیپ ۴۵ و همچنین موقعیت جغرافیایی مکان نشان میدهد که آمریکاییها پیامها و اهداف خاصی را از این حمله مدنظر داشته اند. حمله هوایی آمریکا به مقر جبهه مقاومت در شرایطی انجام میشود که شرایط سیاسی داخلی عراق به شدت حساس و بحرانی است و دولت حاکم بر کشور عملا دولتی با اختیارات غیرکامل و نخست وزیری مستعفی است.
آمریکا مدعی است این حمله واکنشی به حمله دو روز قبل به یک پایگاه آمریکایی در نزدیکی کرکوک است که یک پیمانکار آمریکایی بر اثر آن کشته شده بود. اما سنجش شدت واکنش آمریکاییها و حتی انتخاب نقطه مورد هدف نشان میدهد سطح واکنش به آن حمله، فراتر از آن بوده است. همین موضوع نشان میدهد که دلایل حمله دیشب آمریکاییها را باید در مسائلی فراتر از واکنش به یک حمله دانست.
پاسخ آمریکاییها میتوانست به سایر پایگاههای حزب ا... در عراق به ویژه جرف الصخر پایگاه اصلی این گردان باشد، اما انتخاب پایگاه این گروه در القائم نشان میدهد واشنگتن و رژیم صهیونیستی به دنبال تشدید برخورد با حشد الشعبی و توجیه ضربات راهبردی و نه انتقام جویانه به این گروه است.
آمریکاییها از همان ابتدا، مخالف هرگونه حضور نیروهای حشد الشعبی در منطقه مرزی عراق و سوریه به خصوص در گذرگاه القائم بوده است. به همین جهت است که پیش از این نیز دو بار این نیروها را در این منطقه هدف حمله قرار داده بود. گذرگاه القائم یک منطقه ژئو استراتژیک و حساس برای آمریکاییها و اسرائیلی هاست، زیرا نقطه اتصال محور زمینی ایران به سوریه و همچنین لبنان به شمار میرود بنابراین هرگونه حضور ایرانی و نظامیان نزدیک به ایران به مثابه تهدیدی برای امنیت رژیم اشغالگر قدس به شمار میرود.
از این رو هرگونه حضور گروههای نظامی شیعی نزدیک به ایران در منطقه مرزی مذکور یک خط قرمز به شمار میرود. افزون بر این، گذرگاه القائم نزدیکترین منطقه مرزی عراق و سوریه به پایگاه نظامی بزرگ عین الاسد، محل حضور نظامیان آمریکایی در عراق است و عملا مسیر آمد و شد نیروهای آمریکایی به سمت سوریه را در تنگنا قرار داده است و امکان رصد تحرکات نظامیان آمریکایی را در اختیار نیروهای حشد قرار میدهد. این نکته را نیز باید افزود که مناطق مرزی صحرایی عراق و سوریه از مهمترین مناطقی است که به راحتی امکان تردد عناصر تروریست را از آن منافذ میتوان مهیا کرد و حضور عناصر حشد و مقرهای آنان مانعی بر سرراه این موضوع است.
موضوع دیگری که باید بدان اشاره کرد توانایی بالای رزمی و تسلیحاتی گردانهای حزب ا... عراق است که آن را تبدیل به یکی از کارآزمودهترین گروههای حشد الشعبی کرده است. به ویژه آن که این گروه یکی از نزدیکترین مجموعههای نزدیک به ایران در حشد الشعبی به شمار میرود و همین مسئله، هدف قرار دادن آن در حقیقت، هدف قرار گرفتن منافع راهبردی ایران در عراق و منطقه توسط آمریکاییها و اسرائیلیها تفسیر میشود.
تردیدی نیست که آمریکا میخواهد با ایجاد تغییر در قواعد درگیری، موازنه قوا با ایران را به سود خود تغییر دهد و در مقابل نفوذ و حضور ایران بایستد.
زمان انتخاب شده برای این حمله نیز به گونهای طراحی شده است که عراق درگیر یک فضای پرتنش سیاسی بی سابقه در یک دهه و نیم گذشته است.
معترضان در خیابانها حضور دارند، نخست وزیر استعفا کرده و طرفهای سیاسی به شدت درگیر چانه زنی بر سر انتخاب نخست وزیر جدید هستند. این محاسبات باعث شده آمریکاییها این زمان را به عنوان بهترین فرصت برای زدن یک ضربه کاری بزرگ به حشد انتخاب کنند تا در این فضای پراختلاف امکان اتفاق نظر برای هرگونه واکنش به حداقل برسد.
هرچند که گردانهای حزب ا... و حشد الشعبی بیانیههای شدید اللهجهای در واکنش به این تجاوز صادر کردند و بسیاری از شخصیتهای عراقی با ادبیات و سطوح متفاوت جمله را محکوم کردند، اما آن چه اکنون اهمیت دارد سطح واکنش عراقی هاست.
آمریکا به این موضوع عادت کرده است که در تجاوزات قبلی، مقامات سیاسی به بیان محکومیتها بسنده کرده اند و همین موضوع در جری شدن آنان در تکرار این حملات مؤثر واقع شده است، اما تصمیمات و اقدامات لازم در این خصوص اهمیت به سزایی برای عراق و حفظ حیثیت این کشور و مردم آن نسبت به تجاوزات مکرر به آسمان این کشور و هدف قرار دادن نیروهای نظامی آن دارد.
مأموریت نیروهای نظامی ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا که برای کمک به عراق برای مبارزه با داعش به این کشور گسیل شده بودند به نظر میرسد به پایان رسیده است یا این که به حداقل رسیده باشد؛ بنابراین ضرورت دارد تا پارلمان عراق که قرار بود سال گذشته برای پایان دادن به حضور این نیروها تشکیل جلسه دهد و تصمیمات خود را بگیرد، با هدف فشار بر آمریکا و رسمیت بخشیدن به پایان این حضور که اکنون تبدیل به باری بر دوش عراق شده است، به یک تصمیم جامع و نهایی برسد.
صدور بیانیه محکومیت به تنهایی کافی نیست و میزان سنجش اصالت مواضع گروههای سیاسی در خصوص حمله و تجاوز اخیر را باید به طور عملی در پارلمان لمس کرد. استمرار تعدیها و تنشهای این گونه در عراق و اصرار آمریکا برای تقویت جایگاه خود و همچنین تأمین امنیت رژیم صهیونیستی میتواند به یک وضعیت انفجاری در عراق منجر شود و رخدادهای پس از اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ و مقاومت علیه اشغالگری را زنده کند.
- بیشتر بخوانید:
- آمریکا با دم شیر بازی نکند!/ واشنگتن باید شیر فهم شود